×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-07-12
Lēdurgas pagasts kā Vidzemes lībiskās kultūrtelpas pārstāvis Dziesmu un deju svētkos

Līdz ar noslēguma koncertu "Kopā augšup", izskanējuši XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki. Lēdurgas pagasta ļaudīm un mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu dalībniekiem tie saistās ar vairākiem jaunumiem.

Šogad svētku dalībnieki pirmo reizi pārstāvēja Siguldas novadu gājienā “Novadu dižošanās” un lepojās ar vienu no novada kultūrzīmēm – Siguldas spieķi. Lēdurgas folkloras kopa “Putni” nesa lībiešu karogu, jo Siguldas novada Lēdurgas pagasts kopā ar Limbažu novadu iekļaujas Vidzemes lībiskajā kultūrtelpā, kura 2022. gadā ierakstīta Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

8. jūlijā Esplanādes Svētku kvartālā, latviešu vēsturisko zemju teltī norisinājās Lībiešu diena. Visas dienas garumā varēja iepazīt lībiešu mūsdienu kultūru un dažādu Latvijas novadu lībisko mantojumu, gūt atbildes uz daudziem jautājumiem saistībā ar lībiešiem, kā arī piedalīties ar lībiešu tematiku saistītās aktivitātēs. Lībiešu dienu organizēja Lībiešu institūts, Latviešu vēsturiskās zemes un Vidzemes lībiskā kultūrtelpa, kas bija ļoti apmeklēta.

Lēdurgas folkloras kopa “Putni” Lībiešu dienas dalībniekus veda jestrās rotaļās. Biedrība “Smailes” Vidzemes lībisko kultūrtelpu pārstāvēja ar Siguldas novada pašvaldības līdzfinansētajā kultūras projektā “Visa laba jāņuzāle Aģes pļavās uzziedēja” (lībiešu valodā –“Ama juad jāņruojed Aģe nīteds edriksubed”) radītajām kartiņām. Uz tām attēlotas plašāk zināmās jāņuzāles un to nosaukumi latviešu un lībiešu valodā. Klātesošie atzinīgi novērtēja radīto uzskates un mācību materiālu un labprāt to ieguva savā īpašumā.

Lībiešu dienā latviešu vēsturisko zemju teltī viesojās arī UNESCO ģenerāldirektores vietnieks kultūras jautājumos Ernesto Ottone un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika. LU Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu izsludinājis par Lībiešu mantojuma gadu.


© www.sigulda.lv


Pasākumi