×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-10-17
UNESCO nedēļas ietvaros iespēja noskatīties filmu par Gaujas plostniekiem

Piektdien, 20. oktobrī, plkst. 14.00 “Siguldas devonā” īpaša uzmanība tiks vērsta vienai no Siguldas novada vērtībām – Gaujas plostniekiem, kuru amata prasmesLatvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautas 2018. gadā, bet kopš 2022. gada tās līdz ar Austrijas, Čehijas, Polijas, Spānijas un Vācijas plostnieku amata prasmēm iekļautas arī UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.

Pasākuma ietvaros tiks demonstrēta dokumentālā filma  “Plostam jāiet plosta ceļš”, kas savu pirmizrādi piedzīvojusi 12. oktobrī. Pēc filmas noskatīšanās būs iespējams tikties ar tās veidotāju, kultūrvēsturnieci Ievu Vītolu un vienu no filmas varoņiem – Māri Mitrevicu.

Filma vēsta par Gaujas plostnieku tradīciju, tās būtību un lomu senāk un mūsdienās. Aptuveni stundu garās filmas galvenie varoņi ir Gauja un Gaujas plostnieki – gan tie, kuri šo tradīciju ir atjaunojuši un uztur mūsdienās (Romans Polītis, Mārtiņš Gaigals, Jānis Vāvere, Ivo Laktiņš, biedrības “Gaujas plostnieki” biedri un draugi), gan tie vīri, kuri līdz 20. gadsimta 70. gadiem strādājuši uz Gaujas kā koku pludinātāji (Ēriks Gumbelis, Uldis Jaukulis, Māris Mitrevics). Filma uzņemta 2022. gadā un 2023. gada maijā, kad pie Spicu tilta notika plosta siešana, bet pēc divu dienu brauciena lejup pa Gauju Strenčos atzīmēti Gaujas plostnieku svētki.

“Plostam jāiet plosta ceļš” atklāj Gaujas plostnieku tradīcijas dzīvotspēju mūsdienās, kad Gauja vairs nav ūdensceļš kokmateriālu transportēšanai, un tā sniedz arī nelielu ieskatu Vidzemei savulaik raksturīgā aroda kultūrvēsturē.

Dokumentālo filmu veidojuši režisori Rolands Polītis un Anna Šteinberga. Mūzikas autors ir Arturs Maskats. Filmas operatori - Rolands Polītis, Renārs Muskars. Skaņas operators - Andrejs Pedčenko. Montāžas režisore - Anna Šteinberga. Filmas producenti - Rolands Polītis, Ieva Vītola, biedrība "Gaujas plostnieki".

Filma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, uzņēmuma "PATA", Latvijas Nacionālā kultūras centra, Valmieras novada pašvaldības un Siguldas novada pašvaldības atbalstu.

Ieejas maksa filmas “Plostam jāiet plosta ceļš” seansā kultūras centrā “Siguldas devons” 20. oktobrī plkst. 14.00 – 3 eiro.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi