×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 12. maijs
Šodien sveicam: Valija, Ināra, Ina, Inārs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-08-30
Rosina ģimenes strīdu gadījumos noteikt obligātu mediatora konsultāciju

Labklājības ministrija rosina veicināt mediācijas pakalpojuma biežāku izmantošanu pirms vēršanās bāriņtiesā vai prasības celšanas tiesā ar bērnu interesēm saistītu ģimenes strīdu risināšanai. Pašlaik mediācija netiek pietiekami plaši izmantota, jo sabiedrībai ir vājas zināšanas par to un tās iespējām, kā arī priekšrocībām salīdzinājumā ar tiesas procesu.

Tas norādīts Labklājības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā “Par iespējamiem pasākumiem, kas vērsti uz mediācijas izmantošanas veicināšanu ar bērnu interesēm saistītu strīdu risināšanā”, kas otrdien, 29. augustā, izskatīts un pieņemts zināšanai valdības sēdē.

Ja bāriņtiesa konstatēs, ka iesniedzējs nebūs apmeklējis sertificēta mediatora konsultāciju, tā ir tiesīga atteikt ierosināt administratīvo lietu par domstarpību izšķiršanu. Arī aizstāvot bērna personiskās intereses attiecībās ar vecākiem un aizbildņiem, bāriņtiesa varēs lemt par vecāka vai aizbildņa nosūtīšanu sertificēta mediatora konsultācijas saņemšanai.

Savukārt, ja prasītājs tiesā nebūs veicis likumā noteikto pienākumu apmeklēt sertificēta mediatora konsultāciju, tiesnesis varēs atteikt pieņemt prasības pieteikumu. Sertificēta mediatora apliecinājums būtu jāpievieno lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām, proti, par viena vecāka atsevišķa aizgādības nodibināšanu, bērna dzīvesvietas noteikšanu, uzturlīdzekļu piedziņu bērnam uzturam, saskarsmes tiesības izmantošanas kārtības noteikšanu, kā arī laulības šķiršanas un laulības atzīšanu par neesošu lietās, ja to ietvaros tiek izlemti jautājumi attiecībā uz bērnu aizgādību un saskarsmi

Lai ieviestu šīs normas, nepieciešams veikt grozījumus Mediācijas likumā ietverot sertificēta mediatora sniegtas mediācijas konsultācijas jēdziena skaidrojumu, Bāriņtiesu likumā un Civilprocesa likumā, nosakot prasību par sertificēta mediatora konsultācijas apmeklējumu pirms vēršanās bāriņtiesā vai prasības celšanas tiesā ar bērnu interesēm saistītu ģimenes strīdu risināšanai.

Mediatora klātienes konsultācijas sniegšanai plānotais finansējums 2024. gadā būtu 236 890 eiro.

 

Informāciju sagatavoja:
Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas
sabiedrisko attiecību speciālists
Egils
Zariņš


© www.sigulda.lv


Pasākumi