×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-01-27
Deinstitucionalizācijas projektā reģionā pakalpojumus saņem 885 personas

Piedaloties projektā “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”, pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem ir iespēja saņemt dažādus sociālus pakalpojumus. Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībās, to skaitā arī Siguldas novada pašvaldībā, deinstitucionalizācijas projekta ietvaros sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus saņem jau 885 personas.

Šo pakalpojumu saņēmēju skaitu veido divas grupas – pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem un bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus uz 2022. gada 31. decembri saņem 301 pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem un 584 bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem tiek sniegti vairāki pakalpojumi – dienas aprūpes centri, grupu dzīvokļi, atelpas brīdis, specializētās darbnīcas un sociālie rehabilitācijas pakalpojumi.

Siguldas novadā cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem deinstitucinalizācijas projekta ietvaros saņem specializēto darbnīcu, dienas aprūpes centra un grupu mājas pakalpojumu, kā arī plašu klāstu rehabilitācijas pakalpojumus un speciālistu konsultācijas: mākslas un smilšu terapiju, mūzikas un dzīvnieku terapiju, fizioterapiju un masāžas pakalpojumu, psihologa un psihosociālās konsultācijas, montesori un logopēda nodarbības. Vienas no pieprasītākajām ir atbalsta grupu nodarbības.

Siguldas novada Mālpilī pērn durvis vēris dienas aprūpes centrs un grupu dzīvokļu māja, kur pakalpojumus sniedz biedrība “Cerību spārni”. rudenī Siguldā, Saules ielā 6B, ir noslēgusies investīciju projekta Nr. 9.3.1.1/19/I/015 “Grupu mājas būvniecība sociālo un atelpas brīža pakalpojumu nodrošināšanai Siguldas novadā” īstenošana, sasniedzot izvirzīto mērķi izveidot grupu dzīvokļu pakalpojuma infrastruktūru, kurā tiks izvietoti arī atelpas brīža pakalpojumi, lai nodrošinātu profesionālu aprūpi, paplašinātu cilvēku iespējas iekļaujošai dzīvei sabiedrībā, apgūtu sadzīves iemaņas, piedalītos sabiedrības dzīves norisēs un iegūtu zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas dalībai darba tirgū.

2022. gada rudenī noslēdzās Siguldas novada pašvaldības iepirkums “Dienas aprūpes centra un Rehabilitācijas centra ēkas būvniecība Parka ielā 1, Raganā, Krimuldas pagastā, Siguldas novadā”. Sociālās rehabilitācijas centrs būs paredzēts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, nodrošinot rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pakalpojumus var saņemt Rīgas plānošanas reģiona iedzīvotāji, kuri tika izvērtēti deinstitucionalizācijas projekta pirmajā un otrajā posmā un kuriem tika izstrādāti individuālie atbalsta plāni. Projektu virza un koordinē Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar pašvaldībām – Siguldas kā arī, Ādažu, Jūrmalas, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Tukuma, kā arī ar Valsts sociālās aprūpes centriem “Rīga” un “Zemgale”.

Rīgas plānošanas reģions īsteno reģiona pašvaldībās vērienīgo deinstitucionalizācijas projektu, kura mērķis ir veicināt lielāku ģimeniskai videi pietuvinātu sociālo pakalpojumu pieejamību bērniem ar funkcionāliem traucējumiem vai ārpus ģimenes aprūpē esošiem bērniem, kā arī sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā personām ar garīga rakstura traucējumiem. Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros visu laiku tiek domāts un mainās attieksme un redzējums par to, kādiem jābūt šiem pakalpojumiem. Tas ir nepārtraukts pārmaiņu un attīstības process, lai ietu līdzi laikam un tendencēm.

Šī publikācija tapusi Eiropas Sociāla fonda projekta Nr. 9.2.2.1./15/I/002 “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem” ietvaros.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi