×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-06-16
Sociālās rehabilitācijas pakalpojumi nodrošināti vairāk nekā 70 personām

Šā gada 2. ceturksnī deinstitucionalizācijas projekta laikā Siguldas novadā sociālās rehabilitācijas pasākumi nodrošināti vairāk nekā  70 personām, tai skaitā bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskajiem pārstāvjiem, kā arī pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

23 bērni saņem dažāda veida sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, piemēram, ABA terapiju, mākslas un mūzikas terapiju, fizioterapijas nodarbības, montesori nodarbības, sensoro terapiju un citus sociālās rehabilitācijas veidus, kas tiek pielāgoti bērnu individuālajām vajadzībām. Nodrošinātās terapijas un individuālā pieeja veicina bērniem ar funkcionāliem traucējumiem attīstību un funkcionālo spēju uzlabošanu, veicina neatkarības līmeņa paaugstināšanos, kas sniedz iespējas piedalīties sociālās aktivitātēs un saņemt izglītību.

Lai stiprinātu un sniegtu atbalstu bērnu vecākiem vai to likumiskajiem pārstāvjiem, tiek nodrošinātas gan psihologa konsultācijas, gan fizioterapijas nodarbības. Vecākiem ir iespējams saņemt atelpas brīža pakalpojumu līdz 30 diennaktīm gadā, izmatojot šo laiku atbilstoši savām vajadzībām, atpūtai vai citām aktivitātēm.

4 bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņem aprūpes pakalpojumu, kas ietver bērna aprūpi un uzraudzību un brīvā laika saturīgu pavadīšanu. Pakalpojums tiek piešķirts līdz 80 stundām mēnesī. Pakalpojuma nodrošināšana sniedz bērnu vecākiem iespējas turpināt nodarbinātību, apmeklēt izglītības iestādes un nodarboties ar sabiedriskām aktivitātēm.

43 personas ar garīga rakstura traucējumiem saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un individuālu atbalstu. Tiek nodrošinātas dažāda veida terapijas – mākslas, mūzikas, dzīvnieku terapijas un citas. Tāpat personas ar garīga rakstura traucējumiem saņem atbalsta grupas nodarbības. Saņemtie pakalpojumi tiek pielāgoti personas individuālajām vajadzībām, kas sniedz atbalstu neatkarīgai dzīvei sabiedrībā un ikdienas gaitās.

Tāpat 5 personas saņem dienas centra pakalpojumu, kas nodrošina saturīgu laika pavadīšanu, veicina personas resursu apzināšanu, sociālo prasmju attīstību, psiholoģisko atbalstu un cita veida atbalstu.

Specializēto darbnīcu pakalpojumu šobrīd saņem 6 personas ar garīga rakstura traucējumiem, nodarbību laikā tiek nodrošinātas aroda prasmju un iemaņu attīstība speciālistu uzraudzībā. Specializēto darbnīcu laikā personas apgūt rokdarbus, aušanu, apgūst mājturības un pašaprūpes prasmes un citas prasmes.

Grupu mājas pakalpojumu personām ar garīga rakstura traucējumiem šobrīd saņem 2 personas. Pakalpojums nodrošina mājokli un individuālu atbalstu prasmju un iemaņu attīstībā, sociālo problēmu risināšanā un veicina neatkarīgu dzīvi.

Pamatojoties uz deinstitucionalizācijas projekta otrās izvērtēšanas kārtu, Siguldas novadā saņemti 24  bērnu ar funkcionāliem traucējumiem un 14 pieaugušo personu ar garīga rakstura traucējumiem individuālie atbalsta plāni. Balstoties uz izstrādāto individuālo atbalsta plānu, šīs personas vai viņu likumiskie apgādnieki var uzsākt saņemt nepieciešamo atbalstu un sociālo rehabilitācijas pakalpojumus, vēršoties Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā.

Lai veicinātu iedzīvotāju ar īpašām vajadzībām patstāvību un neatkarību, paplašinātu viņu iespējas iekļauties sabiedrības dzīvē, līdztekus šā projekta īstenošanai Siguldas novadā notiek būvniecības darbi grupu dzīvokļu un īslaicīgās sociālās aprūpes centra ēkas būvniecība, ko Siguldas novada pašvaldība īsteno ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda piešķirto finansējumu. Plašāka informācija par šā projekta gaitu apskatāma šeit.

Tāpat ir jau izveidots un labiekārtots dienas aprūpes centrs Pils ielā 7, Mālpilī, izveidoti un labiekārtoti grupu dzīvokļi Pils ielā 12, Mālpilī, kā arī izveidota “atelpas brīža” pakalpojuma infrastruktūra un telpu labiekārtošana Pils ielā 12, Mālpilī.

Savukārt projekta “Sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai Inčukalna novadā” laikā ir veikta sabiedrībā balstīta sociālā pakalpojuma infrastruktūras – profesionāla un mūsdienām atbilstoša fizioterapijas kabineta – izveide Atmodas ielā 1-2, Inčukalnā, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kur drīzumā tiks uzsākta pakalpojumu sniegšana.

Publikācija tapusi Eiropas Savienības fonda projekta Nr. 9.2.2.1./15/I/002 “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem” ietvaros.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi