×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-07-28
Allažu bibliotēkā aizvadīta Šaha diena

 

20. jūlijā visa pasaule svin Starptautisko šaha dienu. Pirms 99 gadiem šajā dienā ir dibināta Starptautiskā šaha federācija (FIDE), un nākamgad svinēsim simtgadi šai organizācijai, kuras moto ir ““GENS UNS SUMUS” – Esam viena saime!”.

Jau vairākus gadus FIDE aicina svinēt šos svētkus, pavadot šo dienu, mācot kādam spēlēt šahu un veikt pirmos soļus uz šaha galdiņa. Jau otro gadu Allažu bibliotēkas vadītāja Gunta Rudze un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolotāja Sandra Harlinska aicināja uzzināt, ko jaunu par šo skaisto spēli, kuru spēlējot var pavadīt laiku kvalitatīvi un izveidot īpašas attiecības ar saviem līdzcilvēkiem, kaimiņiem, ģimenes locekļiem.

Allažu bibliotēkas mājīgajās telpās tika salikti seši šaha komplekti un tika turpinātas iepriekšējā gada sarunas par šaha kaislībām uz galdiņa. Šaha cīņās iesaistījās dažādu Siguldas novada skolu audzēkņi – Evelīna Izmailova no Siguldas Valsts ģimnāzijas, Kārlis Ernests Petrovics, Dita un Evelīna Kukules no Siguldas 1. pamatskolas, Rūdolfs Marks Rudzis no Laurenču sākumskolas, Armands Pikaļovs no Siguldas pilsētas vidusskolas un, protams, Allažu pamatskola bija pārstāvēta kupli – Markuss Vasiļjevs, Amēlija Zvilna, Edvards Lašs, Ģirts Lukaševics. Pēcpusdienā Allažu bibliotēkas šaha dienā piedalījās arī sociālās aprūpes mājas “Gaismiņas” personāls un iemītnieki, kā arī bibliotēkas apmeklētāji iesaistījās spēlē un diskusijās par šaha nozīmi. Šaha spēle bibliotēkā turpinājās līdz pat tās slēgšanai. 

Šajā tikšanās reizē šahisti pārbaudīja, ko nozīmē laika kontrole šaha partijā. Gluži kā futbola mačā ir tiesneša svilpe, kas ievada bumbu spēlē un paziņo par spēles laika beigām; šahistiem ir šaha pulkstenis ar divām ciparnīcām, kuras skaita laiku atsevišķi katra spēlētājam gājiena izpildei. Tas nozīmē – izanalizē galvā pretinieka gājienu, izvēlies savu atbildes gājienu, izdari to un nospied pulksteņa pogu. Viss vienkārši, bet tas tikai tā sākumā šķita, kad laika limits bija desmit minūtes visai partijai katram spēlētājam. Šis spēles veids šahistu vidū saucās “ātrais šahs” (rapid), jo ir arī “klasiskais šahs”, kur laika limits tiek piešķirts 90 minūtes katram uz pirmajiem 40 gājieniem un tad vēl tiek piešķirts papildu laiks partijas pabeigšanai. Spēlējot klasiskā šaha turnīru, spēlētājiem būtu jāpavada kopā vairākas dienas vai nedēļa. Šaha dienas laikā tika izmēģināts spēlēt arī “blica” (blitz) un “lodes” (bullet) šaha spēles. Tas nozīmē, ka jāmāk apvienot prāta asums un roku veiklība, jo partija ir jāizspēlē attiecīgi ar trīs minūšu un vienas minūtes laika kontroli katram spēlētājam.

Lai papildinātu interesi par šahu un apzinātos šīs spēles vietu dažādos mākslas veidos, bibliotēkas vadītāja bija sarūpējusi nelielu izstādi ar daiļliteratūras grāmatām latviešu valodā, kurās interesenti varētu atrast tēlainus šaha spēles aprakstus. Savukārt šaha skolotājas Sandras Harlinskas hobijs – daiļliteratūras, dzejas u.c. fragmenti, kur tiek aprakstīts, izspēlēts, izdzīvots šahs izraisīja pārējos lielu interesi. Skolēni izspēlēja vairākus fragmentus, lasot I. Ilfa, J. Petrova grāmatu “Divpadsmit krēsli”, kur varēja sekot Ostapa Bendera uzburtajām ainām par Vasjukiem kā Vispasaules šaha centru, izlasīt par latviešu trimdas rakstnieka Anšlava Eglīša gaitām Teilfingenas pilsētiņā, kur viņš ar šaha zināšanu palīdzību, nejauša atgadījuma dēļ frizētavā, kļuva par pilsētiņas šaha komandas dalībnieku cīņās ar kaimiņpilsētas šahistiem. Šī epizode tēlaini ir aprakstīta L. Kotas grāmatā “Cilvēks ar zilo putnu”. No bibliotēkas krājumiem tika izceltas arī J. Ezeriņa “”Šaha partija”, kas ir noveļu krājuma sastāvdaļa, un pasaules čempiona Garija Kasparova grāmata “Kā dzīve imitē šahu”. Apmeklētājiem bibliotēkas vadītāja lasīja dzeju par šahu.

Prieks, ka klausītāju vidū bija gan skolas vecuma bērni, gan arī iesaistījās vecāka gada gājuma cilvēki, un visi tika uzlādēti ar enerģiju!

Šaha vārds noteikti visiem paliks atmiņā!

Allažu bibliotēka saka lielu paldies Siguldas šaha klubam par šaha galdiņu, kuru ieguvām lietošanā 2022. gada jūlijā, kad tika aizsākta tradīcija godināt Starptautisko šaha dienu.

 

Informāciju sagatavoja:
Sandra Harlinska, Siguldas Valsts ģimnāzijas šaha skolotāja;
Gunta Rudze, Allažu bibliotekas vadītāja


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv


Pasākumi