×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-11-21
Iepazīsti un lepojies ar Goda novadnieci Laumu Krastiņu no Mālpils pagasta

Siguldas novadā dzīvo stipri, darbīgi, radoši un labi ļaudis. Viņu pašaizliedzīgums, mīlestība pret darbu, aizrautība un labā sirds saviļņo. Siguldā Latvijas valsts svētkos par tradīciju kļuvusi svinīgā godināšanas ceremonija Siguldas Jaunajā pilī, pasniedzot Siguldas novada pašvaldības augstāko apbalvojumu “Siguldas novada Goda novadnieks”. Viena no šā gada trim Goda novadniekiem ir tautas lietišķās mākslas studijas “Urga” dalībniece, seniore Lauma Krastiņa no Mālpils pagasta.

Siguldas novada pašvaldības augstākais apbalvojums L. Krastiņai piešķirts par aktīvu iesaisti Mālpils pagasta sabiedriskajā dzīvē, atbalstu vietējai kopienai, ilggadēju un nozīmīgu ieguldījumu Mālpils pagasta kultūrvides pilnveidošanā un tautas lietišķās mākslas attīstībā.

“Katrai medaļai ir divas puses. Dzīves laikā esmu saņēmusi vairākus apbalvojumus, 2001. gadā Rīgas Latviešu biedrības namā man pasniedza Lielās folkloras gada balvu.  Katrs šāds apbalvojums uzliek lielu pienākumu un atbildību. Toreiz nodomāju, beidzot būs miers, taču nē! Par Siguldas novada pašvaldības domes apbalvojumu jūtos aizkustināta un vienlaikus satraukta, jo pazīstu daudzus, kas Goda novadnieka titulu pelnījuši vairāk nekā es. Man ir ļoti paveicies, ka vienmēr esmu varējusi baudīt labus cilvēkus sev apkārt. Straume mani dzīvē ir ienesusi kā akmentiņu starp dižiem akmeņiem,” stāstot par sevi, pieticīga ir apbalvojuma “Siguldas novada Goda novadnieks” saņēmēja L. Krastiņa.

Apbalvojumam “Siguldas novada Gada novadnieks” pieteikumus pašvaldībā varēja iesniegt jebkurš iedzīvotājs. Tālāk izvirzītās kandidatūras un pamatojumu nominēšanai izvērtēja Siguldas novada pašvaldības Apbalvojumu komisija, bet nomināciju ieguvējus apstiprināja  domes deputāti. Mālpils pagastā seniores sirdsdarbu un ieguldījumu vietējā kopienā novērtē līdzcilvēki.

Goda novadnieces darbs Mālpilī saistīts ar tautas lietišķo un studiju “Urga”. Mācoties Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā aušanu un vēlāk Mākslas akadēmijā tekstilmākslu, viņa vienmēr atsaukusies Mālpils aušanas pulciņa vadītājas aicinājumam izpalīdzēt gan ar padomu, gan praktisku darbošanos. Atgriežoties Mālpilī 1982. gadā, L. Krastiņa pārņēma studijas vadību un turpināja to darīt līdz pat 2008. gadam. Viņa strādāja arī Mālpils tehnikumā mājturības nodaļā par aušanas skolotāju.

Tautas māksla vienmēr bijusi mālpilietes sirdslieta. Viņa apzināja Mālpils amatniekus – audējus, adītājus, grozu pinējus un kokapstrādes meistarus un aicināja pievienoties studijai, palīdzēja aušanas prasmes apgūt tiem, kas to vēlējās. 2001. gadā Lauma ieguva Lielo folkloras gada balvu par novada savdabības aizsardzību un kopšanu.

Cenšoties iepazīstināt mālpiliešus citu ar citu un parādīt, ko dara tie, kas dzīvo dziļāk laukos, L. Krastiņa 2006. gadā Mālpilī noorganizēja Maizes dienu. “Viss sākās ar meitas pataupīto maizes gabaliņu. Tas bija tik gards! Maizes cepšana ir vesels process, ko apguvu. Tolaik nelika mieru doma par sarīkojumu, kurā godā tiek celta maize. Izstādes bija apnikušas, gribējās praktiski pielietot noausto dvieli, lakatu un galda segu. Maizes diena bija veids, kā apvienot šīs abas prasmes,” atceras L. Krastiņa. Joprojām mālpiliete cep ļoti garšīgu rupjmaizi un tur godā savas Tirzas vecmāmiņas karašu recepti. Ar šo karašiņu cepšanu Lauma kopš 2006. gada piedalās maizes svētkos Āraišos. Vairākkārt vietējā bērnudārza audzēkņi viesojušies Laumas mājās, lai kopīgi ceptu karašiņas. Lauma vadījusi karašu cepšanas meistarklases daudzviet Latvijā un pat Igaunijā.

Mālpils pagasta iedzīvotāja sevi vienmēr atdevusi darbam un laiks tajā paskrējis nemanot. Viņa sevi sauc par darba cilvēku. Tomēr dažkārt dārzs palicis neizravēts un ģimene neapčubināta, par to seniore mēdz pārdzīvot visvairāk. Viņa lepojas ar saviem sešiem mazbērniem, ja viens visus varētu satikt biežāk. Liels palīgs ir mazdēls Silvestrs, kurš atbalsta un uzmundrina ikdienā. Tāpat prieku ikdienā sagādā savulaik no patversmes paņemtais suns un pieklīdušais kaķis.

Lauma vēl joprojām ļoti aktīvi darbojas TLMS “Urga”. Viņa bija viena no projekta “Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!” (Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un Siguldas novada amatnieku kopīgi veidots stends starptautiskajai Milānas dizaina mesei 2022. gadā) dalībniecēm.  Vēl vairāk –  tieši mālpiliete bija šī projekta dvēsele. Lauma piedalās gan vietēja mēroga, gan republikas mēroga izstādēs.

Aktīvi darbojas invalīdu un viņu atbalstītāju biedrībā “Notici sev!”. Lauma aktīvi iesaistās Mālpils pagasta kultūras dzīvē, apmeklē pasākumus, izstādes, piedalās talkās, viņai vienmēr svarīgi ir bijusi vide, kurā viņa dzīvo, tāpēc aktīvi iesaistās tās pilnveidošanā.

Turpinājumā iepazīstināsim ar pārējiem diviem Goda novadniekiem – Karoli Treiju un Ināru Paegli.

Foto: Edgars Semanis


© www.sigulda.lv


Pasākumi