×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-06-29
Trīs Siguldas novada skolu absolventi saņem Latvijas Simtgades stipendiju

Jau sesto gadu Latvijas vidējās izglītības iestādēm bija iespēja izvirzīt šā mācību gada spožākos absolventus Latvijas Simtgades stipendijas saņemšanai. Vienreizēju stipendiju šogad saņem 292 Latvijas vidusskolu absolventi, viņu vidū trīs jaunieši, kuri šajā mācību gadā absolvē Siguldas novada izglītības iestādes – Mālpils vidusskolas 12. klases audzēkne Kitija Stanke, Siguldas pilsētas vidusskolas 12.a klases skolēns Ingus Roberts Valheims un Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.d klases skolēns Mariss Priekulis.

Stipendiju visā valstī piešķir vidējās izglītības iestāžu izvēlētiem un izvirzītiem absolventiem par mācību sasniegumiem, aktīvu sabiedrisko darbu, iesaistīšanos mākslinieciskajā pašdarbībā un sporta aktivitātēs, kā arī par ieguldījumu izglītības iestādes attīstībā.

Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.d klases skolēnu Marisu Priekuli izglītības iestāde rekomendēja stipendijas saņemšanai, jo jaunietis ir pierādījis savu mērķtiecību un līderību gan skolas vidē, gan ārpus tās. M. Priekuļa vidējā atzīme 2022./2023. mācību gadā ir 8,88 balles. Jaunietis katru mācību gadu piedalījies un guvis panākumus dažādās mācību priekšmetu olimpiādēs. M. Priekulis ir organizējis klases mācību ekskursijas, veidojis dažādus projektus, iesaistot klasesbiedrus. Audiovizuālo projektu vidū ir “Trīs gadu projekts”, kur dokumentēti klasesbiedru viedokļi par karjeras redzējumu un klases aktivitātēm trīs mācību gadu garumā, kā arī “Ziemassvētku vērtību video” un “Gandrīz attālinātais gads” – šie projekti veicināja klases saliedētību attālināto mācību periodā. Mariss trīs gadus darbojies skolēnu pašpārvaldē, vienu gadu to vadot. M. Priekuļa darbības laikā pašpārvaldē veicināta sadarbība ar mācību priekšmetu skolotāju metodiskajiem centriem. Mariss kopš 2014. gada spēlē sitaminstrumentus Krimuldas un Limbažu jauniešu simfoniskajā orķestrī, uzstādamies gan Latvijas reģionos, gan ārvalstīs.

Mālpils vidusskola par Latvijas Simtgades stipendijas saņēmēju, 12. klases audzēkni Kitiju Stanki, saka šādi: “Meitene mācībās ir centīga, mērķtiecīga, motivēta, atsaucīga, aktīva un radoša. Izpalīdzīga un atbildīga pret uzticētajiem pienākumiem, kā arī gatava uzņemties iniciatīvu. Motivēta mācīties un pašizglītoties, motivē citus darboties un pilnveidoties.” K. Stanke gan pamatskolas, gan vidusskolas posmā piedalījusies vairākās olimpiādēs un guvusi atzinības. 2022./2023. mācību gadā viņa izstrādāja jaunrades darbu “Divvalodīgo dzejoļu krājums”, kurā uzmanība vērsta uz latviešu un angļu valodu caurvijām, ar mērķi nodot pabeigto darbu skolai, kā mācību materiālu. Jauniete pamatskolas un vidusskolas posmā aktīvi darbojās skolēnu pašpārvaldē. 12. klasē viņu ievēlēja par pašpārvaldes prezidenti. K. Stanke aktīvi piedalījās Mālpils vidusskolas piedāvātajos starptautiskajos projektos “Erasmus+”, Latvijā organizēto sanāksmju laikā vadīja nodarbības pirmsskolas vecuma bērniem, teātra nodarbību un ekskursijas pa Mālpili. Brīvprātīgi palīdzēja pieaugušo izglītības projektā “Kultūras mantojuma loma un iespējas starppaaudžu izglītībā”, biedrības Mālpils tautskolas projektā “Māksla un ekoloģija”, strādāja par tulku un koordinatoru. 2022. gadā piedalījās “EuroPeers” mācībās, kur apguva jauniešu iespējas Eiropas Savienībā. K. Stankei rūp apkārtējā vide un tās saglabāšana. Skolas laikā darbojās gan Ekoskolas programmā, gan Mazpulkos.

“Ingus Roberts Valheims Siguldas pilsētas vidusskolā sevi ir pierādījis kā zinātkāru, daudzpusīgu, spējīgu cilvēku, kuram ļoti svarīgi ir apgūt zināšanas, lai tālāk izglītotos sev interesējošajā jomā. Ingum padodas visi mācību priekšmeti, taču interesējošā joma ir informācijas un tehnoloģiju. Uzsākot mācības 10. klasē, I. Roberts izvēlējās IT un Robotu tehnoloģiju novirzienu. Šajā jomā Ingus ir piedalījies Latvijas un starptautiska mēroga sacensībās jau pamatskolas laikā, kur zināšanas ieguva, apmeklējot Siguldas novada Jaunrades centra piedāvātās ārpusstundu nodarbības,” talantīgo jaunieti raksturo klases audzinātāja Egita Gaigalniece. Klases kolektīvā ļoti cienīts, jo vienmēr izpalīdz klasesbiedriem neskaidru jautājumu risināšanā un problēmu novēršanā. 

“Ir patiess prieks redzēt, cik Latvija ir bagāta ar zinošiem, uzcītīgiem un talantīgiem jauniešiem, kuri veidos mūsu valsts nākotni. Izsaku lielu pateicību tiem skolotājiem, mācību pārziņiem un skolu direktoriem, kuri spēja jauniešos ieraudzīt viņu degsmi darboties un ikdienā motivē viņus jauniem sasniegumiem. Saņemtie pieteikumi Latvijas Simtgades stipendijas saņemšanai to apliecina. Šogad stipendijas apmērs vienam saņēmējam ir 650 eiro. Redzot skolu lielo interesi par iespēju pieteikt izlaiduma klašu skolēnus Latvijas Simtgades stipendijas saņemšanai un vēloties turpināt atbalstīt talantīgus jauniešus, arī nākamajā gadā Latvijas vidējās izglītības iestādēm būs iespēja izvirzīt absolventus stipendijas saņemšanai,” uzsver Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne.

Atgādinām, ka vērienīgais stipendiju projekts Latvijas vidusskolu absolventiem tika atklāts, sagaidot Latvijas simtgadi. Kopš 2018. gada stipendiju saņēmuši jau vairāk nekā 1700 talantīgu Latvijas skolu absolventu.

Stipendiju atbalsta programmu īsteno Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un VAS “Latvijas Loto”. 


© www.sigulda.lv


Pasākumi