×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 16. maijs
Šodien sveicam: Edvīns, Edijs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-08-31
Ar 2,5 miljonu eiro investīcijām Inčukalnā uzbūvēta lielākā saules elektrostacija Siguldas novadā

Inčukalna pagastā uzbūvēta lielākā saules elektrostacija (SES) Siguldas novadā. Inčukalna SES izveidē ir investēti 2,5 miljoni eiro vietējā kapitāla, un tā nodrošinās zaļu elektroenerģiju 1650 mājsaimniecībām. Saules elektrostacijas būvniecības procesā liela uzmanība pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

Jaunajā spēkstacijā 4,5 hektāru platībā izvietoti vairāk nekā 5600 saules paneļu. Saules elektrostacijas jauda ir 3,1 MW, un tā gadā saražos vismaz 3 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā. Blakus Inčukalna SES ieplānota energoresursu tirgotāja un veikalu tīkla “Virši” degvielas uzpildes stacija.  

Inčukalna SES īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds “Merito Sustainable Energy FUND I” (“Merito” fonds), kas ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma “Saules Energy”. Jaunās SES izveidē investēti 2,5 miljoni eiro, ko veido 58 investoru ieguldījums un AS “Citadele banka” aizdevums 1,2 miljonu eiro apmērā. Projekta ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums “KL Systems” ar 12 gadu pieredzi industriālu saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

Līga Sausiņa, Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja: “Siguldas novads ir starp pirmajām pašvaldībām Latvijā, kas var lepoties ar savu industriāla mēroga saules elektrostaciju un ir zināms, ka uzņēmēji turpinās investīcijas atjaunojamos energoresursos novadā. Katra investīcija ir nozīmīgs solis, lai veicinātu Latvijas enerģētisko neatkarību. Būtiski, ka šis ir zaļais enerģijas ieguves veids, kas dod iespēju novadā uzņēmējdarbībai attīstīties dinamiskāk.”

Kā liecina to valstu pieredze, kur līdzīgas spēkstacijas darbojas jau gadu desmitiem, saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas – to izbūvē nav nepieciešams veikt nozīmīgas izmaiņas teritorijā, savukārt darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai neitrālas. Pēc ekspluatācijas laika beigām saules paneļi tiek pārstrādāti un to komponentes tiek izmantotas atkārtoti.

Inčukalna SES būvniecības procesā saglabāta vides bioloģiskā daudzveidība, tādēļ teritorijas žogs ir pacelts, lai mazāki dzīvnieki un abinieki var brīvi iekļūt teritorijā. Kā arī tajā atrodas īpaši veidoti laukakmeņu krāvumi kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, kā arī divas sikspārņu mājas. Projekta īstenotāji aicina vietējos saimniekus uz sadarbību, lai izmantotu SES teritorijas pļavu bišu saimju un aitu ganāmpulku vajadzībām.

“Siguldas novada pašvaldības domes izpratne par videi draudzīgas infrastruktūras nozīmi un nepieciešamību ir pamats tam, ka Inčukalna SES projekts īstenots atbilstoši plāniem un elektrostacija jau sākusi darbu. Tā kā Latvijai šobrīd nepieciešams jūtams progress atjaunīgās enerģijas īpatsvara audzēšanā, savus spēkus esam fokusējuši uz projektiem, kuri jau tuvākajā nākotnē sāks ražot zaļu un lētāku elektrību. “Merito” fonda finansētās SES Siguldas novadā un citviet tiek attīstītas ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi elektroenerģijas ražošana notiek tuvu tās patērētājiem – reģionālo pilsētu iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Šāda stratēģija gan nodrošina stabilu patēriņu, gan spēcina Latvijas reģionu enerģētisko drošību,” norāda “Saules Energy” valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme.


© www.sigulda.lv


Pasākumi