×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 15. maijs
Šodien sveicam: Sofija, Taiga, Airita, Arita
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-12-14
Domnīcu ciklā “S!nerģija” diskutē par Lēdurgas ielu nosaukumiem

12. decembrī Lēdurgas Kultūras namā norisinājās šā gada pēdējā domnīcu cikla S!nerģija tikšanās, kurā Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa kopā ar dažādu jomu pārstāvjiem, uzņēmējiem un iedzīvotājiem diskutēja par Lēdurgas ielu nosaukumiem.

Diskusijas sākumā Siguldas novada pašvaldības Teritorijas plānotāja Zaiga Jēkabsone skaidroja situāciju par Lēdurgas ielām, kurām esošajām zemes vienībām un ēkām vēl nav piešķirta numerācija. Tādējādi tiktu izpildīta Ministru kabineta noteikumu Nr. 455 “Adresācijas noteikumi” 15. punkta prasība – “Pilsētu un ciemu teritoriju daļās, kur ir ielas, apbūvei paredzētajai zemes vienībai vai ēkai piešķir numuru ar piesaisti ielas nosaukumam”. Zaiga Jēkabsone arī atgādināja, ka loģiskā secībā piešķirtas īpašumu adreses ir būtiskas, lai iespējami ātrāk tos varētu sasniegt kritiskajās situācijās (ugunsdzēsības vajadzības, medicīniskā palīdzība un citi), kā arī orientēties Lēdurgas ciemiņiem.

Tāpat Lēdurgas ciema teritorijā ir autoceļi, kuriem līdz šim nav bijis ielas nosaukums, bet tikai valsts autoceļa numerācija – V81, V129 un V128. Atbilstoši MK noteikumiem autoceļam ciema teritorijā var piešķirt ielas nosaukumu vai  atstāt to kā autoceļu bez ielas nosaukuma. Pēc ielas nosaukuma piešķiršanas autoceļiem pieguļošajiem  īpašumiem būs iespējams piešķirt adresi, kurā ir ēkas numurs konkrētā ielā.

Diskusiju laikā iedzīvotāji apskatīja vairākas konkrētas adreses un sniedza savas idejas par iespējamiem ielu nosaukumiem. Tā, piemēram,  autoceļu V128 jeb Straupes ceļu varētu dēvēt par Juglas ielu, jo tas iet caur vēsturisku apdzīvotu vietu Jugla, savukārt autoceļu V129, ko šobrīd iedzīvotāji dēvē par Aijažu ceļu, varētu saukt par Aijažu ielu, šī teritorija attīstās un skaidrs, ka ielas nosaukumam tur ir jābūt. Izskanēja arī ideja ka autoceļa V129 daļa, kuru iedzīvotāji dēvē par Alkšņu ceļu, varētu būt Alkšņu iela.

Runājot par jau esošajiem ielu nosaukumiem, daudz tika diskutēts par Sūnu ielu, kurai negatīvu asociāciju dēļ varētu mainīt nosaukumu uz Strauta ielu. Pēc iedzīvotāju domām, varētu saīsināt arī Mazās Krasta ielas nosaukumu, pārsaucot to par Mazo ielu.

Domājot par ielu nosaukumiem, tiek domāts arī par vēsturisko vērtību nodošanu tālāk. Piemēram, pašreizējā Rūpniecības iela, kas ved uz Garlība Meŗķeļa dzimtas mājām, varētu būt Garlība Merķeļa iela vai autoceļu V81 (Lēdurga – Inciems), kas savulaik bija ceļš uz Mudurgciemu, kā arī par godu Mudurgas dižakmenim, varētu dēvēt par Mudurgas ielu.

Ņemot vērā, ka pie ielām, kurām jau ir piešķirti nosaukumi, un autoceļiem atrodas arī privātmājas, tad jautājums bija arī par to, kas notiks ar māju nosaukumiem. Zaiga Jēkabsone skaidroja, ka oficiālā adrese var būt tikai viena, bet māju nosaukumi var palikt kā alternatīva.

Diskusijas noslēgumā Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vienojās ar Lēdurgas iedzīvotāju padomes locekļiem, ka nākamā gada sākumā padome iesniegs apkopotus iedzīvotāju priekšlikumus par ielu un ceļu nosaukumiem, lai tālāk jau veidotu aptauju un nodotu to Lēdurgas iedzīvotājiem balsošanai.

Šogad norisinājušās vienpadsmit domnīcu cikla S!nerģia tikšanās reizes visā Siguldas novadā, kas deva iespēju iedzīvotājiem satikties ar pašvaldības vadītājiem un speciālistiem, kā arī citiem piesaistītiem ekspertiem klātienē, ļaujot uzdot savus jautājumus, diskutēt un saņemt atbildes par dažādām jomām, kopīgi risinot problēmjautājumus vai radot jaunas attīstības idejas.

 


© www.sigulda.lv


Pasākumi