×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-12-18
Lībiešu dienā Nacionālajā bibliotēkā tikās pārstāvji no Siguldas novada

16.decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcējās kupls skaits lībiešu mantojuma kopēju un Lībiešu mantojuma gada dalībnieku no visām lībiešu vēsturiskajām zemēm Latvijā. To vidū bija arī Siguldas novada Lēdurgas pagasta aktīvie ļaudis un Siguldas novada pašvaldības pārstāvji – pašvaldības domes priekšsēdētājas vietnieks Linards Kumskis un kultūras centra “Siguldas devons” direktore Jolanta Borīte.

Pasākumā gan sarunās, gan dažādu muzikālo kolektīvu izpildījumā skanēja lībiešu valoda. Siguldas novada Lēdurgas pagasts līdztekus Limbažu novadam ir Vidzemes lībiskās kultūrtelpas dalībnieks, tādējādi pasākumā uz skatuves kāpa arī Lēdurgas kultūras nama folkloras kopa “Putni” un klātesošos priecēja ar dziesmām un rotaļām no sava muzikālā pūra. Savukārt Lēdurgas pagasta biedrība “Smailes” izrādīja vasaras radošajā plenērā tapušās gleznas un augu kartiņas ar nosaukumiem latviešu un lībiešu valodā. Savus ražojumus un rokdarbus piedāvāja Karoļa Treija individuālais uzņēmums, “Ances maize”, zāļu sieva Inta Brikmane, Andīna Akulova , Sandra Zvidriņa, Sandra Tiltiņa, Tīna Ramane, Anete Cīrule. Plašākai publikai radošos darbus atrādīja arī Lēdurgas Kultūras nama studija “Aģe” un tās vadītāja Inga Krūmiņa.

Siguldas novada pašvaldība ir aktīva Lībiešu mantojuma gada atbalstītāja gan līdzdarbojoties dažādos pasākumos, gan finansiāli atbalstot ar lībiešu mantojuma izziņu saistītos nevalstisko organizāciju projektus, gan uzņemot pie sevis UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu konferenci “Kultūrpratība sadarbībai: kopīgas valodas meklējumos” šī gada oktobrī.

Latvijas Universitātes Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu pasludināja par Lībiešu mantojuma gadu, lai pievērstu uzmanību Latvijas lībiskajām saknēm. Gads noritēja kā atsevišķu pasākumu un iniciatīvu kopums, kuru apzināšanu un apvienošanu kopīgā ciklā veica Latvijas Universitātes Lībiešu institūts. Ar Lībiešu dienu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā LU Lībiešu institūts simboliski atskatījās uz paveikto un atzīmēja savas pastāvēšanas 5 gadu jubileju.

Lai paplašinātu zināšanas par lībiešiem, ikvienam iespēja noklausīties Latvijas radio 1 interviju, kurā piedalījās Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits, Lēdurgas folkloras kopas “Putni” vadītāja Ilze Kļaviņa un lībiskās izcelsmes mājvārdu un vietvārdu pētniece, Lēdurgas dendroparka vadītāja Sarmīte Kauliņa.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada Kultūras centra kultūrvides mantojuma speciāliste
Līvija Gridjuško


© www.sigulda.lv


Pasākumi