×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-11-27
Siguldas novadā uzsākta jostiņsegu tapšanas procesa filmēšana

Radošais tandēms Liene un Mārtiņš Klišāni sestdien, 25. novembrī Krimuldas Tautas namā uzsāka videomateriālu vākšanu topošajai filmai par jostiņsegu aušanu Siguldas novadā rakstainā audu ripsa tehnikā. Filmu veidos ar Siguldas novada pašvaldības, Siguldas Kultūras centra “Devons”, Krimuldas Tautas nama un TLMS “Krimulda”  atbalstu, ieskatoties visos jostiņsegas tapšanas posmos no krāsu skices un ornamenta veidošanas līdz auduma pamatnes tehniskajai iekārtošanai stellēs un aušanai.

Krāsu kompozīcijas ierosmes avots ir Latvijas ainava: zilās debesis, upju straumes un ezeru rāmums, pelēkie akmeņi un brūnais smilšakmens, liepu un ozolu zaļums, kas spoguļojas Gaujas ūdeņos, baltie ievu ziedi Siguldā. Pamatojoties uz šo ierosmi, tiek radīts darba kolorītais risinājums – krāsu skice, visbiežāk lietojot Vidzemes svītroto jeb šatiera segu kompozīciju, kur krāsu toņi kārtojas smalkās pārejās no gaišāka uz tumšāku vai otrādi, veidojot raportus jeb raksta daļas, kas simetriski atkārtojas. Aušanas procesā pielieto rakstainā audu ripsa tehniku 8 nīšu kārtās, prasmīgi veidojot dažādus rakstus un ornamentus, kas vienlīdz labi izskatās no auduma abām pusēm un atbilst Aulejas tipa jostu aušanas principam.

Jostiņsegu radīšanas procesu palīdzēs izprast TLMS ”Krimulda” vadītāja Laila Šteinberga semināru-meistarklašu ciklā “Tā top jostiņsega”. Pirmais seminārs, veltīts krāsu izpratnei un kompozīcijas veidošanai sestdien pulcēja kuplu audēju skaitu no dažādām Vidzemes un Zemgales vietām.

Turpmākās divas nodarbības, kurās veidos iecerēto jostiņsegu ornamentu un praktiski mācīsies iekārtot auduma pamatni stellēs un aust, plānotas nākamā gada janvārī un februārī.

Pirmās jostiņsegas tika darinātas 19. gadsimtā, sašujot kopā daudzas jostas un prievītes, ātri iegūstot lietotāju atzinību. Sarežgītā darināšanas tehnika rosināja audējas meklēt citus veidus, kā sasniegt rezultātu. Ideja par jostiņsegu aušanu rakstainā audu ripsa tehnikā radās TLMS “Krimulda” 20. gadsimta 80. gados.

2022. gada nogalē Jostiņsegu aušana Siguldas novadā rakstainā audu ripsa tehnikā iekļauta Nacionālajā Nemateriālā kultūras mantojuma vērtību sarakstā.

Informāciju sagatavoja Siguldas novada Kultūras centra kultūrvides mantojuma speciāliste Līvija Gridjuško.

 


© www.sigulda.lv


Pasākumi