×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-07-14
Noslēdzies domnīcu cikla “S!nerģija” pirmais pusgads

Domnīca “S!nerģija” sniedz iespēju novadniekiem satikties ar pašvaldības vadību un speciālistiem, kā arī citiem piesaistītiem ekspertiem, lai diskutētu un kopīgi meklētu atbildes uz jautājumiem dažādās jomās. Tikšanās notiek vismaz reizi mēnesī dažādās novada vietās – gan pagastu teritorijās, gan pilsētvidē, gan vietās, kur ir nepieciešami uzlabojumi un kuras ir paredzēts attīstīt. Līdz šim norisinājušās septiņas sarunas domnīcu ciklā “S!nerģija”.

Pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa stāsta: “Iecere par šādu sarunu ciklu radās, novērtējot līdzšinējo konstruktīvo iedzīvotāju iesaisti jautājumu risināšanā, kā arī nepieciešamību gūt atbildes uz jautājumiem, kur ir iespējami dažādi varbūtējie risinājumi. Esmu gandarīta, ka šobrīd daudzi no domnīcu ciklā “S!nerģija” pārrunātajiem jautājumiem ir kļuvuši par pamatu dokumentiem vai reāliem darbiem.” Domnīcu cikls “S!nerģija” aizsākās februārī, kad kopā ar iedzīvotājiem un uzņēmējiem tika diskutēts par to, kādām jābūt reklāmām pilsētvidē. Šajā sarunā gūtās idejas ir iekļautas pašvaldības saistošajos noteikumos “Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā”. Viskuplāk apmeklēta bija marta domnīca, kur tika pārrunāts aktuālais jautājums par iedzīvotāju padomēm, gūstot atbildes uz galvenajiem jautājumiem: vai iedzīvotāju padomes ir nepieciešamas; kādā veidā ievēlēt iedzīvotāju padomes; kādas teritoriālās vienības tās pārstāv; uz cik ilgu laiku tās ievēlēt u.tml. Šobrīd ir izstrādāts darba variants noteikumiem par iedzīvotāju padomēm un to apspriež pašvaldības speciālisti, jūlijā tas tiks nodots publiskai apspriešanai. Aprīlī norisinājās divas tikšanās domnīcu ciklā “S!nerģija”. Viena no tām notika Mālpilī, lai diskutētu par Mālpils pagasta pārvaldes ēkas telpu racionālu izmantošanu. Sarunā iezīmējās vairāki virzieni, kā racionāli izmantot brīvās telpas, tajā skaitā, izveidojot telpu grupu, kuras var lietot kā kopienas centru, kur pulcēties dažādām interešu grupām, kā arī daļu no brīvajām telpām iznomāt uzņēmējdarbībai. Šīs tikšanās laikā tika izveidota darba grupa, kas jau nākamajā tikšanās reizē iezīmēja konkrētu “skici” pagasta pārvaldes telpu funkcionalitātei. “Šobrīd nākamais darbs ir satikties ar pašvaldības darbiniekiem, kuri strādā šajās telpās, lai vienotos par viņu darba telpu optimālāko izvietojumu,” stāsta Līga Sausiņa.

Otra aprīļa domnīca  bija veltīta Tautas parka atjaunošanas perspektīvai. Tautas parks šobrīd ir mežaina teritorija, kas piekļaujas Siguldas pils kompleksam. Uzaicinātā eksperte iepazīstināja ar Tautas parka vēsturi un potenciālajām parka atjaunošanas iespējām. Domnīcas dalībnieki bija vienisprātis, ka Tautas parks jāatjauno kā mežaparks ar dažādas nozīmes zonām. Zīmīgi, ka dažos jautājumos iedzīvotāju viedoklis atšķīrās no ekspertes ieteiktā, tādējādi nedaudz piekoriģējot parka atjaunošanas idejas. Atjaunojot Tautas parku, vislielākais darbs ir iztīrīt tā mežaino daļu no nokaltušajiem un bīstamajiem kokiem. Domājams, ka šis darbs tiks uzsākts 2023. gada rudens sezonā. Parka atjaunošana ir projekts, kuru nevar izdarīt vienā gadā, bet tas jādara pakāpeniski un pēctecīgi. Arī maijā aizvadītas divas domnīcu cikla “S!nerģija” tikšanās. Viena no sarunām bija veltīta Siguldas tirgum piegulošās teritorijas attīstības iespējām. Tikšanās reizē pašvaldības domes priekšsēdētāja ieskicēja un informēja par pašvaldības nodomiem, aicinot sabiedrību ģenerēt jaunas šajā teritorijā īstenojamas attīstības idejas. Vienprātīgi tika atbalstīta ideja par mobilitātes punkta (park and ride jeb novieto automašīnu un dodies) paplašināšanu šaipus sliedēm, kā arī zaļās zonas saglabāšanu. Kupli apmeklēta bija arī otra maija tikšanās, kas notika Inčukalna Tautas namā. Uz sarunu bija aicināti iedzīvotāji, kurus interesēja jautājumi, kas saistīti ar kādreizējo dārzkopības ciematu Egļupes un Kļavu attīstību. Šie ciemi vēsturiski veidojušies kā dārzkopības ciemati bez atbilstošas infrastruktūras pastāvīgai dzīvošanai, bet tagad kļūst arvien apdzīvotāki. Šajā tikšanās reizē tika iezīmēti būtiski jautājumi par nepieciešamajiem grozījumiem teritorijas plānojumā un apbūves noteikumos, kā arī izrunāti problemātiskie jautājumi, kas saistīti ar ceļiem, teritorijas labiekārtošanu, uzturēšanu un citiem. Karstas sarunas par publiski pieejamiem elektroskrejriteņiem un drošu to izmantošanu ikdienā norisinājās jūnijā. Diskusijā bija aicināti piedalīties gan elektroskrejriteņu lietotāji, gan to pretinieki. Lai gan šis pakalpojums iedzīvotājiem sniedz plašākas mobilitātes iespējas, vienlaikus tas rada sarežģījumus, ja skrejriteņa lietotājs neievēro ceļu satiksmes noteikumus un pakalpojuma sniedzēja izstrādātās vadlīnijas. Šīs sarunas dalībnieki mēģināja rast īstenojamus risinājumus, lai šis mobilitātes veids nebūtu traucēklis nedz tā lietotājiem, nedz citiem satiksmes dalībniekiem.

Paldies ikvienam, kas ir iesaistījies cikla “S!nerģija” diskusijās, dodot savu pienesumu novada attīstības jautājumiem! Jūlijā “S!nerģija” dosies vasaras brīvdienās, lai atkal aicinātu uz tikšanos augustā un piedāvātu iedzīvotājiem un pašvaldībai saistošas sarunu tēmas.  Ja jums ir priekšlikumi jautājumiem, par kuriem vajadzētu diskutēt “S!nerģijas” sarunās, rakstiet uz e-pasta adresi prese@sigulda.lv ar norādi “Ideja S!nerģijai”.

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi