×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-19
Novada skolās piedzīvoti emocionāli Barikāžu atceres dienas notikumi

Sestdien, 20. janvārī, Latvijā pieminēs barikāžu aizstāvjus. Taču jau visas nedēļas garumā Siguldas novada izglītības iestādēs norisinājās pasākumi, kas veltīti Barikāžu atceres dienai, godinot tos, kuri ar savu drosmi un apņēmību stājās pretī 1991. gada janvāra notikumiem, lai aizstāvētu Latvijas neatkarību. Mums visiem kopā jāturpina šo tradīciju, saglabājot atmiņas par Barikāžu laiku un vērtībām, kuras mūsu valsts simbolizē.

Allažu pamatskolā šonedēļ klašu stundās skolēni apzinājās pagātnes notikumus, noskatoties video materiālus par barikāžu laiku. Savukārt piektdien, 19. janvārī, izglītības iestādē būs Barikāžu dienas atceres pasākums, kurā skolēni pulcēsies skolas apkārtnē pie ugunskura, baudot tēju un piedaloties izzinošā aktivitātē par barikāžu laiku.

Siguldas pilsētas vidusskolā šonedēļ izveidots vides objekts/instalācija “Mēs gribam dzīvot brīvā Latvijā”, kas skolas vestibilā apskatāms līdz 19. janvārim. Piektdien, 19. janvārī, notika atceres pasākums “Mēs pievienojamies atmiņu ugunskuram”. Skolas pagalmā bija iekurti ugunskuri, kuros 1. līdz 12. klašu skolēni ielika savas pagalītes, tādējādi turpināja atmiņu liesmu par godu barikāžu dalībnieku drosmīgajiem darbiem un mēģināja izjust tā laika sajūtas un patriotismu.

Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni un audzinātāji jau 15. janvārī pulcējās pie ugunskura, lai iepazītos un uzzinātu par notikumiem, ko dēvējam par barikāžu laiku Latvijas neatkarības atgūšanas procesā. Par tā laika vēsturiskajiem notikumiem savu stāstījumu bija sagatavojušas 11. d klases skolnieces Paula Hamčanovska, Annija Ošāne un Elīna Niedrīte. Viņas uzsvēra, ka jau Latvijas Tautas frontes mītiņā un vēlāk valdības organizētās barikādēs piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem. Tas bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs un reizē satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju. Ar skolēniem tikās Barikāžu dalībnieks, Siguldas Valsts ģimnāzijas darbinieks Inesis Deksnis. Viņš dalījās atmiņās par tā laika notikumiem, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi, ka bija gatavi izturēt šo nevardarbīgo pretošanos. Būtībā tā bija masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem. I. Deksnis aicināja jauniešus iejusties tā laika situācijā un atbildēt – kādu lēmumu būtu pieņēmuši viņi, kā arī apliecināja, ka arī tagad būtu gatavs doties uz barikādēm vēlreiz. Lai iejustos tā laika atmosfērā, skolēni bija sagatavojuši tēju un sviestmaizes, kā arī vēl kādu brīdi pakavējās pie ugunskura, kur arī audzinātāji dalījās savās atmiņās.

Krimuldas vidusskolā 4. līdz 12. klašu skolēni piedalījās  “Latvijas skolas somas” programmas “Barikāžu laiks 1991. Tā laika jaunieša stāsts” nodarbībā, kurā Nils Klints, toreiz 16 gadus jauns puisis, piedalījās barikāžu laika notikumos un pildīja ziņneša un novērotāja uzdevumus Vecrīgas dažādos “karstajos” punktos. Savā stāstījumā Nils Klints atgriezās Latvijas vēsturē, pastāstot, kā vēsturiskie notikumi no Latvijas Valsts dibināšanas brīža nonāca līdz 1991. gada 13. janvārim. Skolēni varēja aplūkot gan fotogrāfijas, gan dažādu priekšmetu paraugus, kas ir saglabāti kā unikālas liecības par laiku, kad tika noturēta trauslā, nesen pasludinātā Latvijas neatkarība. Tā bija ļoti interesanta vēstures stunda, kas nostiprināja skolēnos pārliecību par to, ka mums visiem kopā jābūt atbildīgiem par savu valodu, savu tautu un savu zemi. Tikai kopā mēs nosargāsim savu neatkarību un brīvību.

Siguldas pilsētas vidusskolas mākslu klases 18. janvārī, pieminot 1991. gada barikāžu laika notikumus, pulcējās pie kopīgi veidota ugunskura, klausījās tā laika aculiecinieku – Lāsmas Ozoliņas, Agritas Ārgales un Agra Daņiļeviča – stāstos, dziedāja spēka dziesmas un izdejoja tautu dejas. Kopības sajūtu radīja siltas tējas un rudzu maizes baudīšana. Stāsti aizkustināja un deva klātbūtnes sajūtu.

 

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi