×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 12. maijs
Šodien sveicam: Valija, Ināra, Ina, Inārs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-08-15
Pusaudžu resursu centra Siguldas filiāle nosvin gada jubileju

Pateicoties Veselības ministrijas un Labklājības ministrijas finansējumam, pērn 10. augustā oficiāli tika atklāta Pusaudžu resursu centra (PRC) Siguldas filiāle. Šogad PRC Siguldas filiāle nosvinēja savu pirmā pastāvēšanas gada jubileju, aicinot uz dzimšanas dienas svinībām Siguldas novada pašvaldības un citu institūciju pārstāvjus.

PRC Siguldas filiāles pastāvēšanas gada laikā speciālisti palīdzību snieguši divsimt pusaudžiem (131 vienai meitenei un 69 puišiem) vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Palīdzība sniegta trīs mēnešu vai pusgada garumā, ko nosaka no programmas – garastāvokļu traucējumu vai atkarību programmas -, ilgums, kurā pusaudzis ticis uzņemts.

Visbiežāk sastopamās grūtības, ar kurām pusaudži vēršas pie PRC Siguldas filiāles speciālistiem, ir depresijas trauksmes un depresijas simptomātika, vielu un procesu atkarības, uzvedības grūtības, ēšanas traucējumi. Vairāk kā trešdaļa pusaudžu speciālistiem atklāj, ka cieš no bulinga skolā. Īpaši satraucoši, ka pusaudži stāsta par piedzīvotu iespējamu seksuālu vardarbību, kā arī fizisku un emocionālu vardarbību ģimenēs.

PRC Siguldas filiālē šobrīd strādā:

  • Elīna Rotbaha-Zaremba (filiāles vadītāja) – sertificēts klīniskais un veselības psihologs, sertificēts izglītības un skolu psihologs, Kognitīvi biheiviorālās psihoterapijas terapeite apmācībā;
  • Liene Korņejeva – biroja administratore;
  • Santa Vucāne – klīniskais un veselības psihologs pārraudzībā, sertificēts izglītības un skolu psihologs, ABA terapijas speciāliste;
  • Vita Matule – mākslas terapeite ar specializāciju vizuāli plastiskajā terapijā;
  • Liene Muciņa-Sima – mākslas terapeite ar specializāciju vizuāli plastiskajā terapijā;
  • Luīze Berga – klīniskais un veselības psihologs pārraudzībā;
  • Anda Upeniece – mentors, koučs.

Taču šie speciālisti ir tikai Pusaudžu resursu centra redzamā daļa. Palīdzība, ko saņem pusaudzis, ir multidisciplināras komandas darbs, kas ir pierādījumos balstīta un tāpēc efektīva pieeja pusaudžu grūtību risināšanā. Uzsākot sadarbību ar pusaudžiem un viņu ģimenēm, katrs no speciālistiem izvērtē, kāda specifiskāka palīdzība pusaudžiem vai viņu vecākiem būtu nepieciešama vēl papildus. Piemēram, pusaudzim ir iespēja saņem psihiatra, uztura speciālista, karjeras konsultanta, mentora, fizioterapeita, mākslu terapeita vai narkologa konsultācijas. Savukārt viņa vecākiem – konsultācijas pie ģimenes terapeita, vecāku psihologa vai vecāku konsultanta.

Papildu speciālistu konsultācijām, PRC Siguldas filiāle piedāvā klātienes atbalsta grupas nodarbības pusaudžiem, kuri ir uzņemti PRC sadarbībā, kā arī atbalsta grupas nodarbības šo pusaudžu vecākiem. Atbalsta grupas pusaudžiem plānotas kā atvērta tipa klātienes grupas. Katrā nodarbībā paredzēta noteikta tēma, un pusaudži aktīvi darbosies, lai paustu savas domas un emocijas, apmainītos viedokļiem un saņemtu objektīvu un palīdzošu informāciju. Arī atbalsta grupas vecākiem plānotas atvērta tipa. Vecākam ir iespēja apmeklēt nodarbības, kurās vecāki iegūst padziļinātu informāciju par noteiktu tēmu un var justies droši diskutēt un uzdot specifiskus jautājumus speciālistam par sev aktuālu jautājumu.

Tā kā Sigulda ir stratēģiski nozīmīga PRC atrašanās vieta, tad piedāvātos pakalpojumus izmanto arī pusaudži un viņu vecāki no tādiem novadiem kā Cēsu novads, Saulkrastu novads, Ropažu novads u.c. un tādām pilsētām Ogre, Carnikava, Ikšķile, Aizkraukle, Salacgrīva, Līvi, Silakrogs un daudzām citām.

PRC Siguldas filiāle aicina pieteikties pusaudžus un viņu vecākus uz konsultāciju pie speciālista, zvanot uz tālruņa numuru 27899515 vai rakstot uz sigulda@pusaudzucentrs.lv.

Pusaudžu resursu centrs (PRC) sniedz uz pierādījumiem balstītu, mūsdienīgu un multi-disciplināru atbalstu pusaudžiem ar dažādiem mentālās veselības riskiem un grūtībām. Šobrīd Pusaudžu resursu centrā strādā aptuveni 115 dažādu jomu speciālistu. Katram pusaudzim un ģimenei ir savi, unikāli resursi. Mēs palīdzam tos atrast un stiprināt, sniedzot profesionālu, konfidenciālu un draudzīgu atbalstu brīdī, kad tas ir nepieciešams.

Vecāki un pusaudži aicināti pieteikties uz konsultācijām PRC Siguldas fililālē, zvanot uz tālruņa numuru 27899515 vai rakstot uz sigulda@pusaudzucentrs.lv.

 


© www.sigulda.lv


Pasākumi