×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-06-16
Diskutē par elektriskajiem skrejriteņiem kā ceļu satiksmes dalībniekiem

13. jūnijā Siguldā, Raiņa ielā 3, norisinājās domnīcu cikla “S!nerģija” septītā tikšanās “Elektriskie skrejriteņi: mobilitātes revolūcija vai traucēklis”  Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājas Līgas Sausiņas rosinātā saruna ar ieinteresētām pusēm par publiski pieejamiem skrejriteņiem un drošu to izmantošanu ikdienā.

Diskusijā piedalījās biedrības “Drošās ielas” vadītājs Māris Jonovs, “Bolt” skrejriteņu vecākā operāciju speciāliste Latvijā Gerda Kivleniece, Siguldas novada Jaunrades centra jauniešu iniciatīvu centra projektu vadītāja Lelde Lapsa, kā arī Siguldas novada Pašvaldības policijas pārstāvis Kristaps Freimanis. Diskusiju vadīja un savā pieredzē ar elektrisko skrejriteņu izmantošanu ikdienā dalījās Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājas vietnieks Kristaps Zaļais.

Elektrisko skrejriteņu operators “Bolt” savu pakalpojumu sniegšanu Siguldā uzsāka 2022. gada vasarā. Lai arī šis pakalpojums iedzīvotājiem sniedz plašākas mobilitātes iespējas, vienlaikus tas rada arī sarežģījumus, kas, galvenokārt, saistās ar satiksmes, tai skaitā riteņbraucēju un kājāmgājēju, drošības aspektiem. Kā informēja Siguldas novada Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Kristaps Freimanis, tad salīdzinoši ar pirmo “Bolt” sezonu Siguldā, šogad situācija ir uzlabojusies un pārkāpumu elektrisko skrejriteņu lietošanā ir mazāk. Kopējā braukšanas kultūra uzlabojas, Siguldas novada Pašvaldības policija veic preventīvo darbu, skaidrojot jauniešiem par “Bolt” lietošanas noteikumiem, novēršot ceļu satiksmes pārkāpumus. 

“Bolt” pārstāve G. Kivleniece norādīja uz Satiksmes ministrijas plānoto regulējumu ceļu satiksmes likumā un Ceļu satiksmes noteikumos, kas pastiprinās elektrisko skrejriteņu lietošanas kontroli, ļaus samazināt pārkāpumu skaitu, kā arī ievērot lielāku drošību.

Lai arī jau šobrīd “Bolt” ir ieviesis vairākus kontroles mehānismus, kas ļauj identificēt elektrisko skrejriteņu lietošanas pārkāpējus, pārstāve atzīst, ka viņu mērķis nav sodīt vai aizliegt tiem pārvietoties ar skrejriteni, bet gan meklēt risinājumus, informēt un sakārtot lietošanas trūkumus. Katrā pilsētā, tai skaitā arī Siguldā, ir “Bolt” sadarbības partneri un pašvaldības policija, kā arī pašvaldības darbinieki, kas palīdz uzlabot skrejriteņu lietošanas paradumus. G. Kivleniece aicina iedzīvotājus jau šobrīd izmantot “Bolt” tīmekļa vietni vai “Bolt” lietotni, lai ziņotu par neatbilstošu rīcību skrejriteņu izmantošanā. 

“Siguldas novada pašvaldība turpinās sarunas ar “Bolt” par iespēju izveidot stāvvietu sistēmu, lai samazinātu skrejriteņu novietošanu neatbilstošās vietās, kas apgrūtina pārējo satiksmes dalībnieki pārvietošanos. Tāpat ielu pārbūvju projektos, kur tas ir iespējams, paredzēts nodalīt velo un gājēju joslas, kā tas daudzviet jau pilsētā ir, lai skrejriteņi nebūtu vienā plūsmā ar gājējiem. Tiks izvērtēts jautājums par skrejriteņu aizliegumu parkos, lai to apmeklētāji varētu justies droši, jo jau šobrīd ir vairākas zonas, kur nomas skrejriteņiem aizliegts braukt,” norāda pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa. 

Biedrības “Drošās ielas” vadītājs Māris Jonovs uzvēra, ka sabiedrībai kopumā ir jāiemācās braukšanas kultūra. Tāpat, ņemot vērā, ka Siguldā ir ielas, kurās atļautais pārvietošanās ātrums ir 30 km/h, elektrisko skrejriteņu vadītājam primāri vajadzētu izvēlēties pārvietoties pa ceļa braucamo daļu, ne gājēju ietvi. Biedrības vadītājs arī norāda uz to, ka Siguldai ir labs tūrisma potenciāls, un pašvaldībai sadarbībā ar uzņēmējiem būtu jāskatās uz šo mobilitātes rīku kā uz lielisku iespēju.

Diskusijas laikā gan speciālisti, gan iedzīvotāji akcentu lika uz drošības jautājumiem un atzina, ka to sakārtošana ļaus satiksmes dalībniekiem savā starpā labāk mijiedarboties. Tāpat turpinās darbs pie jauniešu izglītošanas par “Bolt” lietošanu. 

Domnīcu cikls “S!nerģija” jūlijā “dodas atvaļinājumā”, un nākamā tikšanās plānota augustā.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv


Pasākumi