×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-12-19
Siguldas novadā digitālā kompetence – neatņemama sastāvdaļa mācību procesā

Siguldas novada pašvaldība, turpinot pilnveidot izglītības iestāžu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nodrošinājumu, šajā mācību gadā spērusi nozīmīgu soli, investējot 103 922,96 eiro 92 planšetdatoru, 53 interaktīvo ekrānu un 28  portatīvo datoru iegādē. Būtisks ieguldījums veikts arī pedagogu izglītošanā IT prasmju attīstīšanā. Šī pieeja izglītībai ne tikai uzlabo mācību procesu, bet arī stimulē skolēnu interesi un piedalīšanos mācību procesā. Vienlaikus vērojama digitālo prasmju un tehnoloģisko kompetenču attīstība skolēnu un pedagogu vidū.

Lai nodrošinātu atbilstošus apstākļus un atbalstu izglītības digitalizācijas procesā, kur digitālā izpratne un radošums ir neatņemama sastāvdaļa ikviena mācību procesā, pakāpeniski paredzēts visās Siguldas novada vispārējās izglītības iestādēs katrā mācību kabinetā nodrošināt  interaktīvo ekrānu un datoru, kā arī citas iekārtas darbam ar digitāliem mācību līdzekļiem.  Savukārt pirmsskolas izglītības iestādēs katrā grupā plānots nodrošināt portatīvo datoru un planšetdatoru komplektus digitālo prasmju attīstībai, kā arī pirmsskolas darbam pielāgotus interaktīvos ekrānus. Pirmsskolas izglītības iestādēs pašvaldība arī plāno uzlabot interneta datu pārraides ātrumu.

“Mūsu darbs informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nodrošinājumā Siguldas novada izglītības iestādēm ir ilgstošs un mērķtiecīgs process, kurā katru gadu veicam pārdomātas un jēgpilnas investīcijas. Tehnoloģiju attīstība pie mums nav vienreizējs pasākums, novadā pie tā strādājām, strādājam un turpināsim strādāt. Jau šobrīd varam lepoties ar pašvaldības pieeju ne tikai tehnikas nodrošinājumā, bet arī mūsu pieejā, nodrošinot bezmaksas apmācības, veicinot IT prasmju attīstību visdažādākajām mērķgrupās,” stāsta Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājas vietnieks Kristaps Zaļais.

K. Zaļais pateicas pedagogiem, kuri ne vien veiksmīgi integrējuši digitālās ierīces un tehnoloģijas ikdienas mācību procesā, bet arī inovatīvā un aizraujošā veidā nodod bērniem vērtīgu zināšanu bagāžu. Mērķtiecīgā attīstība Siguldas novada izglītības iestādēs veicina izglītotu jaunatni un rada apņemšanos būt labākiem, gudrākiem un progresīvākiem ik dienu. Saskaņā ar Valsts izglītības un satura centra apkopotās statistikas datiem, aizvadītajā mācību gadā starp 43 Latvijas pašvaldībām Siguldas novadā ir augstākais centralizēto eksāmenu novērtējuma līmenis – 63,2 % (valstī vidēji – 51,1 %). Siguldas novadam 1. vieta pašvaldību top trijniekā arī pēc vidējā STEM (eksakto zinātņu mācību priekšmeti) CE vērtējuma – 51,3 % (valstī vidēji – 41 %).

Kopumā Siguldas novada vispārējās izglītības iestādēs ir 324 mācību kabineti, kuros jau līdz šim darbojās 118 interaktīvie ekrāni. To skaitu šajā semestrī pašvaldība palielināja par 39 jauniem interaktīvajiem ekrāniem. Tie uzstādīti pilnīgi visās novada skolās.

Inčukalna pamatskolā ieviestā jaunā datortehnika un digitālo tehnoloģiju integrācija radījusi jaunas iespējas mācību procesā.  Vēl vairāk – pedagogi ir patīkami pārsteigti par digitālo  pārmaiņu ietekmi uz skolēniem. Bērni sākuši vēl aktīvāk piedalīties mācību procesā, regulāri izmantojot jaunās iekārtas un tehnoloģijas. Skolēni gatavi ātrāk pabeigt pierakstus burtnīcās, lai varētu apliecināt savas zināšanas, izmantojot interaktīvos ekrānus. Tie mācības padara aizraujošākas. Pārmaiņas ir veicina lielāku sadarbību starp skolēniem un skolotājiem.

Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestādēs darbam sagatavoti 92 planšetdatori. Tāpat arī pirmsskolas izglītības iestādēs piegādāti 14 interaktīvie ekrāni uz elektroniski regulējama statīva, kas ļauj pielāgot ekrāna augstumu atkarībā no izvēlētās aktivitātes, kā arī pirmsskolas pedagogi varēs tos pārvietot iestādē pēc vajadzības.

Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Ieviņa” vadītāja Maira Gavare stāsta: “Datora, interaktīvā ekrāna un planšetes pieejamība grupā dod iespēju pedagogiem dažādot mācību procesu, veikt mācību materiālu atlasi un pielietot tos mācību procesā, caur spēli padarot to jautru un saistošu. Bērni pēta, eksperimentē, rod risinājumus, izmantojot radošo loģistiku, rīkojas un iegūst jaunu pieredzi. Izveidojas pozitīva attieksme pret mācīšanos – mācīties ir interesanti un jautri. Uzlabojas bērnu un pedagogu digitālās pratības.”

M. Gavare ir pateicīga Siguldas novada pašvaldības atbalstam, jo tagad pilnībā visas iestādes grupas ir nodrošinātas ar portatīvo datoru, kuru izmanto mācību procesā, darba plānošanā, bērnu prasmju izvērtēšanā, obligāto dokumentu pildīšanā un saziņai ar bērnu vecākiem tiešsaistes skolvadības sistēmā “E-klase”. “Nu arī mums mācīšanās ir inovatīvāka, mūsdienīgāka un jēgipilnāka,”  piebilst “Ieviņas” vadītāja.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgu digitālo mācību līdzekļu iespēju izmantošanu visās Siguldas novada izglītības iestādēs, arī turpmāk pakāpeniski tiks atjaunota datortehnika. Tas ir būtiski, jo paralēli ar valsts atbalstu izglītības iestādēs tiek nodrošinātas Chromebook iekārtas jeb portatīvie datori skolēnu darbam. Turklāt datorus un digitālās tehnoloģijas skolēni izmanto ne tikai stundu laikā mācību satura apguvei vai pārbaudes darbu veikšanai, bet arī olimpiāžu darbu izpildei tiešsaistē un centralizēto eksāmenu izpildei. Siguldas novada izglītības iestādēs Chromebook iekārta dienā vidēji tiek izmantota 90 minūtes.

Papildus tam visās pašvaldības izglītības iestādēs tiek nodrošināts atbalsts un vienota pieeja lietotāju kontu izveidei, kas ļauj skolēniem izmantot dažādus pieejamos digitālos resursus kā izglītības iestādēs, tā mājās. Siguldas novada pašvaldības ieguldījums tehnoloģiju nodrošinājumā un digitālajās kompetencēs atspoguļo rūpību par izglītības kvalitāti un modernizāciju.


© www.sigulda.lv


Pasākumi