×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-11-22
Stiprinot bērnu drošību, labklājību, tiesības uz ģimenisku vidi, izstrādāta Bērnu tiesību aizsardzības programma

Lai stiprinātu bērnu tiesību un interešu aizsardzību Siguldas novadā, veicinātu iesaistīto pušu savstarpējo sadarbību un izpratni par bērnu tiesību aizsardzības prioritāti, Siguldas novada pašvaldība ir izstrādājusi Bērnu tiesību aizsardzības programmu.

Bērni ir viena no mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, kurai ir nepieciešama īpaša aizsardzība un atbalsts. Lai pilnvērtīgi nodrošinātu bērnu drošību, veselību, attīstību, labklājību, tiesības uz ģimenisku vidi, atbalstu ģimenēm ar bērniem, bērnu, vecāku, speciālistu izglītošanu, Siguldas novada pašvaldības Bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupas speciālisti programmas izstrādē izmantojuši iedzīvotāju – ģimeņu ar bērniem, dažādu vecuma grupu bērnu aptauju rezultātus un analizējuši speciālistu – Sociālā dienesta, Bāriņtiesas, izglītības iestāžu, Valsts un Pašvaldības policijas u.c. institūciju pārstāvju sniegtās informācijas apkopojumu.

“Programma paredz sadarbības nodrošināšanu, principu un kārtības noteikšanu starp bērnu tiesību aizsardzībā iesaistītajām institūcijām ar mērķi nodrošināt bērna tiesību un interešu vislabāko aizsardzību katrā konkrētā gadījumā visās ar bērnu tiesību aizsardzību un interešu nodrošināšanu saistītās lietās, nodrošinot bērnu drošību, attīstību, labklājību, tiesības uz ģimenisku vidu, atbalstu ģimenēm ar bērniem, bērnu, vecāku, speciālistu izglītošanu,” atklāj Siguldas novada Bāriņtiesas vadītāja Kristīne Valtere.

Siguldas novada pašvaldība pastāvīgi īsteno pasākumu kopumu, kuri ir vērsti uz bērnu pamattiesību nodrošināšanu, tai skaitā nodrošina izglītības pieejamību, veselības aprūpi, sniedz sociālo palīdzību, pakalpojumus un atbalstu ģimenēm, sadarbībā ar Pašvaldības policiju īsteno preventīvus pasākumus bērnu izglītošanā un drošības stiprināšanā. Tāpat pašvaldība periodiski veic situācijas izvērtējumu bērnu tiesību aizsardzības jomā visā novada teritorijā.

Ņemot vērā nacionālajā līmenī noteiktos mērķus un rīcības virzienus bērnu tiesību aizsardzības jomā un šīs programmas mērķi – nodrošināt bērnu tiesību ievērošanu, sekmējot bērnu un ģimeņu dzīves kvalitātes uzlabošanu, – Bērnu tiesību aizsardzības programmas izstrādes procesā izvirzīti četri rīcības virzieni:

  • izglītības nodrošinājums pašvaldībā, brīvā laika pavadīšanas iespējas;
  • pašvaldības atbalsts ģimenēm ar bērniem;
  • speciālistu, bērnu, vecāku izglītošana par bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem;
  • veselības aprūpe pašvaldībā.

Programma veidota no trīs daļām – stratēģiskās daļas, rīcības plāna un starpinstitucionālās sadarbības shēmas. Stratēģiskā daļa satur informāciju par programmas izstrādes normatīvo pamatojumu, izstrādes procesā iesaistītajām iedzīvotāju grupām un institūcijām, programmas mērķa grupām un programmas izpildes uzraudzības kārtību, kā arī esošās situācijas raksturojumu (demogrāfisko struktūru, pieejamajiem pakalpojumiem, akcentējot pakalpojumu pieejamību un atbilstību ģimeņu ar bērniem vajadzībām) un galvenajām problēmām bērnu tiesību aizsardzības jomā. Rīcības plānā iekļauta informācija par plānotajām aktivitātēm, paredzot katrai nepieciešamo izpildes termiņu, par izpildi atbildīgo institūciju un rezultatīvos rādītājus, kas jāsasniedz.

Starpinstitucionālās sadarbības shēmā iekļauta informācija par bērnu tiesību aizsardzībā iesaistītajam institūcijām un to kompetenci. Jāatzīmē, ka Siguldas novadā bērnu tiesību ievērošanu savas kompetences robežās nodrošina Siguldas novada Bāriņtiesa, Siguldas novada pašvaldības Sociālais dienests, Siguldas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības un sporta pārvalde (izglītības iestādes), Pašvaldības policija, Siguldas novada Bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupa un Valsts policija.

Bērnu tiesību aizsardzības programmas izstrādē izmantoti iedzīvotāju – ģimeņu ar bērniem, dažādu vecuma grupu bērnu aptauju rezultāti, un analizēti speciālistu – Sociālā dienesta, Bāriņtiesas, izglītības iestāžu, Valsts un Pašvaldības policijas u.c. institūciju pārstāvju viedokļu apkopojumi.


© www.sigulda.lv


Pasākumi