×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-10-13
Sigulda un Gaujas senieleja – Zelta rudens karaliste

Sigulda ik rudeni pārsteidz ar dabas krāšņumu – laikam kļūstot vēsākam, Gaujas senieleja iekrāsojas zeltainos un kļavu lapu oranžīgi sarkanos toņos, pastaigu takas pārklājas ar nokritušo lapu segu un aicināt aicina ikvienu atklāt Siguldu no jauna. Zelta rudenī sev piemērotas nodarbes var atrast gan dabas ainavu baudītāji, dodoties pastaigās vai izbraucot skaistākās vietas ar velosipēdu, gan piedzīvojumu un aktīvo aktivitāšu piekritēji.

Lai apskatītu krāšņo Siguldu un Siguldas novadu, Tūrisma informācijas centrā (Ausekļa iela 6 un Turaidas iela 2A, Sigulda), tiešsaistē tourism.sigulda.lv, kā arī Siguldas mobilajā lietotnē pieejami daudzveidīgi dažādu garumu un grūtības pakāpes maršruti, kas piemēroti gan mierīgām, gan azartiskām pastaigām, kā arī braucienam ar velosipēdu. Tāpat Siguldas mobilajā lietotnē ikvienam ērti apskatāmi dabas objekti – to atrašanās vietas un apraksti. Siguldas mobilo lietotni bez maksas var lejupielādēt App Store (iOS ierīcēm) un Google Play (Android ierīcēm), ierakstot meklētājā “Sigulda”.

Piedzīvojumu meklētāji pastaigas dabas takās aicināti apvienot ar slēpņošanas (Geocaching) spēli, kas ir pasaulē populāra un aktīva nodarbe brīvā dabā, ar navigācijas palīdzību meklējot apslēptus dārgumus (slēpņus). Pastaigas laikā piedzīvot slēpņošanas prieku gandrīz uz katra soļa iespējams Kubeseles dabas un vēstures takā, kuras sākuma punkts atrodas pie vecākās mūra darbojošās baznīcas Latvijā – Krimuldas baznīcas. Šajā takā izvietoti kopumā 10 slēpņi. Ģimenēm nelielām pastaigām piemērota taka ar četriem slēpņiem – Jušu dabas taka, kas sākas pie Siguldas Jaunās pils. Arī Mālpils dabas takā apmeklētājiem būs aizrautīga pastaiga, meklējot kādu no trīs slēpņiem, kas papildina takas maršrutu. Visa informācija par slēpņošanu Siguldas novadā apskatāma šeit.

Iepazīt Siguldas novadu aizraujoši un izzinoši iespējams, piedaloties brīvdabas aktivitātē “Izcilpo Siguldas novadu”. Spēle veidota tā, lai to varētu spēlēt ikviens sev ērtā laikā un vietā. Aktivitātes cilpas sastāda dažādas tēmas un uzdevumus. Lai aktivitātei sagatavotos, savā viedtālrunī jālejupielādē vai jāatjaunina lietotne “Loquiz”. Svarīgi atļaut lietotnei piekļūt ierīces atrašanās vietai, fotokamerai un galerijai. Lietotnē “Loquiz” nepieciešams ievadīt lietotājvārdu – siguldasnovads un paroli – 2023. Iepazīsties ar spēles instruktāžu un spied “Sākt spēli”. Pēc tam parādīsies uzraksts “Ievadiet komandas nosaukumu”. Kad tas izdarīts, jāspiež “OK”. Cilpot iespējams sevis izvēlētā maršrutā.

DABAS TAKU MARŠRUTI SIGULDAS NOVADĀ:

  • Siguldas klasika (11 km). Šis maršruts ved pa Siguldas pilsētas ievērojamākajām apskates vietām un ielām. Maršruts piemērots kājāmgājējiem, velobraucējiem, kā arī ģimenēm ar bērniem un bērnu ratiņiem.
  • Siguldas klasika Gaujas nacionālajā parkā (12 km). Maršruts piedāvā ikvienam izbaudīt ainavisko daudzveidību Gaujas senlejā, kurā meklējami interesanti dabas objekti un novērojama maz skarta savvaļas daba.
  • Siguldas pastaigas – pa vēsturiskajām ēkām. Sekojot pastaigu kartei, ikviens apmeklētājs no Siguldas novada Tūrisma informācijas centra dzelzceļa stacijas ēkā var doties izpētīt Siguldas vēsturisko apbūvi.
  • Krišjāņa Barona pastaigu takas (8 km). Maršruts sākas pie Krišjāņa Barona pieminekļa, tālāk vedot uz Siguldas pils kvartālu, tiltu pār Gauju, skaisto dabas taku, kas ved gar pašu Gaujas krastu, Gūtmaņalu, Kārļa klanu, Turaidas muzejrezervātu (ieeja par maksu). Tam seko Krišjāņa Barona atmiņās saglabājusies taka, kurā var aplūkot vietu, kur Krišjānis Barons mitinājies.
  • Sigulda–Allaži–Sigulda (25 km, maršruts piemērots arī velobraucējiem). Maršruts priecēs ikvienu velo braucēju gan ar skaistiem mežiem Gaujas senlejas krastos, gan Allažu dabas taku ainavām.
  • Viena diena Siguldas un Allažu apkaimē (43 km, maršruts piemērots velobraucējiem). Maršruts ir ainaviski daudzveidīgs, kas velobraucējus priecēs gan ar skaistiem mežiem Gaujas senlejas krastos, gan Allažu dabas taku ainavām. Maršrutā iekļauti vairāki Latvijā neparasti vai citādā ziņā izcili dabas objekti, kā Linezers, Černausku akmens, Černausku dižozols un Mežmuižas avoti.
  • Rāmkalni–Sigulda. Gaujas kreisais krasts (20 km, maršruts piemērots arī velobraucējiem). Maršruts piemērots aktīviem cilvēkiem, kas teritoriju starp Inčukalnu un Siguldu vēlas iepazīt no pavisam cita skatu punkta.
  • Lapu upe Lēdurga (5,9 km). Maršruts sākas un beidzas Lēdurgas dendroparkā. Visā maršruta garumā ir iekļauti septiņi informatīvie stendi par Lēdurgas vēsturiskajām ēkām.
  • Aizrauj elpu! No Siguldas pils kvartāla līdz Vējupītei (10 km). Šis ir izaicinošs maršruts visiem, kuri nav raduši pārvarēt stāvās Siguldas nogāzes, taču tas ir tā vērts, lai tepat, blakus pilsētai, ieraudzītu patiesi aizraujošu dabas varenību, mežonīgās upītes, smilšakmens atsegumus un alas.
  • Gaujas senlejas labākās skatu vietas. Sigulda­Krimulda–Sigulda (15 km). Maršrutā ir iekļautas izcilākās Siguldas apkaimes skatu, ainavas un dabas vērošanas vietas. Taču, lai tās izjustu, būs jāiepazīst Gaujas senlejas reljefa stāvie kritumi un kāpumi. Maršruts atrodas Gaujas nacionālajā parkā.
  • Turaidas gravas un alas (6 km). Maršruts piemērots ceļotājiem, kuriem interesē Gaujas senlejas krastos esošie dabas un kultūras pieminekļi.
  • Raganu katla maršruts (10 km) un Mežonīgā Vējupītes grava un Paradīzes kalns (10 km). Tikai 2–3 km attālumā no Siguldas dzelzceļa stacijas laukuma atrodas dziļā Vējupītes grava un Gaujas senleja, kurā meklējami interesanti dabas objekti un vērojama mazskarta savvaļas daba. Maršruti piemēroti gājējiem, kurus nebaida kāpieni pa dziļās Vējupītes gravas stāvajām nogāzēm.
  • Fischer slēpošanas centra meža trases (2–16 km). Pie Fischer slēpošanas centra blakus esošajā meža teritorijā ir izveidotas un nomarķētas meža trases, kas pavasarī, vasarā un rudens sezonā pieejamas gan ikdienas treniņiem, gan sacensībām visiem interesentiem, kas vēlas pavadīt aktīvu laiku svaigā gaisā staigājot, nūjojot, skrienot vai braucot ar riteni. Visām trasēm sākuma un beigu punkts ir Fischer slēpošanas centrā.
  • Vikmestes taka un pilskalns (3 km). Maršruts sākas stāvlaukumā Turaidas–Raganas ceļa malā pretī Reiņa trasei (Gravzaķi) un izved līdz Krimuldas serpentīna ceļa piekājei. Taka ir ainaviski skaista, vērojami smilšakmens atsegumi. Veicama gan kājām, gan ar velo.
  • Sigulda–Murjāņi–Sigulda (30,2 km). Maršruts aptver interesantus dabas objektus – Ziedleju klintis, Katlapu iezi, Lielo akmeni, Kubeseles dabas taku u.c. Maršruts piemērots aktīviem cilvēkiem, kas teritoriju starp Inčukalnu un Siguldu vēlas iepazīt no pavisam cita skatu punkta.
  • Sigulda–Līgatne–Sigulda (46,4 km). Maršruts piemērots aktīviem gājējiem vai velobraucējiem, kuri gan skatos, gan izjūtās vēlas veikt ceļojumu pa Baltijas iespaidīgākās upes senleju. Maršruts atrodas Gaujas Nacionālajā parkā.
  • Viena diena Mores apkaimē (43 km). Maršruts piemērots aktīviem velobraucējiem un ved uz Siguldas novada Mores pagastu, kas vēsturiski veidojies no četrām apkārtnes muižām. Ceļa posmu ieskauj vairāki pauguri un Sudas purva apkārtne, kas līkumoto ceļu padara interesantu ceļotājiem. Maršrutā iekļauti vairāki kultūrvēsturiski nozīmīgi apskates objekti.
  • Augu vērošana Piķenes kraujā (6 km). Šis maršruts iepazīstina ar augu un biotopu daudzveidību Gaujas senlejas senkrasta posmā starp Krimuldu un Velnalas klintīm. Piemērots ikvienam, kam ir interese par augiem, sēnēm un arī Gaujas Nacionālajā parkā sastopamajām zvēru un putnu sugām.
  • Ar kājām gar Lojas krastiem (5 km). Zelta rudenī maršruts priecēs ikvienu ar krāsainām lapām un krītošo zīļu čabēšanu.
  • Mežtaka 3. posms. Vangaži–Rāmkalni (13 km) un Mežtaka 4. posms. Skaistākie Gaujas senlejas skati pie Siguldas (19 km).
  • Gaujas labais krasts (125 km, maršruts piemērots apskatei ar automašīnu). Maršruts (starp Gaujas labo krastu un A3 autoceļu) šķērso visu Gaujas Nacionālā parka teritoriju dienvidrietumu–ziemeļaustrumu virzienā. Tajā iekļauti izcilākie teritorijas dabas pieminekļi un labākās skatu vietas.

Apvieno pastaigas dabas takās ar kultūras un sporta pasākumiem novadā! Aktuālie notikumi apskatāmi pasākumu kalendārā. Siguldas un Gaujas senielejas viesiem noderīga informācija pieejama Siguldas novada Tūrisma informācijas centra tīmekļa vietnē un Siguldas mobilajā lietotnē.

Tiekamies Zelta rudens karalistē!


© www.sigulda.lv


Pasākumi