×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-04
Siguldas novads stiprina izglītības nozares kopējo telpu un vidi

Siguldas novads ir viens no nedaudziem novadiem Latvijā, kurā palielinās iedzīvotāju un izglītojamo skaits. Stiprinot izglītības nozares kopējo telpu un vidi, Siguldas novada pašvaldība nodrošina dažādus atbalsta mehānismus un priekšrocības izglītības procesos iesaistītajām pusēm. Novadā ir daudz priekšnoteikumu, lai pozitīvā tendence varētu saglabāties arī nākotnē.

Vienlaikus pašvaldībai nereti nākas saskarties ar dažādiem izaicinājumiem, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. To apliecina arī Siguldas novada pašvaldības domes sēdē apstiprinātais pašvaldības vidēja termiņa izglītības nozares plānošanas dokuments “Siguldas novada Izglītības ekosistēmas attīstības stratēģija 2023.–2028. gadam”. Dokumentā noteiktas attīstības prioritātes, rīcības virzieni un uzdevumi turpmākajiem pieciem gadiem, kurus pašvaldība sadarbībā ar izglītības ekosistēmā iesaistītajām pusēm ir apņēmusies īstenot novada un tā iedzīvotāju labā.

“Dokuments tapis pēc Administratīvi Teritoriālas reformas, tajā iekļauti dati par trīs apvienoto novadu izglītības iestādēm visās izglītības pakāpēs, izņemot augstāko. Dokumentā ir divas vērienīgas sadaļas – esošās situācijas apraksts, kurā tā analizēta caur iegūto datu analīzi, un stratēģiskā sadaļa. Stratēģiskā sadaļa veidota uz esošās situācijas datu analīzes rezultātiem, plānojot kā un kādus datus iegūsim, kā uzlabosim izglītības pakalpojuma satura kvalitāti, kādus rezultātus sasniegsim. Mēs, visi nozarē iesaistītie, strādājam pie tā, lai izglītības pakalpojumu satura kvalitāte būtu vēl augstāka,” stāsta Siguldas novada pašvaldības Izglītības un sporta pārvaldes vadītāja Sigita Upmale.

Stratēģiskās rīcības plānotas desmit virzienos, aptverot visas izglītības pakāpes, pārvaldību, digitalizāciju un resursus. Nozīmīgi, ka dokuments veidots tā, lai rezultāti ir izmērāmi un salīdzināmi. Kā norāda S. Upmale, Siguldas novada Izglītības ekosistēmas attīstības stratēģija būs kā strukturēts palīgs reālam izglītības darbam, kurā nodefinēti mērķi, vīzija un konkrēti uzdevumi.

Siguldas novada izglītības ekosistēmas priekšrocības:

  • visaptverošs vispārējās, profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu nodrošinājums;
  • attīstītas izglītības nozares atbalsta funkcijas;
  • daudzveidīgs atbalsta mehānismu klāsts izglītojamajiem;
  • augsti izglītojamo mācību sasniegumi;
  • plašs interešu un profesionālās ievirzes izglītības programmu piedāvājums;
  • radošas, aktīvas un inovatīvas kultūrizglītības iniciatīvas;
  • iestrādnes pieaugušo izglītībā, tajā skaitā noteiktām mērķa grupām – vecākiem, senioriem, pašvaldības darbiniekiem;
  • novada teritoriālais novietojums sniedz izcilas vides un sporta izglītības attīstības iespējas.

Siguldas novada izglītības ekosistēmas izaicinājumi:

  • aizvien pieaugoša izglītības ekosistēma, kas pieprasa pielāgotus risinājumus sadarbības un pārvaldības praksēs;
  • izglītības pakalpojumi un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas bērniem un jauniešiem – visstraujāk augošajai iedzīvotāju grupai novadā;
  • visiem bērniem pieejami kvalitatīvi pirmsskolas izglītības pakalpojumi;
  • izglītības kvalitātes un iekļaujošas izglītības stiprināšana visās pašvaldības izglītības iestādēs;
  • mērķtiecīga cilvēkresursu piesaiste un pilnveide izglītības nozarei;
  • paaugstināta izglītojamo un pedagogu labbūtība;
  • tālāka izglītības modernizācija un tehnoloģiju ieviešana;
  • Siguldas novada unikālo priekšrocību akcentēšana un tālāka integrēšana izglītības saturā un procesos.

Ar detalizētu informāciju, kurā ir iekļautas arī nepieciešamās rīcības un iespējas, ikviens var iepazīties elektroniski pašvaldības tīmekļa vietnes www.siguda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Stratēģijas”. 

“Esam ļoti gandarīti, ka sadarbībā ar SIA “Dynamic University” tapis ļoti labs stratēģiskās plānošanas dokuments,” piebilst pašvaldības Izglītības un sporta pārvaldes vadītāja. S. Upmale pateicas visiem, kuri atrada laiku un iesaistījās dokumenta izstrādes procesā.

Siguldas novadā kopskaitā darbojas 27 izglītības iestādesdesmit pirmsskolas izglītības iestādes, no kurām sešas atrodas Siguldas pilsētā un trīs no tām īsteno arī speciālās izglītības programmas; pārējās četras atrodas novada pagastos; viena sākumskola, kura atrodas Siguldas pilsētā un īsteno pamatizglītības 1. posma programmu; piecas pamatskolas, no kurām viena atrodas Siguldā un četras atrodas novada pagastos. Visos pagastos pamatskolas īsteno arī pirmsskolas izglītības programmas. Visas pamatskolas īsteno arī speciālās pamatizglītības programmas. Savukārt Allažu pagastā ir pieejama arī pamatizglītības programma tālmācības formā. Siguldas novadā atrodas trīs vidusskolas, no kurām viena ir Siguldā, bet divas atrodas novada pagastos. Visas trīs īsteno arī speciālās pamatizglītības programmas. Mālpils pagastā pamatizglītības otrā posmā (7.–9. klase) īsteno arī neklātienes programmu un vispārējās vidējas izglītības programmu tālmācības formā.  Viena valsts ģimnāzija – Siguldas Valsts ģimnāzija, kas nodrošina izglītības programmas, sākot no pamatizglītības 2. posma (7.–9. klase) programmas, kā arī, kas darbojas kā reģionāli metodiskais un tālākizglītības centrs, kas īsteno metodisko darbu arī Siguldas novada pašvaldībā. Novadā ir sešas profesionālās ievirzes izglītības iestādes, no kurām četras ir mākslas un mūzikas skolas, viena – mākslas skola un viena sporta skola; viena interešu izglītības iestāde – Siguldas novada Jaunrades centrs.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi