×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-12-22
Akcijas “Dāvini ideju domei” un iedzīvotāju tikšanās laikā saņemto ideju apkopojums un paredzamo risinājumu gaita

Siguldas novada pašvaldība jau vairāk nekā 12 gadus budžeta plānošanas periodā organizē akciju “Dāvini ideju domei”, kuras laikā ikviens iedzīvotājs var iesniegt ideju vai ierosinājumu par nepieciešamajiem uzlabojamiem novadā.

Šogad akcijas laikā saņemti vairāk nekā 150 ierosinājumi no visām apdzīvotajām novada teritorijām. Līdztekus šai akcijai rudenī norisinājās ikgadējās pašvaldības tikšanās ar iedzīvotājiem, kurās arī saņemti vērtīgi ieteikumi.

Daļa no tiem kopā ar akcijas “Dāvini ideju domei” apkopotajām idejām iekļauti veicamo darbu sarakstā un tiks realizēti atkarībā no budžeta iespējām tuvākajos gados, bet citi – nodoti iestādēm, kuru pārraudzībā ir attiecīgie infrastruktūras objekti. Vēršam uzmanību, ka budžeta projektā iekļautie pieprasījumi var mainīties, pielāgojot tos, izvērtējot budžeta prioritātes un finanšu līdzekļu pieejamību.

 

Ielu un ceļu infrastruktūra, vide

Vairāki iedzīvotāji interesējās par ceļu segumu uzlabošanu. Informējam, ka Siguldā plānots veikt Saltavota ielas grantētās daļas apstrādi ar dubultās virsmas tehnoloģiju, Skolas ielas virsmas pārbūvi, kā arī ielas seguma atjaunošanu Laimas ielā, savukārt uz šīs ielas esošais neizbūvētais ietves posms atrodas uz privātas zemes, tādēļ pašvaldība nevar veikt tā izbūvi.

Vairāki iedzīvotāji lūguši paplašināt ātruma ierobežojuma zonas – Siguldā 30 km/h zona ir veidota tur, kur savulaik iedzīvotāju sapulcēs ir saņemts akcepts, šo zonu var paplašināt, izvērtējot visus gājēju, velosipēdistu, elektroskūteristu un auto satiksmes drošības aspektus un pārrunājot zonas paplašināšanu ar iedzīvotājiem.

Lai uzlabotu transportlīdzekļu kustību Nītaures un Pulkveža Brieža ielā Siguldā ir izstrādāts projekts krustojuma pārbūvei, un tā pārbūves darbi ir iekļauti veicamo darbu sarakstā. Nākamo gadu attīstības plānos ietverta arī Dārza ielas seguma atjaunošana un Rožu ielas pārbūve Siguldā, paredzot arī gājēju ietves izbūvi.

Atsaucoties uz iedzīvotāja jautājumu par iespēju veikt Pļavas, Ozolu, Caunas un Medņu ielas pārbūvi Siguldā, Transporta būvju nodaļas speciālisti apsekojuši šīs ielas un secinājuši, ka ielas ir apstrādātas ar dubultās virsmas tehnoloģiju un ir atbilstoši ekspluatējamas, tādēļ šobrīd netiek plānota seguma maiņa šajās ielās.

Par ierosinājumu Lakstīgalas ielu no Pils ielas līdz Siguldas slimnīcai reorganizēt kā vienvirziena ielu: savulaik jau apspriests šis ierosinājums, taču netika panākta vienošanās, vai vienvirziena kustība tiks virzīta uz slimnīcas pusi vai no tās. Pašvaldības speciālisti uzskata, ka šī ir atbalstāma ideja, taču jāvienojas ar visām iesaistītajām pusēm.

