×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-25
Viesu skaits Siguldas novada tūrisma objektos turpina pieaugt

Sigulda un Siguldas novads kā tūrisma pērle turpina valdzināt gan Latvijas dabas mīļus, gan ceļotājus no tuvākām un tālākām vietām. Siguldas novadā atrados vairāki tūrisma galamērķi, kuri pārsteidz jebkurā gadalaikā. Tādēļ nemainīgi Siguldas novada vides objekti ir starp iemīļotākajiem Latvijā.

2023. gada Siguldas novada naktsmītnēs viesi no Latvijas un ārvalstīm kopumā pavadījuši 7110 naktis (dati uz 2023. gada novembri), kas ir par 1516 naktīm vairāk nekā 2022. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējo viesu nakšu pavadīšanas skaits novadā pērn sasniedzis 4550, bet ārvalstu viesu – 2560 naktis.

Interesējoties par novada tūrisma piedāvājumu, 2023. gadā Gaujas Nacionālā parka informācijas centrā “Gūtmaņala” Siguldā apmeklēja 58 183 viesu, no tiem 22 867 no Latvijas, 8677 no Vācijas, 8423 no Lietuvas, 6221 no Igaunijas. Savukārt Siguldas novada Tūrisma informācijas centru Ausekļa ielā 6 apmeklējuši 7329 interesentu, tostarp 1895 novadnieki, bet 1308 viesi bijuši no citām Latvijas pilsētām. 616 tūristu no Vācijas, 606 – Spānijas un 440 – Lietuvas. Visbiežāk Latvijas un citu valstu viesi Siguldas novada Tūrisma informācijas centra un Gaujas Nacionālā parka informācijas centra “Gūtmaņala” pakalpojumus, kā arī konsultācijas izmantojuši jūlijā, augustā un septembrī.

Viena no novada kultūras pērlēm ir Siguldas Jaunā pils, kas atpazīstamību ieguvusi kā Rakstnieku pils. Pili, kurā reiz viesojušies pazīstami latviešu rakstnieki, kuru vidū arī Kārlis Skalbe, Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters un Rainis, ik gadu apmeklē vairāki desmiti tūkstoši tūristu. Pērn šo valsts nozīmes arhitektūras pieminekli apciemojuši 19 831 viesu. 2023. gadā vispopulārākais laiks Siguldas Jaunā pils apmeklējumam bijis vasaras pilnbrieds – augusts (3425 viesi), jūlijs (3522 viesi) un zelta rudens – oktobris (2657 viesi). Siguldas Jaunā pils ir iecienīts tūrisma galamērķis gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tūristiem no citām valstīm – tās krāšņumu baudījuši 2397 tūristi no Lietuvas, 1309 – no Igaunijas, 953 – Ukrainas, 793 – Vācijas un citām valstīm. Baudot unikālo interjeru, 2023. gadā šajā kultūrvietā viesojušies 1438 novadnieku.

Turpat pie Siguldas Jaunās pils atrodas arī senākā no novada pilīm – Livonijas ordeņa Siguldas pils, kas 1207. gadā celta kā cietoksnis, taču vēlāk pārbūvēta par konventa tipa celtni. Kopš rekonstrukcijas darbiem pils pieejama apmeklētājiem un kļuvusi par iemīļotu vietu brīvdabas pasākumu organizatoriem. Šo unikālo tūrisma objektu ar ainavisko skatu uz Gaujas senieleju, Krimuldas muižu un Turaidas pili 2023. gadā apmeklējuši 51 417 tūristu. Īpaši iecienīts tūrisma galamērķis tā bijusi jūlijā (10 080 viesi) un augustā (9710 viesi). Šo kultūras mantojumu iecienījuši teju 17 tūkstoši Latvijas viesi, 5945 lietuvieši, 2792 tūristi no Igaunijas un Vācijas, 2117 – no Ukrainas, 1720 – no Spānijas un 1699 – no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Tikmēr Lēdurgas dendroparks 2023. gadā uzņēma 3507 viesus. Viņu vidū 411 bijuši bērni, skolēni vai studenti, 81 – persona ar invaliditāti, 82 – ārzemju tūristi no Anglijas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Jaunzēlandes, Polijas, Somijas, Vācijas un kaimiņvalstīm – Igaunijas vai Lietuvas. Lēdurgas dendroparku, kas ir dabas un kultūrvēsturisku aizsargājamu objekts, pērn apmeklējuši 464 novadnieki.

Kopumā tūrisma nozare visā pasaulē, tostarp Latvijā un Siguldas novadā, novērojama tendence – soli pa solim atgriezties rādītājos, kādi tie bijuši pirms Covid-19 pandēmijas. 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi