×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. aprīlis
Šodien sveicam: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-05-09
Mālpilī izveidots maršruts pa Latvijas kultūras kanona vietām

Šopavasar Mālpilī izveidots maršruts “Skulmes dzimta” pastaigām vai autobraucējiem. Pastaigu takas tapšanā liels nopelns ir Mālpils vidusskolas 11. un 12. klašu skolēniem.

Jaunajos tūrisma maršrutos kultūra un daba ir ciešā simbiozē, saplūstot un izrietot viena no otras. Latvijas Nacionālā bibliotēka informē, ka maršrutu pamatu veidojuši vietējie jaunieši, iepazīstinot ar savu apkaimi un vienlaikus aicinot pievērst uzmanību daudzveidīgajām Latvijas lauku un pilsētas ainavām, kā arī pastaigas vai autobrauciena laikā saskatīt gan Latvijas kultūras kanonā iekļautās vērtības, gan citas kultūrvēsturiski nozīmīgas vietas.

Mālpils vidusskolas komandas sastāvā darbojās 11. klases skolēni Elizabete Ģērmane un Ingars Jēkabsons un 12. klases skolnieces Kitija Stanke un Linda Verze. Kā konsultante bija piesaistīta kultūrvēsturniece Ieva Pauloviča.

Maršruta lapu saturs balstīts Latvijas kultūras kanona konkursa (2021/2022) ietvaros tapušajos vidusskolēnu darbos. Latvijas Kultūras akadēmijas sadarbībā ar Kultūras ministriju, Valsts izglītības satura centru, Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas Nacionālo bibliotēku rīkotajā konkursā skolēnus piedalīties uzrunāja Mālpils vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Santa Mihelsone.

“Dalība konkursā bija laikietilpīga, tāpēc daudz darbojāmies ārpus mācību stundām. Jebkurš darbs ar skolēniem ir milzīgs ieguldījums. Taču tikai procesā sapratām, ka tas, ko darām, nemaz nav tik vienkārši. Ar skolas resursiem vien nepietika, mums daudz palīdzēja Ieva Pauloviča. Lielu atsaucību izrādīja vēl citi vietējie iedzīvotāji, ar kuriem sadarbojāmies,” stāsta  Mālpils vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja S. Mihelsone.

Mālpils vēsture ir cieši saistīta ar Skulmju dzimtu, kurai pieder gleznotāji Oto Skulme, Džemma Skulme un Uga Skulme, kā arī tēlniece Marta Skulme un latviešu teātra un kino aktieris Valentīns Skulme. 2022. gadā Valentīnam Skulmem apritēja 100 gadu jubileja, tāpēc liela ekskursijas daļa veltīta tieši viņam.

Ekskursijas laikā interesenti var baudīt Vidzemes dabu un kultūras kanonā iekļautās Latvijas mežu ainavas, aplūkot arhitektūras pieminekļus – Mālpils baznīcu un Mālpils muižu, tostarp paviesoties vienā no lielākajiem lauku kultūras namiem Latvijā. Ekskursijas jeb dabas takas “Skulmju dzimta” maršruta kopējais garums ir deviņi kilometri. Nepieciešamais laiks maršruta veikšanai kājām ir četras līdz piecas stundas. Braucot ar automašīnu, ekskursija aizņems aptuveni divas stundas. Svarīgi zināt, ka ekskursiju Skulmju mājā vēlams pieteikt iepriekš, zvanot uz tālruņa numuru 25451179.

Maršruta lapas drukātā veidā pieejamas Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā. Savukārt, digitālā veidā maršruti pieejami Latvijas kultūras kanona tīmekļvietnes metodisko materiālu sadaļā https://kulturaskanons.lv/wp-content/uploads/2023/04/lkk_vidzeme.pdf.

 

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi