×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-06-06
Novada tautas lietišķās mākslas studiju dalībnieki piedalās Milānas dizaina mesē

No 7. līdz 12. jūnijam Itālijā, Milānā, norisinās Starptautiskā Milānas dizaina mese “Salone del Mobile. Milano”, kurā piedalīsies arī Siguldas novada tautas lietišķās mākslas studiju dalībnieces kopā ar Latvijas Mākslas akadēmijas pārstāvjiem, kas piedāvās apskatīt kopīgi veidoto mākslas stendu ar devīzi “Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!”. Šī ir pirmā novada tautas lietišķo studiju pārstāvju dalība liela mēroga starptautiskā pasākumā, un jo īpašs prieks, ka mūsu tradicionālo amatu prasme organiski iekļaujas laikmetīgā dizaina telpā.

Stenda ekspozīcijas koncepts “Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!” veltīts pasaules lāpīšanai vārda vistiešākajā nozīmē. Šis koncepts ietver gan rūpes par pasauli un tās saglabāšanu nākamajām paaudzēm, liekot aizdomāties par industriālā dizaina lomu patērētājsabiedrības dzīvē, gan mūsu senčiem raksturīgo viedo dzīvesziņu, lietas taupot un atjaunojot. Brīdī, kad jūk daudzi līdzšinējie politiskie un ekonomiskie veidojumi, pasaules lāpīšana ir kļuvusi aizvien aktuālāka. Ikviens var dot savu artavu pasaules lāpīšanā, pārvērtējot savus ikdienas ieradumus un dzīvojot tā, lai ar savu darbību atstātu pēc iespējas mazāku kaitējumu videi.

Dominējošais tēls ekspozīcijā ir vilnas zeķe – tik vienkārša, pašsaprotama un reizē neaizstājama lieta. Dizaina mesē šī zeķe simbolizēs ikvienu 21. gadsimtā ražotu produktu.

Stendā redzamo ekspozīciju veidos divas daļas. Pirmā no tām veltīta zeķes dzīves ciklam – no valnīša līdz pat pilnībā salāpītai zeķei. Katras zeķes valnītis ir kopija no 18. gadsimta zeķu paraugiem, kas atrodami Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Šīs kopijas ekspozīcijai darinājušas novada rokdarbnieces – Inguna Sīmansone, Lauma Krastiņa, Agnese Kantiševa, Gundega Ozola no Mālpils Kultūras centra tautas lietišķās mākslas studijas “Urga”, Gundega Pētersone no Mores Tautas nama lietišķās mākslas kolektīva “Mores rokdarbnieces” un Tija Špaca no Siguldas pagasta Kultūras nama tautas lietišķās mākslas studijas “Vīgrieze”. Savukārt lāpīšanai izmantotais zelta pavediens ir alegorisks vēstījums par to, cik viena zeķe ir vērtīga – laika, prasmju, ekonomiskā un emocionālā ziņā – un kāpēc ir vērts to atjaunot.

Otra ekspozīcijas daļa ir lielizmēra gobelēns, kuru veido gandrīz pustūkstotis saziedotu, ar rokām adītu jaunu un sadilušu zeķu. Krietna daļa no tām ir arī no Siguldas novada iedzīvotāju krājumiem, kas atsaucās aicinājumam ziedot zeķes mākslas darba radīšanai.

Milānā šobrīd ir ieradušās gan zeķes, gan Latvijas Mākslas akadēmijas komanda un daļa no Siguldas zeķu radītāju komandas projekta vadītājas Zandas Dūdiņas-Spoģes vadībā. Darbs turpināsies arī Milānā, jo stendā visas dienas garumā zeķes tiks gan adītas, gan lāpītas.

Siguldas novada rokdarbnieču dalība Starptautiskajā Milānas dizaina mesē ir Siguldas novada Kultūras centra sadarbības turpinājums ar Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējām Ievu Krūmiņu un Barbaru Ābeli, kas aizsākās jau 2021. gada pavasarī tekstiliju ansambļiem veltītā projekta “Latvju raksti. Citādība” laikā. Aicinājumam turpināt sadarbību, iesaistoties Milānas dizaina mesas stenda izstrādē, Siguldas novada Kultūras centrs piekrita bez vilcināšanās. Tā nu jau no jūlija kultūras centrs “Siguldas devons” kļuva par ikmēneša tikšanās vietu Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas un dizaina katedru studentiem un mācībspēkiem un Siguldas novada tautas lietišķo studiju pārstāvjiem, pulcējot kopā entuziasma pilnas dāmas no visa jaunveidotā novada. Tikšanās reizēs daudz laika tika veltīts, lai kopīgi eksperimentētu, tautas amata prasmes apvienojot ar dažādām tehnoloģijām, daudz tika arī domāts par to, kas varētu būt īpašais stāsts, ar ko dalīties dizainam veltītā mesē. Pēc daudzām sarunām un tikšanās reizēm visbeidzot izkristalizējās stenda ekspozīcijas koncepts – “Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!”.

Starptautiskā Milānas dizaina mese “Salone del Mobile. Milano” ir viena no ietekmīgākajām un lielākajām mēbeļu, interjera un gaismas dizainam veltītajām izstādēm pasaulē. Šajā mesē uzmanība tiek veltīta gan visa veida materiālu un tehnoloģiju inovācijām, gan augstākās kvalitātes amatniecībai. To ik gadu apmeklē aptuveni 400 tūkstoši dizaina profesionāļu un cienītāju. Šoreiz mese notiek pēc divu gadu pārtraukuma un tā svin savu sešdesmitgadi. Laikā no 7. līdz 12. jūnijam to iespējams apmeklēt izstāžu kompleksā “Rho – Fiera Milano”. Viens no izstādes paviljoniem – “SaloneSatellite” – tiek atvēlēts jaunajiem dizaineriem un dizaina skolām. Šogad jau ceturto reizi tiesības piedalīties mesē izcīnījuši arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un pasniedzēji, talkā aicinot Siguldas novada tautas lietišķās mākslas studiju dalībniekus.

Plašāk par Milānas dizaina mesē piedzīvoto būs iespēja ik dienu sekot līdzi kultūras centra “Siguldas devons” Facebook lapā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi