×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-11-08
Turaidas muzejrezervāts aicina uz zinātniski praktisko konferenci

Turaidas muzejrezervāts 9. novembrī aicina uz gadskārtējo zinātniski praktisko konferenci, lai informētu sabiedrību par aktualitātēm Turaidas vēsturiskā centra kultūras mantojuma izpētē un saglabāšanā, kā arī diskutētu par vispārcilvēciskajām vērtībām un Latvijas vēsturi.

Īpaši tiks akcentēts Lībiešu mantojuma gads un Gaujas lībiešu kultūras mantojums.  2023. gadu Latvijas Universitātes Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru izsludinājis par Lībiešu mantojuma gadu. Tā mērķis – popularizēt Latvijas lībiskās saknes un lībiešu mantojumu latviešu valodā, Latvijas kultūrtelpā un ainavā.

Šogad konferencē risināsim jautājumus, kas aktuāli mūsu vēstures izpētē un izpratnē, un kas atspoguļojas Turaidas vēsturiskā centra arhitektūras un arheoloģijas pieminekļos, kultūrainavā, ekspozīcijas, muzeja krājumā. Turaidas vēsturiskais centrs ietver Latvijas vēsturei raksturīgus elementus, un kopš 2022. gada ir iekļauts arī Eiropas kultūras mantojuma zīmes sarakstā, jo tam piemīt liela simboliska Eiropas nozīmes vērtība un tas raksturo Eiropas kopīgo vēsturi.

Konferencē būs iespēja iepazīties ar izstādi “Otrreiz dzimušie. Restaurētie Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmeti”, kā arī piedalīties jauna Turaidas muzejrezervāta izdevuma “Ekspozīcija “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”. Ceļvedis” atvēršanā.

Konferences norisināsies Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā.

Programmā:

No plkst. 10.00 līdz 10.15 – konferences atklāšana.

No plkst. 10.15 līdz 12.00 – ziņojumi:

  • Latvijas vēstures stāsts Turaidas vēsturiskā centra mantojumā un ekspozīcijās/Vija Stikāne, Dr. hist., Turaidas muzejrezervāts;
  • Lībiešu valodas pēdas Gaujas lībiešu zemju vietvārdos/Valts Erenštreits, Dr. phil., LU Lībiešu institūts;
  • Sateseles pils un zeme 11.–13. gadsimtā /Guntis Zemītis, Dr. hist., Turaidas muzejrezervāts;
  • Muzejrezervāta dzīve 10 gados, īstenojot “Vīziju 2023”/Anna Jurkāne, Turaidas muzejrezervāts.

No plkst. 12.00 līdz 13.00 – kopīga fotografēšanās un kafijas pauze.

Iepazīšanās ar izstādi “Otrreiz dzimušie. Restaurētie Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmeti” Turaidas muzejrezervāta galvenās krājuma glabātājas Līgas Kreišmanes vadībā.

No plkst. 13.00 līdz 15.00 _ ziņojumi:

  • Kā atrast kultūrslāni: augsnes fosfātu analīžu izmantošana arheoloģiskajās izpētēs Latvijā /Mārcis Kalniņš, LU Vēstures un filozofijas fakultāte;
  • Stiegras šaujamieroči Turaidas muzejrezervāta krājumā/ Rūdolfs Brūzis, Dr. hist., LU Latvijas Vēstures institūts;
  • 1750. gada arklu revīzija Turaidas, Krimuldas, Siguldas pilsnovados/ Gvido Straube, Dr. hist., LU Latvijas Vēstures institūts;
  • Apsveikumu kartīšu sūtīšanas tradīcija baznīcas liturģiskā gada ietvaros 20. gadsimta 20.–40. gadi/ Anete Jeņča, Turaidas muzejrezervāts;
  • Turaidas muzejrezervāta kultūrvide un tās izmantošanas iespējas/ Ilze Locāne, Turaidas muzejrezervāts.

No plkst. 14.50 līdz 15.15 – grāmatas “Ekspozīcija “Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis. Ceļā uz Latvijas valsti”. Ceļvedis” atvēršana/ Dr. hist., Edgara Ceskes vadībā.

Plkst. 15.20 Muzikāls priekšnesums.

Dalība konferencē bez maksas
Sīkāka informācija pa tālr. 29384512 vai e-pastu: pasts@turaida-muzejs.lv

 

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi