×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 28. aprīlis
Šodien sveicam: Gundega, Terēze
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-08
Roberta Kulpes privātkolekcijas izstāde “Nauda Latvijā un pasaulē”

Siguldas novada bibliotēka no 9. līdz 31. janvārim aicina aplūkot privātkolekcionāra Roberta Kulpes dažādu valstu naudas kolekciju. Kolekciju veido banknotes un monētas no Latvijas, Eiropas, Āzijas, Āfrikas, Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Austrālijas un Okeānijas.

Izstādes apmeklētājiem tiek piedāvāta kolekcijas interesantākā daļa – monētas un banknotes, kas atklāj katras valsts individualitāti un ir bijušas liecinieces kādiem īpašiem notikumiem.

Kolekcionārs Roberts Kulpe daudzus gadus strādājis par galdniecības pedagogu Rīgā, taču ar savu vērīgo aci uzmanīgi fiksējis notikumus apkārt un vācis par tiem liecības. Tā radušies arī daudzie lietiskie materiāli bagātīgajai izstādei par Dziesmusvētkiem, kas nesen bija apskatāma Siguldas novada bibliotēkā.

Interese par numismātiku viņam radusies jau ļoti sen. Sevišķu uzmanību piesaistīja interesantas, savdabīgas monētas un naudaszīmes no senseniem laikiem vai svešzemju valstīm. Pakāpeniski kolekcija izveidojusies tik plaša, ka caur to iespējams iepazīties ar dažādu tautu ekonomisko un politisko situāciju. Piemēram, Latvijas nauda no Pirmā pasaules kara laikiem, Ulmaņlaiku un pilsētu nauda, ar kuru varēja norēķināties tikai konkrētajā pilsētā – Liepājā, Jelgavā, Ventspilī vai citur. Ļoti vērtīga ir arī polimēru nauda, jo tā ir no plastmasas, piecas reizes izturīgāka par papīru un grūti viltojama.

Lai gan interese par naudu kolekcionāram radusies jau skolas gados, tā nopietni viņš nodevies naudas vākšanai tikai pusmūžā. Interese augusi, tā aizņēmusi diezgan lielu laiku un naudu. Lai varētu monētas un banknotes klasificēt un attiecīgi sakārtot, R. Kulpe pats speciāli šim nolūkam pircis un veidojis albūmus, monētu kabatiņas un stendus. Tas ir tik laikietilpīgs darbs. Darbs, kas veikts pēc sirds aicinājuma.

Izstāde veidota tā, lai katrs apmeklētājs varētu gūt plašāku ieskatu par Latvijā un pasaulē lietotās naudas dažādību un vēsturi. 

Visi laipni aicināti!

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi