×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 28. aprīlis
Šodien sveicam: Gundega, Terēze
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-18
Bioloģisko atkritumu nodalīšana – kas par to jāzina iedzīvotājiem

Līdz ar 2024. gadu ikviens ir aicināts no sadzīves atkritumiem nodalīt bioloģiskos atkritumus. Motivācija tam var būt dažāda – kāds saredz finansiālu ietaupījumu, cits to dara rūpēs par vidi. Taču jebkurā scenārijā – katram jāatrod savs dzinulis. Kas par šo procesu jāzina Siguldas novadā dzīvojošajiem?

Siguldas novada teritorijā par atkritumu izvešanu atbild trīs atkritumu apsaimniekotāji. “JUMIS” (Allažu, Mālpils, Mores, Siguldas pagasts, kā arī Siguldas pilsēta), “CleanR” (Inčukalna pagasts), kā arī “ZAAO” (Krimuldas un Lēdurgas pagasts).

Lai arī ar konkrētiem jautājumiem par bioloģisko atkritumu izvešanas cenām ir jāvēršas pie sava atkritumu apsaimniekotāja, jāņem vērā, ka šobrīd bioatkritumu izvešanas izmaksas ir mazākas, nekā sadzīves atkritumu tvertņu iztukšošanai. Tā kā lielu daļu (30 līdz pat 50 %) no sadzīves atkritumiem sastāda bioloģiskie atkritumi, līdz ar to nodalīšanu, retāk būs jāiztukšo (vai jānomaina uz mazāku tilpumu) sadzīves atkritumu konteineri. Tāpat “CleanR” informē, ka papildu atkritumu izvešanas biežumu nosaka klients atkarībā no paša radītā atkritumu daudzuma konkrētā periodā. Bioloģisko konteineru tukšošana būs atkarīga no nama apsaimniekotāja un iedzīvotāju šķirošanas aktivitātes. Turklāt liela daļa pašvaldību, tajā skaitā Siguldas, saistošajos noteikumos ir nostiprinājušas nosacījumus, ka tie iedzīvotāji, kuri šķiro atkritumus, var pieteikt retāku to izvešanu, nekā noteiktais minimums.  

Tāpat motivācija šķirot iedzīvotājiem var būt rūpes par vidi. Pārstrādājot bioloģiskos atkritumus, tiek iegūta biogāze, kas tiek izmantota elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai. Turklāt, šķirojot bioloģiskos atkritumus, samazinās poligonā noglabājamo atkritumu apjoms, bet vairs nederīgā pārtika un tās atkritumi tiek pārvērsti noderīgos resursos.

Kā pieteikt BIO konteineru?

“JUMIS” un “CleanR” piedāvā pieteikt bioloģisko atkritumu konteinerus trīs izmēros – 0,12 m3, 0,24 m3 vai 0,66 m3. Savukārt “ZAAO” privātpersonām piedāvās 0,14 m3 un 0,24 m3 konteinerus, bet juridiskām personām – 0,24 m3 un arī 0,66 m3;

  • “CleanR” apsaimniekotajā teritorijā daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji aicināti vērsties pie nama pārvaldnieka, savukārt privātmāju iedzīvotājiem jāsazinās ar savu atkritumu apsaimniekotāju. “CleanR” klienti var pieteikt brūnā konteinera uzstādīšanu pašapkalpošanās portālā manai.videi.lv, zvanot uz tālruņa numuru 67111001 vai rakstot uz e-pasta adresi kc@cleanr.lv
  • “JUMIS” apsaimniekotajā teritorijā gan fizikas, gan juridiskas personas aicinātas pieteikt pakalpojumu tīmekļa vietnē vai jautājumu gadījumā var sazināties, rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 26112288;
  • ZAAO” apsaimniekotajā teritorijā janvāra laikā klientiem jāsagaida informatīvs paziņojums no atkritumu apsaimniekotāja, kurā detalizēti tiks izskaidroti soļi pakalpojuma saņemšanai. Konteineri pakāpeniski tiks piegādāti februārī. Jautājumu gadījumā iespējams sazināties ar klietnu apkalpošanas centru, zvanot uz tālruņa numuru 64281250 vai rakstot uz e-pasta adresi zaao@zaao.lv.

Bioatkritumu šķirošanas pamatprincipi

Ja mājsaimniecībai ir iespēja veidot kompostu, tas ir ekonomisks un ekoloģisks veids, kā apsaimniekot bioloģiskos atkritumus. Tādā gadījumā nav nepieciešamības pēc atsevišķa konteinera šiem atkritumiem. Kompostā drīkst likt: augļu un dārzeņu mizas, augu izcelsmes pārtikas produktus, tējas un kafijas biezumus, grieztos ziedus un telpaugus, olu čaumalas un dažādus dārza uzkopšanas atkritumus – zāli, vecos augus, neliela izmēra zarus. Kompostā neiederas gaļas un zivju gaļas pārtikas produkti, sadzīves atkritumi, tūju un citu koku zari.

Savukārt uz bioatkritumu konteineriem attiecas mazliet citi noteikumi. Lai bioloģiskie atkritumi būtu derīgi pārstrādei, būtiski ievērot konkrētus šķirošanas pamatprincipus.

Bioloģisko atkritumu konteinerā var mest virtuves atkritumus un ēdiena paliekas bez iepakojuma, piemēram, dārzeņu un augļu atgriezumus, mizas un serdes; gaļas un zivju produktus un to atlikumus; graudaugus un to izstrādājumus, piemēram, maizi un konditoreju; čaumalas; cietos piena produktus, piemēram, sieru un biezpienu; kafijas vai tējas biezumus (tēja maisiņos un kafijas filtri jāmet nešķirotu sadzīves atkritumu konteinerā). Tāpat šajā konteinerā var izmest augus un to saknes, lapas, zāli, zarus, kuru diametrs nepārsniedz divus centimetrus, telpaugus un novītušus ziedus.

Savukārt konteinerā nedrīkst izmest ēdienu iepakojumā; pudeles vai pakas ar šķidrumiem;  šķidrumus, piemēram, sulas, pienu, kefīru vai zupu. Tāpat šajā konteinerā nedrīkst atrasties tūjas, augsne, kūdra, smiltis, grunts, akmeņi, pelni, izdedži u.tml. Nevar mest arī mājdzīvnieku izkārnījumus un pakaišus. Konteinerā aizliegts ievietot nešķirotus sadzīves atkritumus, higiēnas preces, būvgružus, kā arī bīstamos atkritumus.

Brūnajā konteinerā var izmest arī bioloģiskos atkritumus papīra vai bioloģiski degradējamā maisiņā, kuri ir piemēroti kompostēšanai un uz kuriem norādīts atbilstošs marķējums.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi