×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-06-20
Aicina Līgo un Jāņu dienu svinēt atbildīgi un droši

Šogad svētki daudziem iedzīvotājiem sniedz iespēju atpūsties četras dienas pēc kārtas, tādēļ Siguldas novada pašvaldība, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina svētkus svinēt atbildīgi un ievērot drošības noteikumus, lai svētkus un brīvdienas neaptumšotu traģiski nelaimes gadījumi.

VUGD un NMPD atgādina, ka jautra svētku svinēšana nav tas pats, kas neapdomīga un pārdroša rīcība. Lai svētkus sagaidītu un pavadītu droši, kā arī pasargātu sevi un apkārtējos no nelaimes, atbildīgās iestādes aicina būt piesardzīgiem!

 

  • Esi uzmanīgs pie ūdenstilpēm. Esi piesardzīgs, dodoties peldēt svētkos, neej ūdenī alkohola reibumā. Peldvietā nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldi vienatnē. Ūdenstilpju tuvumā ik mirkli uzmani bērnus! Informācija, kā rīkoties nelaimes gadījumā pie ūdens, skatāma šeit.
  • Pirms dodies līgot, parūpējies par savu mājokli – pārbaudi un pārliecinies, vai visi ūdens krāni mājoklī ir aizgriezti, gludeklis ir izslēgts. Tāpat VUGD aicina no elektrotīkla atslēgt visas iespējamās elektroierīces – mobilo tālruņu lādētājus, datorus, televizorus un citas – un veikt pārbaudi arī apkures ierīcēm.
  • Zini, kur svini svētkus. Ja iegaumēsi svinību vietas adresi un apkārtni, tad, zvanot uz tālruņa numuru 112, bez minstināšanās varēsi nosaukt savu atrašanās vietu, glābēji, mediķi vai policisti varēs ātri atsteigsies palīgā. Vienmēr noskaidro jau iepriekš, kurp dosies. Noskaidro tuvāko pieturu, tuvākās mājas nosaukumu vai kādu citu orientieri, lai būtu gatavs neparedzētām situācijām un spētu jebkuram glābšanas dienestam pateikt, kur atrodies.
  • Jāņu zāles meklēt dodies kompānijā un ar uzlādētu mobilo tālruni kabatā. Dodoties dabā pēc ziediem, ņem līdz uzlādētu mobilo tālruni, ūdeni un kādu līdzgaitnieku, tad vari neapmaldoties atrast atpakaļceļu. Ierodoties svētku svinēšanas vietā, noliec drošā vietā mājas un automašīnas atslēgas, lai pēc svētkiem veiksmīgi varētu atgriezties atpakaļ mājās. Pirms dodies mežā, VUGD iesaka skaļi paziņot papardes augšanas vietas, lai apmaldīšanās gadījumā pārējie zinātu, kur meklēt. Ja esi izlēmis, ka klusībā un vienatnē dosies mežā papardes ziedu lūkoties, tad paņem līdzi uzlādētu mobilo tālruni un lukturīti.
  • Ugunskura vietu izvēlies pārdomāti, izveido to drošu lieliem un maziem. VUGD skaidro, ka galvenais ir atrast īsto un pareizo vietu šim Līgo svētku galvenajam simbolam. Jāņu ugunskurs ir jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem, žogiem, piemēram, kādā klajā vietā, tomēr nekādā gadījumā mežā.
  • Pie atklātas uguns darbojas pieaugušie, ievērojot drošības noteikumus. Gatavojot uz grila, atceries, ka tas jānovieto uz stabilas virsmas, ievērojot drošu distanci no ēkām, krūmiem un kokiem.
  • Jāņos mielastu baudi apdomīgi. Aizrīšanās gadījumā ļoti būtiska ir līdzcilvēku ātra un tūlītēja iesaiste. Ja ir uztraukums vai nav iemaņu, atbalstu un pirmās palīdzības padomus telefoniski vienmēr sniedz ārkārtas tālruņa numura 113 izsaukumu pieņemšanas dispečers, sakot priekšā, kas un kā darāms, kamēr mediķi ir vēl ceļā. Informācija, kā palīdzēt cietušajam aizrīšanās gadījumā, skatāma šeit.
  • Pirts, pelde un plosti – tikai skaidrā prātā. VUGD aicina pirtis kurināt tā, lai tās nepārvērstos par lieliem Jāņu ugunskuriem, nedoties pērties vai peldēties alkohola reibumā, kas var apdraudēt veselību un dzīvību. VUGD novērojumi liecina, ka pārdrošie un neprātīgie peldētāji, kā arī laivotāji, kuri dodas ūdenī bez glābšanas vestēm, var sabojāt vairākus desmitus Līgo svētku svinību.
  • Pāri ugunskuram lec tikai pieaugušie, kas nav alkohola reibumā, ievērojot drošības noteikumus. Novērtē savu apģērbu, vai tas nav sintētisks un plandošs, kurā varētu ieķerties uguns liesmas. NMPD informē, ka ik gadu šajos svētkos pie ugunskuriem un griliem līgotāji gūst smagus apdegumus, lecot pāri ugunskuram vai reibumā uzkrītot grilam. Informācija, kā palīdzēt cietušajam, kurš guvis apdegumus, skatāma šeit.
  • Ja svētki tiek svinēti pilsētvidē, nepieciešams ievērot īpašus drošības noteikumus – ugunskurus var kurināt tikai tam paredzētajās vietās, kā arī, rūpējoties par apkārtējo drošību, grillēt uz balkona ir aizliegts.
  • Bērni svētkos jāpieskata ar dubultu uzmanību. Visu Līgo svētku un Jāņu dienas svinību laikā nedrīkst aizmirst par bērniem – viņi šos svētkus nereti gaida vairāk par citiem. Jautra līgošana būs garantēta, ja bērni visu laiku būs vecāku redzeslokā.
  • Zini, kur meklēt medicīnisko palīdzību svētku brīvdienās. Sarūpē nepieciešamo mājas aptieciņā un atceries to paņemt līdzi, ja dodies svinēt ārpus mājas pie dabas. Aptieciņā noderēs pārsienamie materiāli, plāksteri un līdzekļi, lai spētu sniegt palīdzību sadzīves traumu gadījumos (neliels apdegums, brūces, sasitumi). Ieteikumus aptieciņas papildināšanai vari uzzināt šeit.

Ja drošas tradīcijas un ticējumus diemžēl nav izdevies ievērot vai arī notikusi kāda cita nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvani uz tālruņa numuru 112 vai 113.

Atgādinām, ka dzīvībai kritiskās situācijās ir jāzvana uz ārkārtas tālruņa numuru 113. Savukārt nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruņa numuru 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti. Tāpat veselības problēmu gadījumā var vērsties pie dežūrārsta, nelielu traumu gadījumos var saņemt medicīnisko palīdzību steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Informāciju par palīdzības saņemšanas iespējām var uzzināt šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi