×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-08-23
Turaidas muzejrezervāts izdevis jaunu arheoloģisko atradumu katalogu

26. augustā Turaidas muzejrezervātā tiks atvērts jauns arheoloģisko atradumu katalogs “Turaidas pilī atrastie 13.–18. gs. apģērba piederumi”.

Turpinot Turaidas pils arheoloģiskajos pētījumos iegūto atradumu izvērtēšanu, Turaidas muzejrezervāts 2023. gadā izdevis jaunu katalogu “Turaidas pilī atrastie 13.–18. gs. apģērba piederumi”. Tajā apkopotas īsas ziņas par gandrīz divsimt senlietām, kas atrastas 1953. gadā arheologa Adolfa Stubava un 1976.–2000. gadā prof. Jāņa Graudoņa vadītajos izrakumos. Katalogā aplūkojami priekšmeti, kas gadsimtu gaitā saglabājušies kultūrslānī no mūra pils iedzīvotāju – kungu un kalpotāju tērpiem. Tie atspoguļo apģērba aizdares piederumus un apkalumus, rotaslietas, dažādus piekarus un apavus ar to apkalumiem.

Katalogs sastāv no divām daļām. Pirmajā ievietots dažu desmitu lappušu garš apcerējums par Livonijas viduslaiku un agro jauno laiku apģērba piederumiem. Darba otrā daļa ir katalogs, kurā iekļauti Turaidas pilsdrupās atrastu 185 priekšmetu attēli un īsi apraksti.

Kataloga teksts ir paralēli latviešu un angļu valodā. Izdevumu sastādījusi Ieva Ose. Senos ādas izstrādājumus identificēja un datēja Viktorija Bebre, saktas un gredzenus palīdzēja datēt arheologs Vitolds Muižnieks, bet igauņu arheologs Erki Rusovs sniedza vērtīgu informāciju par metāla apkalumiem – dekoratīvajiem brakteātiem. Katalogā iespiesto senlietu fotogrāfijas izgatavojis Agris Tabaks, tekstu angliski tulkojusi Ilga Korkliša. 159 lappušu biezais un bagāti ilustrētais darbs redakcionāli sagatavots apgādā „Zinātne”, piedaloties literārajām redaktorēm Inārai Stašulānei un Antrai Legzdiņai, kā arī maketētājam Andrim Nikolajevam. Katalogs izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kataloga atvēršanas svētkos, 26. augustā, tam būs akcijas cena 6,30 eiro, katalogs būs nopērkams kasē, kā arī būs iespēja to pasūtīt caur Omniva piegādi. Kataloga cena 9 eiro.
Senāk izdotie Turaidas senlietu katalogi apskatāmi un lasāmi Turaidas muzejrezervāta mājas lapā.

2023. gada 26. augustā Turaidas muzejrezervātā notiks Arheologu svētki ar plašu un interesantu programmu gan pieaugušajiem, gan īpašu programmu dienas garumā bērniem, vairāk informācijas lasi šeit.

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta galvenā speciāliste
Ieva Ose
www.turaida-muzejs.lv

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi