×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-10-31
Deju kolektīvs “Sidgunda” papildina tērpu klāstu

Mālpils Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidgunda” veiksmīgi realizē Leader projektu. Projekta ietvaros, sadarbībā ar Evita Specianai, tika uzšūtas 12 Austrumvidzemes sievu jakas, un sadarbībā ar SIA “Jooole” tika iegādāti 12, kvadrāta formas, vīru zīda kakla lakati.

Tautas tērps ir latviešu kultūras identitātes vizuāla izpausme un viens no mūsu nacionālajiem simboliem Mālpils Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidgunda” veiksmīgi realizējusi Leader projektu Nr.23-04-AL32-A019.2202-0000001 “Vidzemes novada tautas tērpu iegāde VPDK “Sidgunda””sadarbībā ar biedrību “Lauku Attīstības Partnerība” un Lauku atbalsta dienestu, tiekot pie jaunām Austrumvidzemes sievu jakām un vīru kakla lakatiem.

Projekta rezultātā iegūtie tērpi kalpos kā jauni koncerttērpi deju kolektīva uzstāšanās reizēs, tādējādi popularizējot ne tikai latviešu skatuvisko deju, bet arī tautas tērpu kā neatņemamu latvieša dzīves sastāvdaļu.

Realizētā projekta mērķis bija veicināt Siguldas novada Mālpils pagasta sabiedrības iesaistīšanos Siguldas novada Mālpils pagasta tautas deju kultūras kapitāla stratēģiskā un ilgtspējīgā izveidē, uzturēšanā un izmantošanā. Tautas tērpu vēsturiskais autentiskums ir ieguvums Siguldas novada Mālpils pagasta tautas deju kolektīvu potenciāla un pievilcības vairošanā – kultūrvēsturiskais Vidzemes novada tautas tērps, kas ir mālpiliešu kultūras identitātes vizuāla izpausme, raksturo Vidzemes kultūrvēsturiskā novada savdabību, pamatojoties uz folkloras avotiem un latviešu tautas tradīciju aprakstiem.

VPDK “Sidgunda” pateicās par atbalstu Biedrībai “Lauku Attīstības Partnerība” un Linardam Ligeram par palīdzību dokumentācijas noformēšanā, kā arī Lauku atbalsta dienestam par piešķirto finansējumu tautastērpu iegādei.

Vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidgunda” tika dibināts 1984. gadā. No 2009. gada kolektīvu vada mākslinieciskā vadītāja Māra Gaile-Dišereite. Kopš dibināšanas brīža VPDK “Sidgunda” ir piedalījies visos Vispārējos Dziesmu un Deju svētkos un sekmīgi konkurē ar pieredzes bagātiem tautas deju ansambļiem, gūstot augstus panākumus tautas deju skatēs, kā arī pārstāvot Latviju deju festivālos un koncerttūrēs citās Eiropas valstīs, kā arī kultūras pasākumos Siguldas novadā un deju sadraudzības koncertos Latvijā.

Pašreiz kolektīvā kopā pulcējas 24 talantīgi un savā attīstībā augsti motivēti dejotāji, kuriem latviešu skatuviskās tautas dejas dejošana ir dzīves stils un prioritāte brīvā laika pavadīšanā. Dejotāju galvenais mērķis ir nodot tautas dejas mīlestību no paaudzes paaudzē un izkopt Vidzemes novada tautastērpu atbilstoši sava kultūrvēsturiskā novada piederībai, pamatojoties uz folkloras avotiem.

 


© www.sigulda.lv


Pasākumi