×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-09-18
Ekoskolu programma – liels ieguvums izglītības iestādēm un pašvaldībai

Rīgā ikgadējā Ekoskolu apbalvošanas ceremonijas pasākumā svētku mirkļus piedzīvoja piecas Siguldas novadā esošās izglītības iestādes. Trīs no tām, Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde “Ieviņa”, Laurenču sākumskola un Siguldas 1. pamatskola, saņēma Ekoskolu programmas augstāko novērtējumu – prestižo starptautisko Zaļo karogu, kuru katru mācību gadu jānopelna no jauna.

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā Latvijas Ekoskolu Sertifikātu pasniedza pirmsskolas izglītības iestādei “Ezerciems”, savukārt Pateicību par dalību Ekoskolu programmā saņēma Mālpils vidusskola.

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē.  Programmā piedalās tās izglītības iestādes, kas ir gatavas savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Desmito reizi prestižo Ekoskolu programmas Zaļo karogu saņēma bērnudārza “Ieviņa” kolektīvs. Ekoskolu koordinatore pirmsskolas izglītības iestādē “Ieviņa”, vadītājas vietniece izglītības jomā Ilze Rence lepojas ar saviem kolēģiem, jo tieši viņi ar savu iniciatīvu un piemēru ikdienā veicina zaļāku domāšanu un iedvesmo bērnus videi draudzīgāku paradumu veidošanā.

Tieši bērnudārzā  bērni apgūst visam mūžam noderīgas prasmes. “Ieguldījums šodien atspoguļosies bērnu rīcībā nākotnē. Ekoskolu programmas aktivitātes iekļaujam ikdienas mācību procesā. Piemēram, netērēt ūdeni, kamēr tīrām zobus; apzīmēt papīru no abām pusēm, esot dabā nemest atkritumus tiem nepiemērotā vietā,” stāsta I. Rence. Viņu priecē, ka bērni pēc bērnudārza absolvēšanas turpina iesākto, jo Ekoskolu aktīvi programmā novadā iesaistās arī citas izglītības iestādes.

Laurenču sākumskolas dabaszinību skolotāja, Ekopadomes koordinatore Dace Purviņa ir pārliecināta, ka šī programma ir labs veids, kā skolēnus mācītu labākai, zaļākai dzīvei. Sākumskola jau piekto gadu īsteno Ekoskolu programmu un pēdējos trīs no tiem saņēmusi prestižo Zaļo karogu.

“Ekoskolu programma ne tikai rosina domāt par apkārtējo vidi un savu veselību, bet arī iesaistīties aktivitātēs, mudinot to darīt arī skolēnu ģimenēm, kaimiņiem, apkārtējai sabiedrībai. Katru gadu lielākā aktivitāte vērojama makulatūras un izlietoto bateriju vākšanas akcijā. Rīkojam apkārtējās vides sakopšanas talkas. Skolēni labprāt iesaistās arī citos pasākumos, tādējādi kļūst zinošāki vides jautājumos,” saka Ekopadomes koordinatore Laurenču sākumskolā.

Siguldas 1. pamatskola Ekoskolu programmai pievienojās 2017. gadā, un šogad Zaļo karogu saņēma jau sesto reizi. Rūpes par vidi un tādi ikdienas paradumi kā atkritumu šķirošana, lietu otrreizēja izmantošana, elektrības un ūdens taupīšana pamazām kļuvuši par skolēnu ikdienu.  “Ekoskolas vērtības tiek iedzīvinātas skolas ikdienā, rīkojot dažādus pasākumus, piemēram, Ziemassvētku ekoegle, “Paņem manu grāmatiņu”, veidojot dekorācijas no kartona iepakojuma,” stāsta Siguldas 1. pamatskolas direktora vietniece ārpusstundu darbā Guntra Purmale.

Nupat Ekoskolas saņēma aktuālo informāciju par gaidāmajiem notikumiem šajā mācību gadā, iespējām piedalīties dažādās apmācībās un aktivitātēs, kā arī par Rīcības dienu kampaņu, kas šogad jau notiks vienpadsmito gadu, LIFE projektā “No atkritumiem uz resursiem” izstrādātiem izglītojošiem rīkiem un aktivitātēm, Eiropas amatierzinātnes kampaņu “Plastmasas pirāti – uz priekšu, Eiropa!”, kur jaunieši ir aicināti uzzināt vairāk par plastmasas piesārņojumu un sniegt atbalstu pētniecībā, Jauno vides reportieru programmas iespējām, kā arī par Vides izglītības fonda aktualitātēm sadarbībā ar Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.


© www.sigulda.lv


Pasākumi