×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-11-09
Trīs Siguldas novada ēkas starp Top 10 energoefektīvākajām ēkām Latvijā

Attīstības finanšu institūcija “ALTUM” izveidojusi apskatu par desmit energoefektīvākajām ēkām Latvijā. Top desmitnieka augšgalā arī divas Siguldas novada daudzdzīvokļu ēkas – 1. un 2. vietā pēc lielākā ietaupījuma pret sākotnējo patēriņu un izmaksu ietaupījuma uz katru kvadrātmetru (83% ietaupījums) māja Siguldā, Lakstīgalas ielā 3, un Pulkveža Brieža ielā 24.

Top 1 energoefektīvākā ēka Latvijā – māja Siguldā, Lakstīgalas ielā 3 ar 83% ietaupījumu, kas pirmreizējā ekspluatācijā nodota 1960. gadā. Renovācijas ietvaros veikti dažādi atjaunošanas darbi, tostarp pagraba pārseguma siltināšana, logu un pagraba durvju nomaiņa, bēniņu pārseguma siltināšana, fasādes un cokola siltināšana, uzstādīti pieplūdes vārsti, pārbūvēta apkures sistēma un siltummezgls, kā arī izbūvēta zibensaizsardzība. Projektā sākotnējais aprēķinātais siltumenerģijas patēriņš apkurei bijis 181,5 kWh/m2 gadā. Izvērtējot projekta pēcuzraudzības datus, vidējais sasniegtais siltumenerģijas patēriņš ir 31,55 kWh/m2 gadā. Savukārt, vērtējot finansiālo ieguvumu, izmaksu ietaupījumu veido 8,9 eiro uz katru kvadrātmetru. Pēc veiktajiem atjaunošanas pasākumiem ēka ieguvusi B energoklasi. Projekta pirms un pēc foto pieejami šeit.

Top 2 energoefektīvākā ēka – māja Siguldā, Pulkveža Brieža ielā 24 ar ietaupījumu 83%. Māja pirmreizējā ekspluatācijā nodota 1979. gadā. Renovācijas projekta ietvaros veikta pagraba pārseguma siltināšana, logu un ārdurvju nomaiņa, jumta siltināšana, fasādes un cokola siltināšana, caurbrauktuves siltināšana, uzstādīti pieplūdes vārsti, pārbūvēta apkures sistēma un siltummezgls, izbūvēta zibensaizsardzība. Sākotnējais aprēķinātais siltumenerģijas patēriņš apkurei bijis 165 kWh/m2 gadā. Izvērtējot projekta pēcuzraudzības datus, vidējais sasniegtais siltumenerģijas patēriņš ir 27,59 kWh/m2 gadā. Savukārt, vērtējot finansiālo ieguvumu, izmaksu ietaupījums ir 8,2 eiro uz katru kvadrātmetru. Pēc veiktajiem atjaunošanas pasākumiem ēka ieguvusi B energoklasi. Projekta pirms un pēc foto pieejami šeit.

Top 5 energoefektīvākā ēka ar ietaupījumu 71% – māja Siguldā, Institūta ielā 10. Ēka pirmreizējā ekspluatācijā nodota 1979. gadā. Renovācijas projekta ietvaros veikta pagraba pārseguma siltināšana, nomainīti logi un ārdurvis, siltināti bēniņu pārsegums, fasāde un cokols, uzstādīti pieplūdes vārsti, pārbūvēta apkures, aukstā un karstā ūdens sistēmas, ierīkota zibensaizsardzība. Projektā sākotnējais aprēķinātais siltumenerģijas patēriņš apkurei bijis 159 kWh/m2 gadā. Izvērtējot projekta pēcuzraudzības datus, vidējais sasniegtais siltumenerģijas patēriņš ir 45,63 kWh/m2 gadā. Vērtējot finansiālo ieguvumu, izmaksu ietaupījums pēc renovācijas ir 5,8 eiro uz katru kvadrātmetru. Pēc veiktajiem atjaunošanas pasākumiem ēka ieguvusi B energoklasi. Projekta pirms un pēc foto pieejami šeit.

“ALTUM” daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā, kas noslēdzās šogad, kopumā tiek atjaunotas 623 ēkas. Visvairāk jeb 49,8% projekti realizēti Rīgā un Pierīgā, no kuriem Rīgā – 15,3%. Otrajā vietā ierindojas Kurzeme ar 20,9%, savukārt trešajā vietā ir Vidzeme – 17%. Ievērojami zemāka interese bijusi Zemgalē – 8,7%, kā arī Latgalē – 3,7%.

Papildu informācija par TOP 10 energoefektīvākajām ēkām Latvijā 2023. gadā apskatāma šeitPlašāk par programmu un tās nosacījumiem iespējams uzzināt šeit.


© www.sigulda.lv


Pasākumi