×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-11-30
Siguldas novads turpina deinstitucionalizācijas plāna īstenošanu

Turpinot īstenot Rīgas plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plānu, ko paredzēts noslēgt 2023. gada nogalē, līdz šim Siguldas novadā deinstitucionalizācijas projekta ietvaros sabiedrībā balstītus pakalpojumus ir jau izmantojuši 38 bērni ar funkcionāliem traucējumiem un 59 pieaugušas personas ar garīga rakstura traucējumiem. Deinstitucionalizācijas pakalpojumu mērķis ir palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem.

Pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem tiek sniegti vairāki pakalpojumu veidi – dienas aprūpes centri, grupu dzīvokļi, atelpas brīdis, specializētās darbnīcas un sociālās rehabilitācijas pakalpojumi. Siguldas novadā cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem deinstitucinalizācijas projekta ietvaros saņem specializēto darbnīcu, dienas aprūpes centra un grupu mājas pakalpojumu, kā arī plašu klāstu rehabilitācijas pakalpojumus un speciālistu konsultācijas: mākslas un smilšu terapiju, mūzikas un dzīvnieku terapiju, fizioterapiju un masāžas pakalpojumu, psihologa un psihosociālās konsultācijas, montesori un logopēda nodarbības. Vienas no pieprasītākajām ir atbalsta grupu nodarbības.

Ļoti svarīgs pakalpojumu veids ir dienas aprūpes centri. To galvenais uzdevums ir nodrošināt aktivitātes, attīstošas nodarbības, spēju saglabāšanas nodarbības un vienlaikus palīdzēt saturīgi pavadīt dienu cilvēkiem, kuriem ir izteikti funkcionālie traucējumi un kuri, iespējams, nevarētu iekļauties darba tirgū vai kuriem ir nepieciešama papildus aprūpe un lielāks individualizēts atbalsts.

Siguldas novada Mālpilī šovasar durvis vēris dienas aprūpes centrs un grupu dzīvokļu māja, kur pakalpojumus sniedz biedrība “Cerību spārni”. Dienas aprūpes centrā var uzņemt 16 pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem, kurām būs iespēja attīstīt prasmes dažādās nodarbībās, lai motivētu un iedrošinātu darboties. Dienas centra mērķis ir dot iespēju iegūt jaunas iemaņas un justies noderīgiem sabiedrībā. Centrā izveidotas arī divas atelpas brīža pakalpojuma vietas pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kas ietver kvalificēta aprūpes un uzraudzības pakalpojuma sniegšanu. Pakalpojumi izveidoti projekta Nr. 9.3.1.1/19/I/020 “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Siguldas novada Mālpils pagastā” ietvaros.

Savukārt rudenī Siguldā, Saules ielā 6B, ir noslēgusies investīciju projekta Nr. 9.3.1.1/19/I/015 “Grupu mājas būvniecība sociālo un atelpas brīža pakalpojumu nodrošināšanai Siguldas novadā” īstenošana, sasniedzot izvirzīto mērķi izveidot grupu dzīvokļu pakalpojuma infrastruktūru, kurā tiks izvietoti arī atelpas brīža pakalpojumi, lai nodrošinātu profesionālu aprūpi, paplašinātu cilvēku iespējas iekļaujošai dzīvei sabiedrībā, apgūtu sadzīves iemaņas, piedalītos sabiedrības dzīves norisēs un iegūtu zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas dalībai darba tirgū.

Tāpat šoruden noslēdzies Siguldas novada pašvaldības iepirkums “Dienas aprūpes centra un Rehabilitācijas centra ēkas būvniecība Parka ielā 1, Raganā, Krimuldas pagastā, Siguldas novadā”. Sociālās rehabilitācijas centrs, kura būvniecība uzsākta šogad, būs paredzēts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, nodrošinot rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību.

Deinstitucionalizācijas procesā izveidotā sabiedrībā balstītu pakalpojumu sistēma pierādījusi, ka ir efektīva un vērsta uz attīstību.

Šī publikācija tapusi Eiropas Sociāla fonda projekta Nr. 9.2.2.1./15/I/002 “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem” ietvaros.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi