×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-09-28
Noslēdzies Siguldas novada plānošanas hakatons

Rudens sezona Siguldā iesākās ar novada plānošanas hakatonu “Radi nākotnes novadu” 21. septembrī kultūras centrā “Siguldas devons”. Pasākuma pirmajā daļā norisinājās seminārs, kurā eksperti un pašvaldību pārstāvji no visas Latvijas dalījās ar savu pieredzi, kā izmantot novadu resursus, esošās ēkas un teritorijas, lai piešķirtu jaunu elpu un pielietojumu telpām. Pasākuma otrajā daļā hakatona komandas darbojās ar izvēlēto objektu analīzi, lai vēlāk prezentētu savas idejas.

Katrai komanda strādāja arvienu pašvaldības īpašumā esošs objekts, meklējot labākos nākotnes izmantošanas veidus. Iepriekš ekspertu un iedzīvotāju aptaujā ideju vētrai tikai izvēlēti šādi jaunā Siguldas novada objekti – dārzkopības ciemats “Egļupe” Allažu un Inčukalna pagastā, Lēdurgas vēsturiskais centrs, Turaidas pamatskola Krimuldas pagastā un Mālpils tehnikums.

  • Egļupes dārzkopības ciemata komandas dalībnieki uzskatīja, ka Egļupes lielākās priekšrocības ir meža tuvums, miers, ērta un droša piekļuve, Siguldas un Rīgas tuvums. Lai gan esošās zemes vienības ir salīdzinoši mazas, komanda uzskatīja, ka ir jālauž stereotips, ka 600 kvadrātmetru zemes vienība nav pietiekama dzīvojamajai apbūvei, līdz ar to uzskata, ka Egļupe ir lieliska vieta dzīvojamās apbūves attīstīšanai. Ierosinājums ir veidot teritorija ar īpašiem noteikumiem – specifiskas apbūves prasības, dārzkopības tradīcijas un ainavas saglabāšana, vadlīnijas labiekārtojumam un iespēju attīstīt tipveida projektus balstoties uz oriģinālo Egļupes projektu arhitektūru. Tāpat ciemā ir jāattīsta centralizētā ūdensapgāde un sadzīves kanalizācija kvalitatīvas dzīves vides nodrošināšanai. Komanda minēja pāris drosmīgas idejas Egļupes un novada attīstīšanai – gaisa balonu vai gaisa tramvaja satiksme, metro cauri Egļupei, “seniorTECH”, pašpietiekama nākotnes dzīvotne.
  • Lēdurgas vēsturiskā centra komanda Lēdurgu vēlas pārsaukt par Siguldas novada kluso centru. Lēdurgas stiprās puses ir dendroloģiskais parks, kultūras un reliģiskā dzīve, kultūrvēsturiskais mantojums, bet Lēdurgas trūkumi ir zemes ceļš, nav tūrisma nakšņošanas iespējas un mājas jaunajām ģimenēm. Ierosina ap vēsturisko centru izveidot pastaigu maršrutu ar audiogidu, ierīkojot tūrisma komforta punktus. Viens no Lēdurgas piesaistošajiem elementiem ir dendroloģiskais parks – ierosinājums ir to iznest ārpus dabiskās teritorijas un netālu dzīvojošo iedzīvotāju pagalmos vai mājas priekšā paredzēt dažādus stādījumus. Tāpat tiek aicināts sadarboties ar Lēdurgas 11 biedrībām, iespējams kādu no pašvaldības ēkām varētu izmantot biedrības, kas šo īpašumu īstenotu.
  • Mālpils tehnikums – Mālpils veselības oāze. Ar šādu saukli savu prezentāciju uzsāka Mālpils tehnikuma komanda. Viņi ir pārliecināti, ka tehnikums ir īstā vieta veselības iestādei, rehabilitācijas centram. Tehnikuma stiprās puses ir, ka ēka jau ir piemērota veselības iestādei (siltināta, baseina un sporta kompleksa tuvums), ceļu infrastruktūra, vājās puses ir dzīvojamā fonda trūkums un nepieciešamība pēc iekštelpu remonta. Ņemot vērā tuvumā esošo Siguldas ziemas sporta infrastruktūru, sporta rehabilitācijas centrs būtu aktuāls. Rehabilitācijas centrs sniegtu iespēju Mālpilij piesaistīt arī jaunos speciālistus, izveidot pansiju (ilgstoša dzīvošana uz priekšu, tostarp, kvalitatīva dzīves vieta vecumdienām).
  • Turaidas pamatskolas komandas ierosinājums ir skolā veidot Pērsieša daudzfunkcionālo jauniešu militārās izglītības centru – nometnes jauniešiem, skautiem, gaidām mazpulkiem, jaunsardzei. Skolas stiprās puses ir daudzfunkcionāli izmantojamā teritorija un ēkas teritorijā, attīstīta jaunsardzes kustība Siguldas novadā, ieviesta aizsardzības mācība skolās, sporta aktivitāšu iespējas, bet kā trūkumu var minēt nelielo skolas ēkas platību.

Katra komanda bija radījusi gan ambiciozākas, gan piezemētākas idejas. Pasākuma noslēgumā hakatona dalībnieki iekšējā balsojumā par labāko atzina komandas darbu, kas strādāja ar Turaidas pamatskolas tālākās attīstības ideju. Jauno ieceru kombinācija tiks virzīta tālākai attīšanai jau Siguldas novada pašvaldības ietvaros.

Youtube

 


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi