×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-12-01
Katrs Siguldas novadā deklarētais iedzīvotājs palīdz augt mums visiem kopā

Katru gadu Siguldas novadā deklarēto iedzīvotāju skaits palielinās. Varam būt gandarīti, ka novadnieki kļūst vairāk, un mēs visi varam piedzīvot aizraujošus brīžus un attīstīties kopā. Siguldas novada pašvaldība saviem novadniekiem sniedz atbalstu un dažādas priekšrocības, tādēļ, lai saņemtu pilnu atbalsta programmu, aicinām iedzīvotājus, kuri vēl nav deklarējušies novadā, to izdarīt līdz šā gada 31. decembrim.

Deklarēt dzīvesvietu Siguldas novadā bez maksas var valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Samaksājot valsts nodevu 4,27 eiro, to var izdarīt arī jebkurā pašvaldības klientu apkalpošanas centrā.

Novada iedzīvotāji var izmantot tās priekšrocības, ko piedāvā pašvaldība, sākot no piedzimšanas brīža līdz pat sirmam vecumam. Novadā deklarētie iedzīvotāji var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, kā arī daudzveidīgu atbalstu ģimenēm un citām iedzīvotāju grupām.

 

Atlaides laulības reģistrācijas ceremonijai

Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa, veicot svinīgas laulības reģistrācijas ceremonijas, maksu nosaka atbilstoši laulāto deklarēšanās statusam. Dzimtsarakstu nodaļas laulību reģistrācijas maksas pakalpojumu cenrādis apskatāms Siguldas novada pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

Maksa par svinīgu laulības reģistrāciju Siguldas Jaunās pils Mazajā zālē ir 10,90 eiro, ja abas personas, kas vēlas noslēgt laulību, ir deklarējušas dzīvesvietu Siguldas novadā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms iesnieguma par laulības reģistrāciju iesniegšanas dienas, ja deklarējusies ir viena persona – 21,80 eiro. Svinīgā laulības reģistrācijas ceremonija Siguldas Jaunās pils Svētku zālē novadnieku pārim izmaksā 53 eiro, bet, ja deklarējies ir viens no pāra, – 106,01 eiro.

Laulības reģistrācijas ceremonijas par īpašu cenu novadā deklarētajiem notiek arī Mālpils pagasta apvienības ēkas Laulību zālē (Mālpilī, Nākotnes ielā 1), kur laulību reģistrēšanas maksa ir 16 eiro, ja abu personu, kas vēlas noslēgt laulību, deklarētā dzīvesvieta Siguldas novadā ir ne mazāk kā 12 mēnešus pirms iesnieguma par laulības reģistrāciju iesniegšanas dienas, un 32 eiro, ja deklarēta ir viena persona.

Mīt gredzenus iespējams arī Lēdurgas Kultūras nama Tradīciju zālē (Lēdurgā, Emiļa Melngaiļa ielā 2), kur laulību reģistrēšanas maksa ir 13,25 eiro, ja abas personas ir deklarētas novadā, un 26,50 eiro, ja viena no personām, kas vēlas noslēgt laulību, ir deklarēta Siguldas novadā.

 

Priekšrocības deklarētajiem jaundzimušajiem un viņu ģimenēm

Novadnieki saņem bērna piedzimšanas pabalstu – 350 eiro par vienu jaundzimušo, par dvīņiem – 480 eiro par katru bērnu, par trīs un vairāk vienās dzemdībās dzimušiem bērniem – 640 eiro par katru bērnu, ja abi vecāki ne mazāk kā gadu pirms bērna dzimšanas dienas ir deklarējuši savu dzīvesvietu Siguldas novadā un bērna dzīvesvieta pirmreizēji ir deklarēta Siguldas novadā. Ja dzīvesvietu Siguldas novadā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis tikai viens no jaundzimušā bērna vecākiem, pabalsts tiek izmaksāts 50 % apmērā.

Reizi pusgadā novadā norisinās jaundzimušo godināšanas pasākums “Esmu dzimis Siguldas novadā”, kurā īpaši veidotu medaļu saņem mazuļi, kas deklarēti Siguldas novadā un kuru vecāki ir iesnieguši elektronisko pieteikumu pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

Mazākie novadnieki un to ģimenes brīvdienās Siguldas slimnīcā var izmantot bezmaksas pediatra konsultācijas. Tā ir iespēja akūtos gadījumos saņemt profesionālu konsultāciju tuvāk savai dzīvesvietai.

 

Priekšrocības ģimenēm ar bērniem

Novadnieku ģimenes, kurās aug pirmsskolas un skolas vecuma bērni, var izmantot prioritāru uzņemšanu pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās. Skolās prioritāri uzņem tos bērnus, kuri paši un kuru likumīgie pārstāvji ir deklarējušies novadā.

Siguldas novadā deklarētās ģimenes var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumu apmaksai (auklīšu pakalpojumiem vai privāto bērnudārzu apmeklējumam), ja pašvaldības bērnudārzos nevar nodrošināt vietu.

Papildus tam novada daudzbērnu ģimenes, kurām ir piešķirts statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, var pieteikties pabalstam individuālās lietošanas priekšmetu iegādei 50 eiro apmērā. Šo pabalstu piešķir vienu reizi kalendārajā gadā par katru bērnu, kurš mācās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības  iestādē.

 

Pašvaldības apmaksāta ēdināšana skolās un bērnudārzos

Pašvaldība finansē ēdināšanu novada izglītības iestāžu audzēkņiem, ja bērna un vismaz viena no vecākiem dzīvesvieta uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00 deklarēta Siguldas novadā: pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem apmaksā trīs ēdienreizes (brokastis, pusdienas, launags); 1.–4. klašu skolēniem – kompleksās pusdienas; vispārējās pamatizglītības iestāžu skolēniem no 5.–9. klasei un vidējās izglītības iestāžu klātienes 10.–12. klašu skolēniem no ģimenēm, kurām pašvaldība piešķīrusi statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, kā arī ģimenēm ar maznodrošināto vai trūcīgo statusu – kompleksās pusdienas.

 

Atbalsts jaunākajiem novadniekiem, apmeklējot profesionālās ievirzes izglītības iestādes

Atbalstot novadnieku ģimenes, atlaides pieejamas arī novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs – Siguldas Sporta skolā, Siguldas Mākslu skolā “Baltais flīģelis”, Mālpils Mūzikas un mākslas skolā, Inčukalna Mūzikas un mākslas skolā, Krimuldas Mūzikas un mākslas skolā, Maijas Pīlāgas Lēdurgas Mākslas un mūzikas skolā. Vecāku līdzmaksājuma atlaides var saņemt gan daudzbērnu ģimeņu bērni, gan tās ģimenes, kurās vienlaikus vairāki bērni apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu. Līdzfinansējuma maksai atlaidi 50 % apmērā piemēro izglītojamiem, kuru dzīvesvieta ar vismaz vienu no vecākiem deklarēta uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00 Siguldas novada administratīvajā teritorijā. Ja profesionālās ievirzes izglītības programmu kādā no skolām apgūst vairāki bērni, atlaide līdzfinansējuma maksai ir 70 %. Bērniem no ģimenes, kurai piešķirts statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, līdzfinansējuma maksai sasniedz 80 %. Vecāku līdzmaksājums ir nepieciešams tikai atsevišķās interešu izglītības programmās.

 

Nekustamā īpašumā nodokļa atlaides novadniekiem

Atbilstoši saistošajiem noteikumiem “Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Siguldas novadā” nekustamā īpašuma nodokļa likme par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, noteikta 1,5 % apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja objektā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona (izņemot dārza mājas, vasarnīcas un ekspluatācijā nenodotās ēkas). Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa likme 0,2–0,6 % apmērā nosakāma tikai par objektiem, kuros uz taksācijas gada 1. janvāra plkst. 0.00 dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Dārza mājām un vasarnīcām ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, ja taksācijas gada 1. janvāra plkst. 0.00 tur dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6 % no objekta kadastrālās vērtības. Savukārt divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 50 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību. Ja taksācijas gada laikā mainās objekta lietošanas veids no nedzīvojamās telpu grupas uz dzīvojamo, likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteiktā likme objektam tiek piemērota, sākot ar nākamo mēnesi pēc dienas, kad objektā dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Ģimenes, kas ieguvušas statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, saņem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides par dzīvokli, dzīvojamo māju, dzīvojamo māju palīgēkām, garāžām un tām piekritīgo zemi: 50 % apmērā, ja ģimenei piešķirts iepriekš minētais statuss, īpašuma īpašnieks ir kāds no ģimenes bērniem, vecākiem vai vecvecākiem un vismaz viens no vecākiem un vismaz trīs bērni ir deklarēti šajā īpašumā Siguldas novadā uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00, un 70 % apmērā, ja maznodrošinātai ģimenei piešķirts statuss, īpašuma īpašnieks ir kāds no ģimenes bērniem, vecākiem vai vecvecākiem un vismaz viens no vecākiem un vismaz trīs bērni ir deklarēti šajā īpašumā Siguldas novadā uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00.

Pašvaldība ir noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus dažādām iedzīvotāju grupām – trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, tajā skaitā maznodrošinātiem vientuļiem pensionāriem, maznodrošinātām personām ar invaliditāti, maznodrošinātām ģimenēm, kurās bērnus audzina viens vecāks, daudzbērnu ģimenēm, ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti, pensionāriem, kuri negūst papildus ienākumus, kuri savā īpašumā deklarēti vieni vai kopā ar vēl vienu pensionāru bez pastāvīgiem papildus ienākumiem. Atvieglojumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri nekustamo īpašumu nodevuši bezatlīdzības lietošanā Siguldas novada pašvaldībai vai tās iestādei, kā arī pašvaldības augstākā apbalvojuma “Goda novadnieks” saņēmēji. Atvieglojumi tiek piešķirti arī par teritorijām, kas invadētas ar Sosnovska latvāni.

 

Sociālais atbalsts novada ģimenēm dažādās dzīves situācijās

Novadniekiem ir iespēja saņemt ikmēneša pabalstu, pašvaldībai sniedzot atbalstu ģimenei vai uzticības personai bērna vajadzībām. Pabalsta apmērs ir 55 eiro mēnesī tiek izmaksāts par katru bērnu, kuram tiek nodrošināts atbalsta ģimenes vai uzticības personas pakalpojums. 

Nevērtējot ģimenes ienākumus, pieejami sekojoši pabalsti Siguldas novada iedzīvotājiem: pabalsts skābekļa aparatūras nomas maksas apmaksai līdz 70 eiro mēnesī; pabalsts pārtikas iegādei tuberkulozes slimniekam, kurš ārstējas ambulatori 3 eiro dienā; pabalsts ceļa izdevumiem hroniskam nieru mazspējas slimniekam, kuram nepieciešama hemodialīze līdz 100 eiro mēnesī; pabalsts bērnam – cukura diabēta slimniekam, tiek piešķirts par cukura līmenī asinīs normalizējošas aparatūras (maināmā) inventāra iegādi ir 50 % no ikmēneša rēķina summas.

Trūcīgām un maznodrošinātām personām pieejams sekojošs materiāls atbalsts veselības aprūpei: katrai pilngadīgai personai medicīnas izdevumiem veselības uzlabošanai gadā – līdz 50 % no valstī noteiktās minimālās darba algas; katrai pilngadīgai personai veselības uzturēšanai operācijas un pēcoperācijas ārstēšanās izdevumu apmaksai gadā – līdz divām valstī noteiktajām minimālajām darba algām; bērniem līdz 18 gadu vecumam medicīnas izdevumiem gadā – līdz divām valstī noteiktajām minimālajām darba algām; bērniem līdz 18 gadu vecumam redzes korekcijas līdzekļu un medicīnisko palīglīdzekļu iegādei līdz 150 eiro gadā.

Novadnieku var saņemt pabalstu mājokļa izdevumu segšanai. Ģimenēm un personām, kurām ir grūtības apmaksāt izdevumus par mājokli, pieejams atbalsts mājokļa izdevumu pilnīgai vai daļējai segšanai, piesakoties mājokļa pabalstam. Ģimenēm ar bērniem, kā arī personām pensijas vecumā vai ar invaliditāti tiek piemēroti labvēlīgāki nosacījumi mājokļa pabalsta aprēķinā.

Pašvaldība sniedz pabalstu arī krīzes situācijā. Ģimenei vai personai krīzes situācijā ir pieejams atbalsts un materiāla palīdzība, ņemot vērā radīto zaudējumu sekas: katastrofas gadījumā (piemēram, dabas katastrofa vai cilvēku izraisīta katastrofa) piešķir – līdz divām valstī noteiktajām minimālajām darba algām; citu no ģimenes (personas) gribas neatkarīgu apstākļu dēļ (piemēram, zādzība, ēdināšana krīzes situācijā, saslimšana, ceļu satiksmes negadījums, ilgstoša ārstēšanās, u.tml.) piešķir – līdz vienai valstī noteiktajai minimālajai darba algai. Ja nepieciešams, pieejams arī pabalsts personas dokumentu kārtošanai, pabalsts pirts vai dušas apmeklējumam.

Iespējams pieteikt pabalstu aizgādņa atbalstam, kura mērķis ir sniegt materiālu atbalstu personai, kura uzņēmusies pildīt aizgādņa pienākumus pilngadīgām personām, kurām iecelts aizgādnis. Pabalsta apmērs par vienu aizgādnībā esošu personu ir 30 eiro mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona dzīvo ārpus institūcijas, vai 15 eiro mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona dzīvo institūcijā.

Novadā rūpējamies arī par cienījamā vecuma iedzīvotājiem. Lai godinātu un sniegtu materiālu atbalstu personai, kura sasniegusi 100 gadu vecumu, simtgadnieks var saņemt pabalstu 200 eiro apmērā.

Iedzīvotāji, kuri ir politiski represēta persona vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieks, vienu reizi gadā – 4. maijā – saņem pabalstu 40 eiro apmērā. Savukārt Goda donoriem tiek piešķirts pabalsts 50 eiro apmērā ar mērķi godināt un sniegt materiālu atbalstu personai, kura bez atlīdzības nodevusi asinis vai asins komponentus un kurai piešķirts Goda donora nosaukums.

Tāpat iedzīvotājiem var saņemt atbalstu vides pieejamības pielāgošanai. Šis atbalsta veids piemērojams personām ar invaliditāti un kustību traucējumiem, un to izmaksā 1. stāva vides pielāgošanai (atbalsta apmērs – līdz 5000 eiro) un 2. stāva un katra nākamā stāva vides pielāgošanai (atbalsta apmērs – līdz 10 000 eiro).

Pašvaldība maksā starpību starp ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma cenu un pakalpojuma saņēmēja veikto samaksu par pakalpojumu – ne vairāk kā 200 eiro mēnesī. Pabalsts pienākas personai, kura saņem pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā un tai ir deklarēta dzīvesvieta Siguldas novada aministratīvajā teritorijā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms pakalpojuma pieprasīšanas.

 

Siguldas novada ID kartes (“S! Kartes”) priekšrocības

Pašvaldība deklarētajiem iedzīvotājiem piedāvā pieteikties un saņemt Siguldas novada ID karti (“S! Karti”), lai iegūtu atlaides no pašvaldības iestādēm un vairāk nekā 130 uzņēmējiem. Kopumā ID karšu programmā ir 157 piedāvājumi.

Uzrādot “S! Karti”, novadnieki bez maksas var apmeklēt Siguldas ordeņa Livonijas pili un var saņemt īpašus cenu piedāvājumus Siguldas Jaunajā pilī un Lēdurgas dendroparkā, kā arī Siguldas Sporta centrā, Siguldas Pilsētas trasē, Fischer slēpošanas centrā, Krimuldas Sporta centrā, Lēdurgas Sporta centrā un Mālpils Sporta centrā. Atlaides piemēro arī pašvaldības organizētajos kultūras un sporta pasākumos.

“S! Karti” bez maksas var saņemt novada bērni un skolēni, pensionāri, trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji, ģimenes ar statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, ģimenes un iedzīvotāji ar invaliditāti, kuriem kopā ar pieteikuma anketu jāuzrāda arī attiecīgā apliecība vai izziņa. Pārējiem “S! Karti” izmaksā 5 eiro. Kartes izsniedz novadā deklarētiem iedzīvotājiem no piecu gadu vecuma, saņemot tās klientu apkalpošanas centros. Papildu informācija lasāma šeit.

 

Atvieglojumi, izmantojot sabiedrisko transportu

Novadā deklarētās personas, uzrādot “S! Karti”, var saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 100 % apmērā no biļetes cenas astoņos Siguldas novada sabiedriskā transporta maršrutos. Šo atbalsta veidu var saņemt Siguldas novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušās personas:

  • Siguldas novadā reģistrēto vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamie;
  • trūcīgas un maznodrošinātas personas; ģimenes, kurām ir piešķirts Siguldas novada pašvaldības statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”;
  • pensionāri;
  • pilna laika studenti;
  • personas ar III grupas invaliditāti;
  • personas, kas piedalījās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā;
  • darbspējas vecuma personas no 18 gadu vecuma, kuru mēneša vidējie ienākumi (pirms nodokļu nomaksas) pēdējos 12 mēnešos nepārsniedz 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētā valstī strādājošo pagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēra pirms nodokļu nomaksas.

Neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas braukšanas maksas atvieglojumus 100 % apmērā no biļetes cenas ir tiesības saņemt pavadošajai personai, kura nav jaunāka par 13 gadiem un pavada obligātās pirmsskolas izglītības vecuma bērnu, kas apmeklē kādu Siguldas novadā reģistrēto pirmsskolas izglītības iestādi un Siguldas novadā reģistrētās vispārējās izglītības iestādes 1. klases izglītojamo. Minētajā gadījumā bērna (izglītojamā), kuru pavada, dzīvesvietai jābūt deklarētai Siguldas novada administratīvajā teritorijā.

Braukšanas izdevumu kompensāciju 100 % apmērā ir tiesības saņemt izglītojamie par braucieniem mācību gada laikā ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas no deklarētās dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ ar sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutos, ja izglītojamajam ar valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu nepieciešams iegūt vispārējo izglītību pēc izglītības programmas, kura pašvaldības izglītības iestādēs netiek īstenota.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi