×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-09-01
Aicina iesaistīties Vējupītes sakopšanā Siguldā

Piektdien, 8. septembrī, Pasaules Dabas Fonds sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi aicina ikvienu, kuram rūp tīras un sakoptas upes, iesaistīties starptautiskā iniciatīvā “River Cleanup Collective”, kuras ietvaros tiks sakopta Vējupītes grava Siguldā. Šīs talkas mērķis ir atbrīvot upi no gadu desmitos cilvēku atstātajiem atkritumiem, kas negatīvi ietekmē upes ekoloģisko stāvokli.

Apsekojot upi, Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules Dabas Fonda speciālisti secināja, ka tajā sakrājies un ieskalots ievērojams daudzums cilvēku atstāto atkritumu, kas rada negatīvu ietekmi uz upes dzīvajiem organismiem, traucē tās tecējumam, tiek aizskaloti uz Gauju un nonāk Baltijas jūrā. Atkritumi ūdenī sadalās ļoti ilgi, pat vairākus simtus gadu, rezultātā veidojoties mikroplastmasai, kas nonāk dzīvo organismu (kāpuru, vēžveidīgo un zivju) barības apritē, tādējādi vēl tiešāk ietekmējot sugu daudzveidību ūdeņos un piekrastē.

Talkas laikā, iesaistoties Lidl Lavija darbiniekiem un citiem dalībniekiem, plānots attīrīt upes lejteci no atkritumiem, tā palīdzot atjaunoties upes dabiskajai dzīvotnei un pasargājot salīdzinoši reti sastopamo straujteces biotopu no cilvēku radītās ietekmes.

Vējupītes grava atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, un divus kilometrus garā posmā pirms ietekas Gaujā tajā ir sastopamas īpaši nozīmīgas dabas vērtības – upes straujteces, ko ieskauj ēnainie platlapju un gravu nogāžu meži, iežu atsegumi – Eiropas Savienības nozīmes aizsargājami biotopi. Šāda dzīvotņu dažādība nodrošina lielu bioloģisko daudzveidību. 

Talkas laikā tiks vākti visa veida sadzīves atkritumi. Ne mazāk svarīgi par pašas upes attīrīšanu ir to ieskaujošās gravas atbrīvošana no atkritumiem. Upei atrodoties izteiktā reljefa padziļinājumā – gravā, tā ir pakļauta riskam, ka viss, kas atrodas tās krastos, tiks noskalots lejā un nonāks upē.

Plānotie darbi paredz, ka būs gan jābrien pa ūdeni, gan jālien zem un pāri sagāztiem kokiem, gan jāiet pa stāviem krastiem, tāpēc svarīgi ir piedomāt par atbilstošiem apaviem un apģērbu. Viss pārējais nepieciešamais darbam tiks nodrošināts. Pēc kārtīgi paveikta darba talkas dalībnieki tiks cienāti ar pusdienām. Pasākums norisināsies 8. septembrī plkst. 11.00 Siguldā. Precīza tikšanās vieta dalībniekiem tiks nosūtīta pēc reģistrēšanās. Plānotais darba ilgums – 3 stundas.

Pieteikšanās dalībai talkā līdz 5. septembrim, aizpildot anketu tiešsaistē.

Talku organizē Pasaules Dabas Fonds sadarbībā ar “LIDL Latvia” un Dabas aizsardzības pārvaldi. Tā ir viena no projekta “LIFE GoodWater IP” veiktajām aktivitātēm, kuru mērķis ir uzlabot upju ekoloģisko stāvokli dažādos Latvijas reģionos.

 

Informāciju sagatavoja:
Pasaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja
Daina Šteinberga


© www.sigulda.lv


Pasākumi