×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-01-30
VPDK “Dūka” jaunrades deju konkursā prezentē jaunos tērpus

Siguldas novada Kultūras centra “Devons” vidējās paaudzes deju kolektīvs “Dūka” 28. janvārī Valmierā notiekošajā XXIII Jaunrades deju konkursā prezentēja jaunus etnogrāfiskos tērpus.

“Realizējot projektu, esam sākuši veidot kolektīva tautas tērpu kolekciju, ko laika gaitā plānojam papildināt. Tautas tērps ir ne tikai materiāls pamatlīdzeklis, tā ir kultūrvēsturiska vērtība, kas veido saikni ar Latvijas tautas tradīcijām, ļauj būt daļai no kopienas. Tautas tērpi deju kolektīvam ir pirmā nepieciešamība, lai uzstātos koncertos un citos pasākumos. Tas ir veids, kā motivēt esošos dejotājus būt kolektīvā ilgākā laika posmā un piesaistīt arvien jaunus dalībniekus, saglabāt kolektīva dzīvotspēju, paaudžu pārmantojamību un tradīciju turpināšanu,” projekta mērķi komentē deju kolektīva “Dūka” vadītāja Ieva Roķe.

Tērpi tapuši Eiropas Savienības atbalsta programmas “Daudzveidīga sabiedrisko aktivitāšu pieejamība un attīstība” ietvaros (Nr. 2023/AL32/11/A019.22.02/3). Ar LEADER finanšu atbalstu izgatavoti 12 Latgales novada tautastērpu komplekti par kopējo summu 6000 eiro, no kuriem 90 % ir Eiropas Savienības fonda finansējums. Projektu pieteica deju kolektīva atbalsta biedrība “Siguldietis”.

Jaunrades deju konkursā “Dūka” skatītājus priecēja ar divām jaunām latgaļu dejām, tāpat kolektīva repertuārā ir arī citas Latgales novada dejas, kurām nepieciešami šī novada tautas tērpi. Tā kā Siguldas novada pašvaldības kolekcijā tādu nav, “Dūkai” līdz šim nācās meklēt un aizņemties konkrētā novada tērpus no citiem kolektīviem. Pateicoties Eiropas Savienības atbalstam, šī neērtība ir atrisināta, jo “Dūkas” kolekcijā nu ir kvalitatīvu tautas tērpu komplekti, kas ļaus paplašināt deju repertuāru, izceļoti tieši Latgales kultūrvēsturisko mantojumu.

Ideja par tapušā tautas tērpa paraugu aizgūta no grāmatas “Latviešu tautas tērpi”. Brunči veidoti pēc Rēznas auduma parauga, kas bija izplatīts 19. gadsimta otrajā pusē, ar Latgalei raksturīgo pelēko vesti. Vīriešu vestes Latgalē tradicionāli ir svītrainas, tādēļ, “Dūkai” veidojot saskanīgu tautas tērpu komplektu, arī vīru vestēm izvēlēta pelēkā krāsa, papildinot ar vertikālām svītrām tumšākā tonī. Par auduma autentiskumu rūpējās audēja Rasa Ozoliņa no aušanas darbnīcas “Rūja”.

 

Informāciju sagatavoja:
VPDK “Dūka” pārstāvis
Dainis Guks


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi