×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 16. maijs
Šodien sveicam: Edvīns, Edijs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-12-08
Zaļie ēdināšanas iepirkumi – priekšnoteikums reģiona lauksaimnieku produkcijas patēriņa palielināšanai

Lai veicinātu vietējo ražotāju produkcijas izmantošanu ēdināšanas pakalpojumos, kā arī diskutētu par jaunām zaļās ēdināšanas iepirkumu vadlīnijām, 6. decembrī Siguldas 1. pamatskolā aizvadīta tikšanās, kurā kopumā piedalījās 26 ieinteresēto pušu pārstāvji, tostarp pārstāvji no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra, Zemkopības ministrijas, Iepirkumu uzraudzības biroja, Vides ministrijas, Latvijas ēdinātāju apvienības, Siguldas novada izglītības iestāžu ēdinātāju pārstāvji, vietējie ražotāji, kooperatīvu pārstāvji un pašvaldības pārstāvji. Tikšanos vadīja Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa.

Tikšanās laikā L. Sausiņa iepazīstināja klātesošos ar Siguldas novada pieredzes stāstu, uzsverot, ka sākotnēji, 2019./2020. mācību gadā, iestrādājot zaļā iepirkuma prasības Laurenču sākumskolas ēdināšanas iepirkumā, bija nepieciešama drosme un apņēmība, jo tajā brīdī valstiskā līmenī zaļā iepirkuma prasības nebija noteiktas kā obligātas. Ne pašvaldības speciālistiem, ne izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem nebija pārliecības, vai būs iespēja nodrošināt nepieciešamo produktu apjomu, balstoties uz vietējo zemnieku piedāvājumu. 2021./2022. mācību gadā zaļā iepirkuma principu integrēšana ēdināšanas kopējā iepirkumā bija kā izmēģinājums vien divās Siguldas novada skolās – vispirms Laurenču sākumskolā,  pēc tam Krimuldas vidusskolā. Savukārt daļā Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu zaļā iepirkuma principi ieviesti, sākot no 2022./2023. mācību gada. Šajā mācību gadā zaļā iepirkuma principi iekļauti kopumā 10 pašvaldības izglītības iestāžu ēdināšanas iepirkumos. Sākot no nākamā mācību gada, Siguldas novada pašvaldība ir apņēmusies zaļā iepirkuma vadlīnijas piemērot visām pašvaldības izglītības iestādēm.

Atgādinām, ka, sākot no pagājušā mācīgu gada, pašvaldība nodrošina bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos un skolās no 5.–9. klasei. 10.–12. klasēs apmaksātas kompleksās pusdienas tiek nodrošinātas daudzbērnu ģimeņu bērniem. Pašvaldība turpina līdzfinansēt pusdienas 1.–4. klašu skolēniem. 

“Šobrīd esam izdarījuši daudz labu lietu, devuši savu piemēru citiem Latvijas novadiem, esam arī mācījušies no kļūdām. Patlaban ir visi priekšnoteikumi strādāt pie jauna iepirkuma, pārdomāt, kurus no līdzšinējiem iepirkuma punktiem varam saglabāt un kurus attīstīt. Svarīgi šajā kontekstā minēt šoruden oktobrī notikušo Bioreģiona forumu, kur kopā 13 institucionālie partneri, tostarp Siguldas novads, parakstījām labas gribas memorandu. Tajā iekļautas vairākas nozīmīgas rīcības, un divas no tām vistiešāk attiecināmas uz ēdināšanas pakalpojumiem izglītības iestādēs – īsās pārtikas ķēdes un bioloģiskās pārtikas patēriņš. Mums ir ne tikai emocijās, bet arī skaitļos un faktos balstīta pārliecība, ka produktu patēriņš varētu būt priekšnoteikums reģiona bioloģiskas un integrētas lauksaimniecības attīstībai,” stāsta L. Sausiņa.

Tikšanās turpinājumā klātesošie darba grupās pārrunāja šķēršļus un ierobežojumus īso pārtikas piegādes ķēžu veiksmīgai nodrošināšanai, zaļā iepirkuma principu definēšanai, par piemēriem minot sadrumstalotu pārtikas apriti un piegādes iespējas, kopējo vērtību un stratēģijas neesamību reģionā un valstī kopumā, vienotas datu sistēmas neesamību visos piegādes ķēdes posmos un motivācijas trūkumu iesaistītajām pusēm, mainīgus politiskos apstākļus mijiedarbībā ar mainīgiem nosacījumiem un citus. Tāpat tika diskutēts par iespējamiem risinājumiem – būtu nepieciešama datu digitalizācija, lielāka pašvaldības iesaiste procesos, interese, vēlme un līdzfinansējums, jāpievērš uzmanība lokālpatriotisma veicināšanai, nepieciešama skaidra stratēģija un vīzija valstiskā līmenī, izglītošana visos iesaistes līmeņos, tai skaitā bērnu un vecāku izglītošana, loģistikas risinājumi.

Diskusijai noslēdzoties, L. Sausiņa apstiprina, ka notiek darbs pie jauna ēdināšanas iepirkuma izveides. Papildus kopā ar Bioreģiona sadarbības partneriem tiek strādāts pie prioritātēm turpmākai reģiona attīstībai, par vienu minot vietējo ražotāju un citu iesaistīto pušu (vairumtirgotāju, ēdinātāju, valsts, pašvaldību iestāžu) sadarbības veicināšanu.

Pēc diskusijas dalībniekiem bija iespēja baudīt pusdienas Siguldas 1. pamatskolas ēdnīcā. Jāatzīmē, ka pamatskola, kas Ekoskolu programmai pievienojās 2017. gadā, un šogad Zaļo karogu saņēma jau sesto reizi, ir viena no trim Siguldas ekoskolām 2023./2024. mācību gadā – kopā ar Laurenču sākumskolu un Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādi “Ieviņa”.


© www.sigulda.lv


Pasākumi