Iedzīvotāji iesnieguši ideju par rotācijas apļa izbūvi Dārza un Nītaures ielas krustojumā Siguldā. Pašvaldībai jau šobrīd ir pieejamas skices, taču nav uzsākta projektēšana, jo darbi, lai uzlabotu ceļu infrastruktūru novadā, norit prioritārā secībā. Pašvaldība atbalsta un izprot rotācijas apļu izveides nepieciešamību pilsētā. Pēc aplēsēm, to izveide vairākās vietās spētu atrisināt gandrīz visus sastrēgumus, kas Siguldā novērojami rīta stundās un pēcpusdienās.

Atsaucoties uz iedzīvotāja jautājumu, informējam, ka centralizētā ūdensapgādes tīkla izbūves turpināšana, tostarp Tālavas ielā Siguldā, ir iekļauta SIA “Saltavots” plānos.

Saņemts ierosinājums par gājēju pārejas izveidošanu uz Miera ielas pie stāvvietas pirms kapsētas un satiksmes mierinātāju uzstādīšanu pie Krimuldas muižas Mednieku ielā – pašvaldības speciālisti izvērtēs šos un citus ceļa zīmju uzstādīšanas ierosinājumus un radīs risinājumus atbilstoši normatīvo aktu prasībām. 

Lai labiekārtotu sporta laukumu Institūta ielā, norit zemes jautājuma kārtošana, tuvākajos gados plānots veikt projektēšanu un jauna stadiona būvniecību ar mākslīgo futbola laukuma zālienu un vingrošanas rīkiem.

Vairāki ierosinājumi skar Raiņa parku, piemēram, turpināt parka labiekārtošanu un apstādījumu pilnveidošanu – papildus baltajām vizbulītēm, kas parka teritorijā aug dabiski, ik gadu pašvaldība šeit, tāpat kā citviet novadā, papildina apstādījumus, savukārt, attīstot parka infrastruktūru, līdztekus šoruden atklātajam mūsdienīgajam basketbola laukumam, notiek skeitparka un asfaltētas velotrases būvniecība un turpinās projektēšanas darbi mūsdienīga rotaļu laukuma un atpūtas zonas izbūvei. Plānojot netālu esošā Maija parka attīstību, pašvaldība aicinājusi Siguldas Valsts ģimnāzijas 11. klases audzēkņus izstrādāt Maija parka nākotnes redzējumu, kas noderēs, veidojot parka attīstības projektu.

Allažu pagastā pašvaldība ir izstrādājusi projektu Stārķu ielas ietves izbūvei. Gājēju ietves izbūve no Stārķu ielas līdz Zaļkalna ielai 3A ir iekļauta veicamo darbu sarakstā.

Nākamajos gados paredzēta Inciema galvenās ielas (posmā uz Siguldu) apgaismojuma atjaunošana, uzstādot energoefektīvus LED gaismekļus.

Nākamgad tiek plānots izstrādāt tehnisko projektu Tirgus ielai un Mazajai ielai Raganā, kura ietvaros paredzēts risināt jautājumu par drošu gājēju pārvietošanos, tostarp uz veikalu “Elvi”.

Vairāki infrastruktūras labiekārtošanas darbi ieplānoti arī Mālpils pagastā: veicamo darbu sarakstā iekļauta arī Dārza ielas seguma atjaunošana Mālpilī, veidojot drošāku savienojumu ar Pils ielu, savukārt, uzklausot iedzīvotāju lūgumu, pašvaldības kapitālsabiedrība SIA “Norma K” apsekojusi ielas, kurās tika norādītas apgaismojuma problēmas, un tās ir novērstas, savukārt turpmākajos gados plānoti apgaismojuma sistēmas uzlabojumi Mālpilī.

Inčukalna pagasta iedzīvotāji norādījuši vairākas teritorijas, kur nepieciešams uzlabot vai izveidot ielu apgaismojumu; pašvaldības speciālisti teritorijas izvērtēs un budžeta ietvaros veiks uzlabojumus. Tāpat tiek plānoti un veicamo darbu sarakstā iekļauti Mālpils stadiona projekta izstrādes darbi.

Egļupē nākamajā gadā, uzklausot iedzīvotāju ierosinājumus, tiek plānota volejbola laukuma uzlabošana, tāpat pašvaldība meklēs risinājumus, lai projektētu jaunu sporta laukumu Egļupē, papildinot, piemēram, ar basketbola groziem un vingrošanas rīkiem. Inčukalna pagasta Kļavās un Krustiņos pašlaik bērnu/sporta laukuma izveide netiek plānota. Savukārt Inčukalna bērnu laukumā nomainīti vecie un uzstādīti vēl papildu elementi. Gaujas ciema bērnu spēļu laukumam jau ir veikti nelieli remontdarbi, tos plānots turpināt arī nākamgad. 

Vairāki ierosinājumi skar VSIA “Latvijas Valsts ceļi” un VAS “Latvijas dzelzceļš”, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes infrastruktūras objektus, tādēļ pašvaldība iedzīvotāju jautājumus nodevusi šīm iestādēm. Piemēram, VSIA “Latvijas Valsts ceļi” nodots atkārtots lūgums risināt jautājumu par ietves un veloceliņa izbūvi gar autoceļu A2 no Rūdolfa Blaumaņa ielas līdz Institūta ielai, ietves izbūvi no Inčukalna līdz Egļupei, gājēju pārejas izveidi Gāles ielas un Strēlnieku ielas krustojumā, autoceļa sakārtošanu virzienā uz Lēdurgu, kā arī posmā no Inciema uz Gauju, Sunīši–Krimulda–Viesturi un Lēdurga–Aijaži. Tāpat iedzīvotāji lūguši sakārtot “Latvijas Valsts ceļu” pārziņā esošo Strēlnieku ielu Mālpilī un ceļa posmu no Nītaures ielas līdz Mergupes tiltam Mālpilī. “Latvijas Valsts ceļiem” nodota arī informācija par nepieciešamību vairākās pieturvietās uzstādīt soliņus vai nojumes, piemēram, pie Allažu skolas, Jūdažos, Egļupē, Kļavās un citviet. Vairāki iedzīvotāji ierosinājuši izbūvēt velosipēdu un gājēju ceļu gar autoceļu A2 no Siguldas līdz Augšlīgatnei – pašvaldība ir sazinājusies ar “Latvijas Valsts ceļiem” un noskaidrojusi, ka mobilitātes nodrošināšanas ietvaros autoceļa īpašnieks plāno paplašināt veloceļu tīklu, arī gar autoceļu A2. “Latvijas Valsts ceļiem” nodots arī 170 novadnieku parakstīts iesniegums par gājēju un velosipēdu ceļa no “Sēnītes” līdz Inčukalnam izbūvi.

Autotransporta direkcijai nodots ierosinājums par vairāku sabiedriskā transporta pieturvietu nosaukuma maiņu Jūdažos, kā arī lūgts izvērtēt papildu autobusa reisu izveidi maršrutā Lēdurga–Sigulda un atjaunot autobusa reisus maršrutā Sidgunda–Mālpils. Paplašinot Siguldas novada iedzīvotāju ID karšu programmu, pašvaldības darbiniekiem uzdots veikt aprēķinus un izvērtēt autobusu maršrutu un reisu piedāvājumu, tā paplašināšanu.

VAS “Latvijas dzelzceļš” iesniegti ierosinājumi par teritorijas sakārtošanu dzelzceļa līnijas tuvumā, tostarp par drošas dzelzceļa sliežu šķērsošanas vietas izveidi Bērzu ielas apvidū un taciņas sakārtošanu no Siguldas dzelzceļa stacijas līdz sliežu gājēju pārejas luksoforiem.

Dabas aizsardzības pārvaldei nodoti vairāki novadnieku ieteikumi par nepieciešamo tūrisma infrastruktūras sakārtošanā Gaujas senielejā un citos pārvaldes pārraudzības objektos.

Vairāki iedzīvotāju ierosinājumi saņemti par infrastruktūras uzlabošanu zemes vienībās, kas nepieder pašvaldībai. Piemēram, par gājēju ietves Jaunatnes ielā 1 izbūvi. Pašvaldība skaidro, ka neizbūvētais ietves posms atrodas uz privātīpašuma, tādēļ darbi netiek veikti. Arī remontdarbus pie ieejas poliklīnikā no Ziedu ielas puses pašvaldība nevar veikt, jo tā ir Siguldas slimnīcas teritorija, turklāt Ziedu iela 5 pieder privātpersonai, kura iznomā šo zemi Siguldas slimnīcai. Vēl saņemta ideja par Siguldas tirgus laukuma izgaismošanu arī diennakts tumšajā laikā – teritorijas īpašnieks ir paredzējis teritorijas labiekārtošanu. Iedzīvotāji aicina arī rast iespēju pārvietot gājēju pāreju Nītaures un Rožu ielas krustojumā uz krustojuma otru pusi, lai uzlabotu redzamību. Pašvaldība rosinās zemes īpašnieku attīrīt vai mazināt dzīvžogu, tādējādi arī uzlabojot pārredzamību šajā posmā.

Atbildot par atkritumu urnu pieejamību, Siguldas novadā vasarā tika uzsākta to nomaiņa un uzstādīšana vietās, kur tās vēl nebija. Darbi turpināsies arī nākamgad. Novadā pieejamas vairākas atkritumu tvertnes, kas paredzētas suņu ekskrementiem. Šīs tvertnes tiek regulāri apsekotas un iztīrītas, tādējādi rūpējoties par to, lai šī pieejamā infrastruktūra tiktu izmantota un veicinātu iedzīvotāju un suņu saimnieku paradumu maiņu. Tiek plānota jaunu soliņu uzstādīšana vietās, kur, attīstot teritoriju, paredzama lielāka gājēju plūsma.

Turpinot ierasto kārtību, kad vairāki iedzīvotāji ir pieslēguši savu īpašumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai, var tikt veikta dubultās virsmas apstrāde konkrētam ceļa posmam, nepieciešamības gadījumā uzstādot arī apgaismojumu.

Pašvaldība atgādina, ka daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu sakārtošana, sniega tīrīšana un citi darbi ir iedzīvotāju un namu apsaimniekotāju pārziņā, savukārt pašvaldība iekšpagalmu atjaunošanas projektu iniciēšanu un realizāciju līdzfinansē līdz pat 90% apmērā.

 

Tūrisms un atpūta

Pašvaldība izvērtēs iedzīvotāju sniegtos ierosinājumus par Siguldas pils kvartāla dārza labiekārtošanu un aicinās uz dialogu ekspertus, sabiedrību un zaļumsaimniecības speciālistus, lai lemtu par teritorijas turpmāko apstādījumu attīstību.

Atsaucoties uz ierosinājumu, informējam, ka Siguldas panorāmas ratu apsaimnieko pakalpojumu sniedzējs-uzņēmējs, veicot regulāras apkopes un tehnisko apsekošanu. Savukārt koki, kas, iespējams, liedz baudīt skatu no panorāmas rata, ir Dabas aizsardzības pārvaldes pārziņā.

Šobrīd gājēju ielas izbūve Siguldā netiek plānota, jo tam ir dažādi priekšnoteikumi. Laukums starp Lakstīgalas ielu, Šveices ielu un Leona Paegles ielu, tā sauktais Štūres laukums, ik dienu pieredz aktīvu gājēju plūsmu visos virzienos, pašvaldības speciālisti un vadība plānos, kā attīstīt šo pilsētas daļu.

Atsaucoties uz iedzīvotāju ierosinājumu par piknika vietas ierīkošanu, Siguldas novada pašvaldība sazināsies ar Siguldas Evaņģēliski luteriskās baznīcas pārstāvjiem par iespējamajiem teritorijas labiekārtošanas darbiem tās īpašumā. 

Stāvlaukums pie Vangažu baznīcas atrodas uz privātas zemes, tādēļ pašvaldība neveic uzlabojumus, taču pašvaldība veiks sarunas ar īpašnieku. Stāvlaukums pie Raganu katla Siguldā ir Dabas aizsardzības pārvaldes pārziņā, notiks atkārtota komunikācija, lai atgādinātu par problemātiku.

Inčukalna pagasta Velnala ir “Latvijas valsts mežu” teritorijā. Līdz šim iedzīvotāju grupas pašas katru pavasari veikušas talkas, lai sakoptu šo zonu. Pagaidām Velnalas apkārtnē ieviests princips “Ko atnesi, to aiznes!”. Pie šī dabas objekta, lejā uz privātās zemes, ir galds ar diviem soliem un ugunskura vietu, kuru pagaidām neviens nav liedzis izmantot. Nākamgad plānots atjaunot informācijas stendu pie Velnalas.

Nostiprinoties labvēlīgiem un ziemīgiem laikapstākļiem, publisko slidotavu plānots nodrošināt gan Siguldā, gan Raganā.

Siguldas novadā no pašvaldības puses netiek plānota āra baseina izveide. Lai paplašinātu peldēšanas iespējas, nākamgad tiks uzsākta Roķēnu ūdenstilpes labiekārtošana, paredzot, ka šīs peldvietas un atpūtas zonas izveide mazinās apmeklētāju plūsmu Jūdažu ezerā. Nākamgad plānots papildināt Jūdažu ezera peldvietu ar vēl vienu pārģērbšanās kabīni.

Mālpils dabas taku apsaimnieko biedrība. Lai uzlabotu dabas takas stāvokli, ir nepieciešami vismaz 10 000 eiro, patlaban šādas investīcijas netiek paredzētas, taču nākotnē plānots piesaistīt finanšu līdzekļus no dažādiem projektiem. Biedrība, kas apsaimnieko dabas taku, kā ierasts, pavasarī plāno organizēt talku, lai kopīgiem spēkiem sakārtotu dabas taku.

Mālpils parkam ir izstrādāts apsaimniekošanas un labiekārtojuma plāns. Turpmākos gados tiks meklētas iespējas pakāpeniski realizēt šīs ieceres. Jaunā taku pārbūves projektā ir uzstādītas jaunas atkritumu urnas un soliņi. Jau šogad Mālpils parkā veikta gājēju celiņu pārbūve. Projekta ietvaros izbūvēti jauni labiekārtojuma elementi – soliņi un atkritumu urnas –, lai Mālpils pagasta iedzīvotāji un tūristi varētu pastaigāties un atgūt spēkus Mālpils parkā. Pavasarī turpināsies darbi pie parka apzaļumošanas.

Novadā ir pieejamas trīs disku golfa trases: Lēdurgas dendroparkā, “Reiņa trasē” Krimuldas pagastā un Inčukalna Medību pils teritorijā, kur trasi var izmantot bez maksas, taču nav pieejama inventāra noma.

 

Kultūra

Novada teritorijā vairākās vietās darbojas grāmatu apmaiņas punkti “Lasītājs – lasītājam”: Mālpils Kultūras centrā, Siguldas pagasta Kultūras nama “Āra lasītavā”, Siguldas novada bibliotēkā un Inčukalna bibliotēkā. Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā koprades laboratorijās atvērta lasītava-grāmatu apmaiņas punkts “Garām ejot”. Tur ikviens var izvēlēties grāmatu, kā arī atstāt savas iemīļotās grāmatas, kuras vairs netiek lasītas.

Siguldas novada pašvaldības komiteju sēdēs tiek saskaņots kultūras pasākumu plāns; pašvaldība plānu veido tā, lai norises savstarpēji nekonkurētu. Ar privātā sektora organizētajiem pasākumiem ne vienmēr ir iespējams saskaņot.

Siguldas novada kultūras nami un tautas nami ikdienā neplāno nodrošināt transportu uz kultūras pasākumiem, taču pagastu svētku ietvaros, izvērtējot situāciju, tiks meklēti risinājumi, lai transports tiktu nodrošināts.

