×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 28. aprīlis
Šodien sveicam: Gundega, Terēze
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-17
Siguldas novada iedzīvotāji arvien intensīvāk šķiro atkritumus

Atkritumu apsaimniekotājs SIA “JUMIS”, kas apkalpo Allažu, Mālpils, Mores, Siguldas pagasta un Siguldas teritoriju, veicis klientu aptauju, noskaidrojot, kādi ir Siguldas novada iedzīvotāju atkritumu šķirošanas paradumi 2023. gadā. Atšķirībā no iepriekšējā gada –  strauji pieaugusi intensitāte, ar kādu uzņēmuma klienti šķiro dažāda veida atkritumus.

Šogad aptaujā redzams, ka šķiroto atkritumu veidu izvēle vairumam otrreizējo materiālu augusi apmēram par 20%. Tas nozīmē, ka cilvēki šķiro atkritumus rūpīgāk un pieaug mājsaimniecībās šķiroto materiālu daudzveidība.

Klientu skaits, kas šķiro atkritumus, saglabājies augsts – 82 % aptaujas dalībnieku norādījuši, ka to dara. Šogad aptaujas respondenti norādījuši, ka visvairāk šķiro stiklu – to šķiro 93 % klientu (iepriekš 67 %), kas uzrādījis arī lielāko kāpumu šķirošanas biežumā (pieaugums par 26 procentpunktiem). Otrs biežāk šķirotais materiāls ir baterijas, ko šķiro 88 %  respondentu (iepriekš 68 %). Papīru un kartonu šķiro 87 % (iepriekš 65 %), plastmasu 85 % (iepriekš 65 %), nolietoto elektrotehniku 72 % (iepriekš 55 %), tekstilizstrādājumus 55 % respondentu (iepriekš 35 %).

72% norādījuši, ka savā piemājas dārzā veido kompostu, bet 34 % izmanto pakalpojumu bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītai savākšanai. Iespēju atbrīvoties no lielgabarīta atkritumiem izmanto 44 % respondentu. 34 % aptaujāto ikdienā regulāri izmanto atkritumu šķirošanas laukuma “Zemdegas” sniegtos pakalpojumus.

Kā liecina aptaujas rezultāti, visbiežākie motivējošie faktori atkritumu šķirošanai ir rūpes par dabu, uzlabotas atkritumu šķirošanas iespējas dzīvesvietas tuvumā un vairāk pieejami atkritumu šķirošanas punkti.

Balstoties uz aptaujas rezultātiem un atsauksmēm, klientu apmierinātība ar Siguldas pilsētas “JUMIS” sniegto pakalpojumu kvalitāti ir augusi par 0,1 punktu, sasniedzot 8,5 punktu (no 10) vērtējumu.

“Ik gadu “JUMIS” atkritumu apsaimniekošanas zonās paplašina un uzlabo šķiroto konteineru infrastruktūru, piedāvājot šķirot arvien jaunus atkritumu veidus. To, ka iedzīvotāji to novērtē un izmanto, redzam datos. 2023. gadā Siguldā ievērojami uzlabota atkritumu šķirošanas infrastruktūra – uzstādīti vairāki konteineri tekstilizstrādājumiem, izvietots Siguldā pirmais publiski pieejamais mazās elektrotehnikas šķirošanas konteiners, atklāts dārzu un parku atkritumu kompostēšanas laukums “Kreiļi”, gada nogalē atklāts pirmais sadzīves atkritumu pazemes konteineru laukums daudzdzīvokļu mājas kvartālā. Redzam, ka iedzīvotāji izmanto šīs iespējas,” gandarījumu par iedzīvotāju gatavību šķirot atkritumus pauž Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” direktore Kristīne Lūse.

Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” atgādina, ka ērtākai pakalpojumu pieteikšanai un komunikācijai ar klientu centru, siguldiešiem ir pieejama mobilā lietotne “Eco Baltia”, kurā var sekot līdzi aktuālajiem līgumiem, rēķiniem un atkritumu izvešanas grafikam. Savukārt jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar klientu apkalpošanas centru, zvanot uz talruņa numuru 26112288 vai rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv.

Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” klientu aptauja tika veikta laika posmā no 4. septembra līdz 25. oktobrim. Tajā piedalījās 654 respondenti vecumā no 18 gadiem, atbildot uz jautājumiem par pakalpojumu pieejamību, maksu, komunikāciju ar uzņēmuma klientu centru, kā arī atkritumu šķirošanas paradumiem un citiem jautājumiem.

Foto: Ieva Makare


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi