×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-09-28
Siguldas novads sporta nozares attīstībā mērķē augstu

Siguldas novads kā starptautiskas un nacionālas nozīmes sporta centrs ar attīstītu un ikvienam novada iedzīvotājam un viesim pieejamu sporta un aktīvās atpūtas infrastruktūru, daudzveidīgiem, veselību veicinošiem sporta un aktīvās atpūtas pasākumiem, attīstītu bērnu un jauniešu sportu un tautas sportu – tāda ir turpmāko piecu gadu Sporta un aktīvās atpūtas attīstības stratēģijas vīzija.

“Stratēģija ir  Siguldas novada attīstības programmas 2021.–2027. gadam turpinājums, kas nosaka sporta nozarei aktuālās stratēģiskās rīcības turpmākiem pieciem gadiem, dziļāk un plašāk izvēršot Siguldas novada attīstības programmā noteiktos uzdevumus sportam. Svarīgi bija iesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrības loku nepieciešamo rīcību ierosināšanai. Novadā ļoti aktuāls ir sporta infrastruktūras jautājums, kas prasa lielus ieguldījumus, to apliecina arī stratēģijas rīcības plāns, kurā liela sadaļa ir tieši par sporta infrastuktūras attīstību,” stāsta Siguldas novada pašvaldības Izglītības un sporta pārvaldes Sporta nodaļas vadītāja Zanda Abzalone.

Siguldas novadā kopumā pārstāvēti 40 sporta veidi; darbojas 56 sporta organizācijas, tai skaitā Siguldas Sporta skola un 50 nevalstiskās organizācijas (turpmāk tekstā – NVO); 26 organizācijas (23 NVO), kuras saņēmušas Siguldas novada pašvaldības licences 34 interešu izglītības programmu īstenošanai bērniem un jauniešiem 16 sporta veidos un dažāda veida vingrošanas/fitnesa/VFS nodarbības. Siguldas novadā 2 biedrības īsteno arī profesionālās ievirzes izglītību sportā (futbolā). Astoņām organizācijām ir pieaugušo neformālās izglītības licences 14 programmu īstenošanai. Tāpat novadā ir Bērnu un jaunatnes kamaniņu sporta skola (Murjāņu Sporta ģimnāzijas struktūrvienība).

Siguldas novada Sporta un aktīvās atpūtas attīstības stratēģija 2023.–2028. gadam ir apstirpināta Siguldas novada pašvaldības domes sēdē. Dokumentā noteikts pasākumu kopums sporta nozares un aktīvās atpūtas attīstības prioritāšu īstenošanai tuvākajā piecgadē.

Pamatojoties uz noteiktajām prioritātēm, stratēģijā tiek izvirzīti trīs mērķi:

  •  sporta un veselīga dzīvesveida pasākumu daudzveidības nodrošināšana visām vecuma grupām;
  •  sporta un aktīvās atpūtas infrastruktūras un materiāli tehniskās bāzes pilnveidošana un attīstīšana;
  •  bērnu un jauniešu, tautas sporta un augstu sasniegumu sporta veicināšana un popularizēšana.

Stratēģijas rezultātu novērtēšanā izmantoti gan kvantitatīvie, gan kvalitatīvie rādītāji. Kvalitatīvie rādītāji ir iedzīvotāju sniegtais vērtējums aptaujās un Siguldas novada sportistu panākumi sporta sacensībās. Savukārt kvantitatīvo rādītāju datus par audzēkņu (bērnu un jauniešu) skaitu apkopo ik gadu oktobrī, atbilstoši iestāžu un biedrību iesūtītajām statistikas datu aptaujas tabulām. Novada sporta centru apmeklētāju skaits tiek apkopots gada sākumā par iepriekšējo gadu atbilstoši sporta centru iesūtītajiem datiem.

Zemāk esošajā tabulā apkopoti kvantitatīvie un kvalitatīvie rādītāji.

Nr.

Rādītājs

Datu avots

2022. gads

Plānotais attīstības virziens uz 2028. gadu

1.

Siguldas Sporta skolas audzēkņu skaits (profesionālās izglītības programmas un interešu izglītības programmas)

pašvaldība

659

palielinās par 40 %

2.

Audzēkņu skaits ar sportu saistītās interešu izglītības nodarbībās Siguldas novada izglītības iestādēs (neskaitot Siguldas Sporta skolu)

pašvaldība

741

palielinās par 30 %

3.

Siguldas novada bērnu un jauniešu (vecumā līdz 18 gadiem) skaits Siguldas novada sporta biedrībās un citās organizācijās

pašvaldība

1035

palielinās par 20 %

4.

Apmeklējumu skaits – Siguldas Pilsētas trase.

SIA “Siguldas Sporta serviss”

22,9 tkst.

2021./2022. g. ziemas sezona

palielinās par 13 %

5.

Apmeklējumu skaits – Fischer Slēpošanas centrs.

SIA “Siguldas Sporta serviss”

49,5 tkst.

palielinās par 5 %

6.

Apmeklējumu skaits Siguldas Sporta centrā

SIA “Siguldas Sporta serviss”

233,8 tkst.

palielinās par 8 %

7.

Apmeklējumu skaits Siguldas novada pagastu sporta centros (Mālpils SC, Inčukalna SC, Krimuldas SC, Lēdurgas SC un Namiņš, Allažu SC)

Siguldas novada pagastu sporta centri

56,9 tkst.

palielinās par 15 %

8.

Realizētas veselības uzraudzības programmas novada jaunajiem sportistiem ar paaugstinātu fizisko slodzi: slodzes testi un fizioterapeits

Siguldas Sporta centrs, Siguldas Sporta skola

2023. gadā Siguldas Sporta skolas audzēkņi: 23 slodzes testi, 118 fizioterapeita konsultācijas (līdz 10. g.v. bērniem)

*palielinās par 20%

9.

Sporta pakalpojumu pieejamības novērtējums

pašvaldība

63,8 %*

Pozitīvais vērtējums palielinās

10.

Sporta pakalpojumu kvalitātes novērtējums

pašvaldība

3,16**

Pozitīvais vērtējums palielinās

11.

Sporta infrastruktūras kvalitāte pie izglītības iestādēm novērtējums

pašvaldība

2,97**

Pozitīvais vērtējums palielinās

* Aptauja “Siguldas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2021.–2045. gadam” izstrādē (vērtējums ar 4 un 5 – pozitīvs);
** Aptauja “Siguldas novada Attīstības programmas 2021.–2027. gadam” (vidējais vērtējumu skalā 1–5).

 

 

© www.sigulda.lv


Pasākumi