×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-08-07
Apkures sezonai tuvojoties, aicina pārskatīt dabasgāzes piedāvājumu

No 2023. gada maija dabasgāzes tirgus, tāpat kā elektroenerģijas tirgus, ir pilnībā atvērts. Tas nozīmē, ka vairs nav Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) regulēta tarifa. Mājsaimniecību lietotāji var izvēlēties savam patēriņam piemērotāko dabasgāzes tirgotāju un piedāvājumu, kur dabasgāzes cena tiek noteikta abām pusēm – lietotājam un dabasgāzes tirgotājam –, savstarpēji vienojoties. SPRK skaidro, ko ņemt vērā, izvēloties piemērotāko dabasgāzes tirgotāju un produktu.

Katrai mājsaimniecībai, lai samazinātu izmaksas, ir svarīgi izvērtēt savu dabasgāzes patēriņu un iedziļināties dabasgāzes piegādātāju piedāvājumos, lai izdarītu pārdomātu lēmumu piemērotākā produkta izvēlē un izdevīgākā līguma noslēgšanā. Šobrīd mājsaimniecībām pakalpojumu piedāvā trīs tirgotāji – AS “Latvijas Gāze”, AS “Latvenergo” ar tirdzniecības zīmolu “Elektrum” un SIA “Elenger”. Sagaidāms, ka ar laiku dabasgāzes tirgotāju skaits mājsaimniecībām varētu pieaugt.

Īpaši uzmanība jāpievērš tiem lietotājiem, kuri iepriekš dabasgāzi saņēma no AS “Latvijas Gāze” par regulētu tarifu un līdz šā gada 15. aprīlim neizdarīja izvēli par labu citam produktam vai tirgotājam. Tas nozīmē, ka dabasgāzi lietotājs turpina saņemt no AS “Latvijas Gāze”, bet par universālā pakalpojuma (UP) cenu, kas ir augstāka, salīdzinot ar šobrīd tirgū pieejamo cenu. Vienlaikus arī tām mājsaimniecībām, kas noslēgušas līgumus par UP ar citiem tirgotājiem, jāizvērtē, vai nav nepieciešams pārslēgt līgumu. Spēkā esošu UP līgumu lietotājs jebkurā laikā var pārtraukt bez soda naudas piemērošanas.

SPRK atgādina, ka mājsaimniecību lietotājiem ir pieejami divu veidu produkti – fiksētas cenas (cena nemainīga noteiktam periodam) un mainīgas jeb biržas cenas produkts (mainās atbilstoši cenai dabasgāzes biržā). Mainīgas cenas produkta gadījumā dabasgāzes cena lietotājam tiek noteikta atbilstoši TTF (Title Transfer Facility) dabasgāzes biržas cenai, un tā var mainīties katru mēnesi atkarībā no norisēm pasaules dabasgāzes tirgū. Fiksētas cenas produktam ir divi līguma veidi – fiksētas cenas, tirgotājam un lietotājam vienojoties, un universālais pakalpojums. Fiksētas cenas gadījumā tirgotājs piedāvā noteiktu nemainīgu cenu noteiktā laika periodā. Universālā pakalpojuma līguma gadījumā tirgotājs saglabā dabasgāzes cenu nemainīgu sešus mēnešus.

Svarīgi ņemt vērā, ka dabasgāzes tirgotāju var mainīt katru mēnesi līdz esošā mēneša 15. datumam. Piemēram, ja līdz šā gada 15. augustam tiek noslēgts jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums, ar 1. septembri dabasgāzes piegādi nodrošinās izvēlētais tirgotājs. Savukārt produkta maiņu pie esošā tirgotāja var veikt katru mēnesi līdz esošā mēneša 31. datumam.

Papildu informācija aplūkojama SPRK sagatavotajos interaktīvajos materiālos: Padomi dabasgāzes tirgus cenas izvērtēšanai un Dabasgāzes lietotāja rokasgrāmata.


© www.sigulda.lv


Pasākumi