Siguldas Jaunrades centru nākotnē plānots pārveidot, apvienojot to ar mūsdienīgu bibliotēku un tehnoloģiju centru. Šobrīd investīcijas šajā objektā netiek plānotas.

Inčukalna vecajā pasta ēkā tiek veikti remontdarbi, paredzēts, ka tur tiks nodrošinātas nodarbību telpas Inčukalna Mākslas un mūzikas skolai, Inčukalna Tautas namam. Tā būs vieta, kur biedrībām un pašvaldībai organizēt dažādus pasākumus un izglītojošas aktivitātes gan bērniem un jauniešiem, gan senioriem. Ēkā tiks iekārtota arī stāstu krātuve, uzglabājot un popularizējot krājumu, kas tur iepriekš ticis uzkrāts un glabāts. Siguldas ūdenstornis šobrīd ir iznomāts uzņēmējam, kas tur īsteno dažādus kultūras pasākumus un eksponē mākslas izstādes.

Lēdurgā nākamajā gadā plānota bibliotēkas pārvietošana uz jaunām telpām, uzlabojot pakalpojumu pieejamību. Tās telpās plānots atvērt pašvaldības Klientu apkalpošanas centru un iekārtot telpu jauniešiem.

Novembrī pašvaldība aicināja lēdurdziešus piedalīties aptaujā un izteikt viedokli par Lēdurgas vēsturiskās apbūves iekļaušanu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, rezultāti tiks pārrunāti un, iespējams, janvārī norisināsies klātienes tikšanās ar iesaistītajām pusēm.

 

Izglītība

Siguldas novada pašvaldība uzsākusi projekta izstrādāšanu Siguldas mākslu skolas “Baltais flīģelis” ēkai Siguldā, Šveices ielā 17. 

Šogad budžeta ietvaros izstrādāts projekts apgaismojuma nomaiņai un daļēji nomainīts apgaismojums Siguldas 1. pamatskolas sporta zālē. Pilnībā apgaismojums Siguldas 1. pamatskolas sporta zālē tiks nomainīts 2023. gadā.

Audzēkņiem, uzsākot mācības pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tiek nodrošināti mācībām nepieciešamie mācību līdzekļi un mācību piederumi, vecākiem pašiem nav jāiegādājas šīs lietas. Tās iegādājas pirmsskolas izglītības iestādes vadība par pašvaldības un valsts budžeta līdzekļiem.

Katru gadu pašvaldība pirms mācību gada sākuma veic skolu direktoru aptauju, lai noskaidrotu, vai ir nepieciešami papildu skolēnu autobusu maršruti, vai nav nepieciešams koriģēt transporta kustību laikus. Ja iedzīvotāji uzskata, ka nepieciešams izvērtēt esošo autobusu kustību un pievienot papildu reisus, aicinām savlaicīgi sazināties ar izglītības iestādes vadību, kurā bērns mācās, vai pašvaldības Izglītības pārvaldi, rakstot uz e-pasta adresi izglitiba@sigulda.lv. Speciālisti kopā ar skolu direktoriem izvērtēs situāciju.

Siguldas novada pašvaldības decembra domes sēdē apstiprināti iekšējie noteikumi par stipendijām vidusskolēniem. Sākot ar nākamo budžeta gadu, tiek plānots ieviest stipendijas vidusskolēniem, kuriem ir ļoti labas un izcilas sekmes.

Novadā ir aktīvas biedrības, kas īsteno dažādus mūžizglītības pasākumus – darbnīcas, meistarklases, lekcijas, nometnes un citus. Bieži vien organizētie pasākumi tiek vērsti arī uz jauniešu auditoriju un notiek sadarbībā ar Siguldas novada Jauniešu domi vai Jauniešu iniciatīvu centru un citām pašvaldības iestādēm

 

Kapsētas

Kapsētas (civiliedzīvotāju) un karavīru kapi tiek kopti (pļaušana, ravēšana un citi darbi) pieejamo resursu ietvaros. Visi objekti tika savlaicīgi sakopti pirms tajos plānotajiem pasākumiem, tostarp leģionāru Brāļu kapi pie Rozēnu ozola Morē.

Inčukalna pagasta kapsētas apkalpo “Clean R”, notiek sarunas ar pakalpojuma sniedzēju par pieteikto organisko atkritumu izvešanas grafiku. Atkritumu apsaimniekošanu Inčukalna pagasta kapsētās būtiski apgrūtina atbilstošas infrastruktūras trūkums (pievedceļi, laukumi), vietas trūkuma dēļ ierobežotas iespējas iekārtot šķirotu atkritumu savāktuves. Plānots pārstrukturēt Kapsētu pārvaldības nodaļas strādnieku darbu, gūt papildu tehniskos resursus, kā rezultātā varēs veikt atsevišķu veidu atkritumu savākšanu un izvešanu utilizācijai.

Pašvaldība nekopj iedzīvotāju kapavietas, tas ir tuvinieku pienākums. No šā gada rudens uzsākts nekopto kapavietu piecu gadu aktēšanas process arī Inčukalna, Allažu, Mālpils, Krimuldas un Lēdurgas pagasta kapsētās, pēc kura norises nekoptās kapavietas pašvaldība drīkstēs pārņemt savā pārziņā un nodot citiem iedzīvotājiem jaunu apbedījumu veikšanai un turpmākai uzturēšanai. Nākamā gada pavasarī, sākoties sezonai, kapsētu teritorijas tiks apsekotas un vietās, kur nekopto aktēto kapavietu augu stādījumi būtiski traucē gājēju kustību pa koplietošanas celiņiem, traucējošie stādījumi tiks apgriezti.

Pašvaldības informatīvajā izdevumā “Siguldas Novada Ziņas” netiks publicēti mūžībā aizgājušo un novada kapsētās apglabāto personu vārdi, jo to aizliedz Vispārīgā datu aizsardzības regula.

 

Citi jautājumi

Jaunais “Pašvaldību likums” paredz vairākas izmaiņas pašvaldību darbā, tostarp ieviešot dažādas iedzīvotāju padomes, tādēļ plānots nākamgad sākt darbu pie iedzīvotāju padomju izveides. Tāpat nākamgad pašvaldības vadība, pieaicinot dažādus speciālistus, paredzējusi organizēt tikšanās ar iedzīvotājiem, biedrībām par aktuālajiem jautājumiem un to risināšanu.

Lai risinātu dzīvojamā fonda trūkumu Siguldas novadā, pašvaldība ir veikusi un turpinās sarunas ar uzņēmējiem, investoriem, tādējādi radot interesi par dzīvokļu, mazstāvu būvju vai savrupmāju būvniecību dažādās novada teritorijās, tostarp pagastos.

Siguldas novada pašvaldība vairākkārt ir veikusi sarunas ar “Bolt” pārstāvjiem, rosinot izstrādāt shēmu, kas neļautu noteiktās zonās skrejriteņa lietotājam pārsniegt 10 km/h ātrumu. Tāpat pašvaldība ir aicinājusi izveidot zonas, kurās novietot skrejriteni, lai mazāk traucētu pārvietoties citiem satiksmes dalībniekiem, tostarp kājāmgājējiem.

Līdz ar “Latvijas Pasta” Inčukalna nodaļas aizvēršanu šīs telpas tiks nodotas biedrībai “Cerību spārni” sociālo pakalpojumu nodrošināšanai. Pasta pakalpojumus inčukalnieši varēs saņemt pašvaldības Sociālā dienesta telpās Inčukalnā, Atmodas ielā 2A, katru darbdienu no plkst. 10.00 līdz 11.00.

Siguldas novada pašvaldība patlaban neplāno “Siguldas Novada Ziņas” izdot tikai elektroniskā formātā, lai turpinātu nodrošināt informācijas apriti arī tām iedzīvotāju grupām, kas nelieto internetu vai to lieto ierobežotā apjomā. Tomēr, lai nākotnē pieņemtu lēmumu, nepieciešams plašāks iedzīvotāju viedoklis, kas tiks noskaidrots līdz ar dizaina izmaiņām informatīvajā izdevumā. 

Pašvaldības speciālisti strādā pie jaunās Siguldas novada tīmekļa vietnes izstrādes projekta, to padarot iedzīvotājiem kā pakalpojuma saņēmējiem ērtāku. Plānots, ka iepirkums par tīmekļa vietnes izstrādāšanu tiks izsludināts nākamā gada pirmajā pusē.

Nākotnē iecerēts katrā pagastā izveidot kompostēšanas laukumu, uz kuru varēs nogādāt lapas, dārza atkritumus, taču, lai izveidotu kopīgu sistēmu un vietu, nepieciešami saskaņojumi ar Vides dienestu, tādēļ process nav tik vienkāršs un ātrs. Šobrīd Siguldas novadā ir pieejams viens kompostēšanas laukums, kas atrodas Siguldas pagasta Kreiļos un sniedz privātpersonām iespēju bez maksas nodot dārza atkritumus. Pašvaldība veiks sarunas ar PSIA “Jumis”, kas nodrošina pakalpojumu Mālpils pagastā, par šķiroto atkritumu nodošanas laukuma izveidi. Pie Inčukalna dzelzceļa stacijas plānots izbūvēt atkritumu šķirošanas punktu.

Ņemot vērā situāciju Ukrainā, pašvaldība aktualizējusi Civilās aizsardzības plānu, tikusies ar Latvijas armijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem, tostarp zemessargiem, apzinājusi ūdens ņemšanas vietas un citu būtisku informāciju, kā arī ieviesusi novada izglītības iestādēs valsts aizsardzības mācību vidusskolēniem.

Siguldas novada pašvaldība atgādina, ka pēc būvdarbu pabeigšanas objektā būvdarbu veicējs veic arī konkrēto teritoriju labiekārtošanas darbus. Kamēr projekts nav noslēdzies, tikmēr objektos var būt nesakārtotas vietas, kas nepieciešamības gadījumā ir norobežotas un nav bīstamas iedzīvotājiem.

Nākamgad plānots precizēt un paplašināt preču zīmes “Radīts S!guldā!” nolikumu, tostarp šīs preču zīmes lietotāju dalības maksu pašvaldības organizētajos tirdziņos, un bukletā. Tāpat paredzēts organizēt kopīgu preču zīmes “Radīts S!guldā!” lietotāju tirdziņu novada pagastos.

Pašvaldības speciālisti veikuši teritoriju apsekošanu, nosakot degradētās ēkas un lūdzot īpašniekiem tās sakārtot. Jāatgādina, ka degradēto teritoriju īpašniekiem tiek piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme. Jūdažos Pašvaldības policija ir norobežojusi daļu no šīm ēkām, lai tajās nevar iekļūt.

Siguldas novada Pašvaldības policija regulāri patrulē gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā. Katru gadu Pašvaldības policija apmeklē novada izglītības iestādes, lai pārrunātu sabiedriskās kārtības noteikumus un atstarotāju lietošanu diennakts tumšajā laikā. Tāpat tiek organizēti reidi vakaros un tikšanās ar dažādām iedzīvotāju grupām pagastos. Pašvaldības policija atgādina, ka situācijās, kad tiek piefiksēts sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpums, nepieciešams sazināties, zvanot uz diennakts tālruņa numuru 26160288 vai rakstot uz e-pasta adresi policija@sigulda.lv. Ar Siguldas novada Pašvaldības policiju var sazināties un par pārkāpumu ziņot arī Siguldas mobilās lietotnes sadaļā “Ziņo Pašvaldības policijai”.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi