×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 13. maijs
Šodien sveicam: Irēna, Irīna, Ira, Iraīda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-12-07
Siguldā īstenots projekts “Mobilais pīļu ganāmpulks”

Divas vasaras siguldieši, kuri dzīvo Ābeļdārza teritorijas tuvumā, varēja tur novērot Indijas skrējējpīles. Pīles tur atradās “LatviaNature” grantu projekta ietvaros, kura mērķis bija rast jaunas, efektīvas invazīvo sugu apkarošanas un ierobežošanas metodes. Projekts tika īstenots, sadarbojoties ar Siguldas pašvaldības Vides pārvaldības nodaļu.

Invazīvās sugas ir liels drauds bioloģiskai daudzveidībai, ekosistēmām un mūsu dzīvesveidam, tās apdraud vietējās sugas, izmaina ekosistēmu funkcijas, rada ekonomiskus zaudējumus un atsevišķas sugas – arī apdraudējumu cilvēka veselībai. Ābeļdārza teritorijā esošā invazīvā suga ir Spānijas kailgliemezis.

Pēdējos gados Spānijas kailgliemezis atsevišķās vietās Siguldas novadā ir ļoti savairojies, un tas rada neērtības gan iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem. Lai atrastu veidus kā efektīvāk cīnīties ar Spānijas kailgliemezi teritorijās, kurās nevar īstenot gliemežu nolasīšanu ar rokām vai izmantot ķīmiskos līdzekļus, siguldiete Ilze Šarna īstenoja ideju par Mobilo pīļu ganāmpulku. Indijas skrējējpīļu ganāmpulks tiek uz laiku izvietots teritorijā un nolasa tur esošos kailgliemežus. Lai atvairītu lapsas un citus plēsīgos dzīvniekus, aplokam tiek izmantots elektriskais gans. Ganāmpulkam ir nepieciešama minimāla aprūpe – viegli pieejama pārtika un svaigs ūdens. Sezonas beigās varēja novērot projekta pozitīvo rezultātu – uz gājēju taciņas bija mazāk kailgliemežu kā iepriekš.


© www.sigulda.lv


Pasākumi