×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-05-11
Turaidas muzejrezervāts apkopo ukraiņu dzīvesstāstus

Turaidas muzejrezervāts krājumā komplektē ne tikai materiālās liecības, bet arī nemateriālo kultūras mantojumu, tostarp cilvēku atmiņu pierakstus. Kopš Krievija uzsāka karadarbību Ukrainas teritorijā, Latvijā un arī Siguldas novadā ieradušies kara bēgļi, kļūstot arī par mūsu sabiedrības daļu un kopā ar mums veido Latvijas vēsturi. Lai to fiksētu, Turaidas muzejrezervāts uzsācis Ukrainas civiliedzīvotāju vēstures liecību apkopošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm, aicinot novada iedzīvotājus, pie kuriem ir apmetušās vai ir izveidojies kontakts ar ukraiņu ģimenēm, palīdzēt vēstures liecību piefiksēšanā un informēt ukraiņus par iespēju izstāstīt savu dzīvesstāstu.

Muzejrezervāta speciālisti lūdz ukraiņus, kuri pašlaik atraduši mājvietu Siguldas novadā, uzrakstīt savus dzīvesstāstus, aprakstot savu dzīvi Ukrainā pirms kara – kur dzīvojāt, par ko strādājāt, kāda bija ģimene. Ukraiņi aicināti stāstos piefiksēt to, kā karš pārsteidza pašus un tuvos cilvēkus, kā tika pieņems lēmums doties bēgļa gaitās un ar ko ceļā nācās saskarties, kāpēc tika izvēlēta Latvija un tieši Siguldas novads.

Stāstos muzejrezervāts aicina dalīties ar patiesiem notikumiem un attiecībām starp cilvēkiem, kur ir viss emociju klāsts – varonība, līdzcietība, vienaldzība, mīlestība, naids, ticība un citas. Nav jāraksta par visu iepriekš uzskaitīto, bet tas var būt arī tikai viena spilgta, neaizmirstama mirkļa apraksts vai dienasgrāmata, kur katrai dienai veltītas tikai pāris rindiņas.

Rakstīt var jebkurā valodā, taču vislabāk būtu krievu vai angļu valodā, lai muzeja speciālistiem to būtu vieglāk pārtulkot. Muzejs labprāt pieņemtu arī digitālo attēlu vai video kopijas, kā arī materiālās liecības, kuras saglabājušās no bēgļu gaitām.

Tāpat muzejam būtu interesanti stāsti no cilvēkiem, kuri uzņēma Ukrainas cilvēkus (varbūt arī mājdzīvniekus) pie sevis vai organizējuši to uzņemšanu.

Muzejs būs pateicīgs par jebkuru personisko laikmeta liecību, jo tās ļauj izprast un  apvienot cilvēkus, raksturot kopējo ainu, veidot kopēju vēstures izpratni, kas vieno tautas.

Plašāka informācija par stāstu nodošanu pieejama pie Turaidas muzejrezervāta galvenās krājuma glabātājas Līgas Kreišmanes, rakstot uz e-pasta adresi liga.kreismane@turaida-muzejs.lv vai zvanot uz tālruņa numuru +371 26134626.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi