×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-10-17
Šonedēļ tiek svinēta īpašā UNESCO nedēļa

Šonedēļ ir īpašā UNESCO nedēļa “No paaudzes paaudzē”​, kas veltīta UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 20. jubilejai. Latvijā to rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru. 

17. oktobris tiek īpaši veltīts Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam, kura daļa esam arī mēs – Siguldas novads. 

Nemateriālais jeb dzīvais vērtību kopums palīdz izprast mūsdienu pasauli un dzīvot tajā, spēcinot kopienu, kas ir gan mantojuma radītāji, gan glabātāji un tālāknesēji. Konvencija par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu uzsver, ka ne tikai lietas un vietas, ko varam redzēt un aptaustīt, ir vērtīgas un saglabājamas, bet arī tas, ko varam piedzīvot ikdienā, piemēram, dziesmas, stāsti, tradīcijas, svētku svinēšana, valoda – ir nozīmīga kultūras mantojuma daļa, tas ir nemateriālais jeb dzīvais kultūras mantojums.

UNESCO nemateriālo vērtību sarakstā jau no pašiem pirmsākumiem ierakstīta Siguldas spieķa darināšanas prasme. Siguldas spieķis ir senākais un raksturīgākais Siguldas suvenīrs – vietējo amatnieku roku darbs. Katram Siguldas spieķu meistaram ir savs rokraksts. 

Gaujas plostnieku amata prasmes mūsdienās tiek saglabātas un uzturētas dzīvas. Ik pavasari Strenčos maija trešajā nedēļā uz plosta siešanu pulcējas vairāki desmiti vīru, kuri liek lietā Gaujas krastu apdzīvoto vietu, tostarp arī Siguldas plostnieku pārmantotās prasmes. 

Piektdien, 20. oktobrī plkst. 14.00 Kultūras centrā “Siguldas devons” būs skatāma dokumentālā filma par Gaujas plostniekiem “Plostam jāiet plosta ceļš”. Pēc filmas tikšanās ar producenti Ievu Vītolu un plostnieka amata prasmes zinātāju Māri Ansi Mitrevicu. Ieejas maksa – 3 eiro.

Aizvadītajā gadā nemateriālā mantojuma sarakstā tika iekļauta jostiņsegu aušana Siguldas novadā rakstainā audu ripsa tehnikā un Vidzemes lībiskā kultūrtelpa, ar kuru cieši saistīta arĪ mūsu novada teritorija. 

Savukārt ceturtdien, 19. oktobrī, kultūras centrā “Siguldas devons” notiks UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu konference “Kultūrpratība sadarbībai: kopīgas valodas meklējumos”, kurā piedalīties aicināti skolu pedagogi, tīkla “Stāstu bibliotēkas” bibliotekāri, UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas atmiņu institūciju darbinieki un UNESCO katedru pārstāvji.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi