×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-09-14
Siguldas skauti un gaidas piedalījušies salidojumā Dienvidkorejā

No 1. līdz 12. augustam Dienvidkorejā, Saemangeum, notika 25. Pasaules skautu džamboreja (salidojums). Tajā piedalījās arī Siguldas 83. skautu un gaidu vienības biedri – Evelīna Marta Druvnese, Gundega Kļaviņa, Vanesa Šekstello, Gustavs Gailišs, kā arī vienības vadītājs Gatis Kalniņš.

Ceļojums uz tālo Dienvidkoreju sākās ar rūpīgu sagatavošanos, jo vietējais klimats ir atšķirīgs un, kā vēlāk izrādījās, pat krasi atšķirīgāks nekā šeit, Latvijā.

Uz Dienvidkoreju skauti un gaidas no Siguldas devās 30. jūlijā, un lidojums caur Stambulu grupu nogādāja Seulā 31. jūlijā, kur uzreiz dalībnieki devās uz nakšņošanas vietu, lai nākamajā rītā ar kopējo autobusu dotos uz nometnes vietu. 1. augustā skauti un gaidas atgriezās lidostā, no kurienes tika organizēts transports, lai ar pārējiem skautiem no visas pasaules dotos uz nometnes vietu. Tikai tajā brīdī viņi aptvēra pasākuma vērienīgumu, jo lidosta bija pilna ar skautiem no visas pasaules, lidostā bijā vairāki informācijas centri tieši skautu reģistrācijai un rinda uz tikšanu autobusā bija visa termināļa garumā. Siguldas skautu un gaidu vienībai priekšā stāvēja skauti no Japānas un aiz novadniekiem – skauti no Itālijas, kas gandrīz visu laiku dziedāja. Autobusā kopā ar delegāciju no Meksikas bija jādodas trīsarpus stundas garā braucienā uz nometnes vietu. Nometnē dalībnieki iebrauca vēlā vakarā un pirmais, kas bija jāizdara, jāreģistrējas visiem mūsu valsts dalībniekiem un jāatrod nometnē mūs apakšnometnes un vieta, kur uzcelt teltis (piebilstot, ka bija jau tumsa). Tas viss tika veiksmīgi izdarīts. Nometnē siguldieši dzīvoja vienā apakšnometnē ar Igaunijas delegāciju.

2. augustā pēcpusdienā bija nometnes atklāšana, pasākums, kas ilga sešas stundas ar svinīgām uzrunām, visu 158 dalībvalstu karogu ienešanu, Dienvidkorejas tradicionālo deju un dziesmu priekšnesumiem, cīņas mākslas paraugdemonstrējumiem, salūtu, dronu šovu un popkoncertu. Vakars bija vēls un nogurdinošs.

Tā kā jau kādas dienas iepriekš Dienvidkorejā tika izsludināti ārkārtas laikapstākļi, tad dalībniekiem pusotras nedēļas laikā nācās sajust, ko nozīme +40 grādi un kā šādos laikapstākļos izdzīvot – cik daudz lietot ūdeni vai specializētos dzērienus – “Pokari Sweet”, un kāpēc ikdienas uzturā lietot arī sāls tabletes.

Nākamās dienas nometnē tika pavadītas, vadoties pēc nometnes programmas, kur dienas pirmajā pusē plānota dienas aktivitāšu daļa pa aktivitāšu blokiem, un pēcpusdienā programma pēc attiecīgās dienas tēmas. Interesenta bija kultūras apmaiņas diena, kad nometne cits pie cita varēja iet un iepazīties ar citu valstu kultūras tradīcijām, ēdieniem, aktivitātēm un citu skautošanas pieredzi.

Nometne bija jau pusē, kad nometnes organizatori paziņoja, ka visa nometne ir jāevakuē uz drošāku vietu, jo tuvojas taifūns – viesuļvētra “Khanun”. Un tā 8. augustā visu nometni, kopā ap 48 000 dalībnieku, tika evakuēti uz drošāku vietu iekšzemē, pārsvarā Seulas apkārtnē. Latvijas un Igaunijas delegācijas tika evakuētas uz Incheon pilsētu Yonsei University Internation Campus, kur arī nometnes dalībnieki dzīvoja līdz pat 12. augustam, kad bija plānota nometnes noslēguma ceremonija. 12. augustā ar grandiozu K-POP šovu tika slēgta 25. Pasaules skautu džamboreja (salidojums).

Pēc džamborejas Latvijas delegācija turpināja savu ceļojumu pa Dienvidkoreju, kur ieguva daudz jaunu iespaidu un daudz jaunu draugu un piedzīvoja daudz jaunu sajūtu. Latvijā dalībnieki atgriezās 20. augustā.

Latvijas un Siguldas jaunieši paldies saka Dienvidkorejas valdībai par stipendijām šim neaizmirstamajam ceļojumam, Latvijas vēstniecībai Dienvidkorejā un personīgi vēstniekam Ārim Vīgantam, kā arī vecākiem un visiem citiem atbalstītājiem, kas finansiāli un morāli atbalstīja jauniešus šajā piedzīvojumā Dienvidkorejā.

Aicinām interesentus 19. septembra vakarā plkst. 20.00 atnāk uz kultūras centru “Siguldas devons”, kur Digi zālē Siguldas skautu un gaidu vienības dalībnieki dalīsies savā pieredzē par piedzīvojumiem 25. Pasaules skautu džamborejā Dienvidkorejā.

 

Informāciju sagatavoja:
Siguldas 83. skautu un gaidu vienības vadītājs
Gatis Kalniņš


© www.sigulda.lv


Pasākumi