×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-02-23
Sestdien jau desmito reizi norisināsies “Siguldas Robotu kauss 2024”

Sestdien, 24. februārī, jau desmito reizi Siguldā notiks Siguldas novada Jaunrades centra rīkotās sacensības “Siguldas Robotu kauss 2024”, kas ir daļa no Latvijas Robotikas čempionāta. Sacensību sākums – plkst. 10.30. Sacensības norisināsies Siguldas sporta centrā, tikmēr Dronu sacensības noritēs Siguldas pilsētas vidusskolas sporta angārā.

Šā gada sacensības Siguldā ir ceturtais no astoņiem Latvijas Robotikas čempionāta posmiem, kuru veido vadošie Latvijas robotikas sacensību organizētāji no Transporta un sakaru institūta, Preiļu Robotikas kluba, Siguldas novada Jaunrades centra, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, Rīgas Tehniskā universitātes un Robotu Skolas. Minētās iestādes apvienojušas spēkus, lai Latvijas Robotikas čempionātu nu jau ceturto reizi organizētu vairākos posmos, sezonas uzvarētāju nosakot kopvērtējumā.

Sacensību mērķis ir popularizēt skolēnu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, pilnveidot bērnu un jauniešu vispārējās un speciālās tehniskās zināšanas un prasmes, veicinot Latvijas robotikas izglītības attīstību Latvijā.

“Siguldas Robotu kausā” šogad plānojam uzņemt aptuveni 60 komandas ar 380 robotiem un kopumā vairāk nekā 400 dalībniekiem, kuri sacentīsies kopā 12 dažādās robotikas disciplīnās.

Sacensību disciplīnas tiek dalītas divās kategorijās – konstruktoru robotu un elektronikas robotu. Disciplīnas konstruktoru – LEGO kategorijā (Mindstorms NXT2.0 un EVE 3.0): LEGO Sumo, LEGO Folkrace, LEGO Līnijsekošana, VEX kategorijā – VEX IQ, kā arī apvienotā LEGO/VEX futbola kategorija. Savukārt disciplīnas Elektronikas robotu kategorijā: MINI Sumo, Folkrace, Līnijsekošana, iRobot Sumo. Tāpat dalībnieki var startēt Freestyle disciplīnā, kurā demonstrē sevis izveidotus robotikas risinājumus un projektus.

Siguldas Dronu skola kopā ar partneriem parūpējās par iespēju skolēniem sacensties Dronu kategorijā, kas Siguldā ieguvuši plašu ievērību un dalībnieku skaitu.

LEGO sumo un mini sumo sacensību disciplīnā sacenšas speciāli izveidotā ringā divi roboti, lai izstumtu pretinieku no ringa. Iepriekšējās Siguldas sacensībās vienlaicīgi startēja dalībnieki uz 10 ringiem. Pie katra ringa ir savs tiesnesis, kurš dod sākuma startu un fiksē izstumšanu, nosauc uzvarētāju. Mini sumo roboti tiek veidoti no elektronikas komponentēm un katram robotu būvētājām ir jādemonstrē elektronikas prasmes un programmēšanas spējas.

Folkrace (“tautas rallijs”) un LEGO Folkrace sacensībās robotiem jāveic noteikta trase pēc iespējas īsākā laikā un pareizā virzienā. Uzvar robots, kas veic visvairāk apļus trīs minūšu laikā. Trase ir fiziski norobežota ar apmalēm un pamatā ar paaugstinājumiem un šķēršļiem. Robots ir jāsaprogrammē un jāizveido tāda konstrukcija, lai distancē izvairītos no citiem robotiem, ievērotu distanci ar trases bortiņiem, lai būtu vajadzīgā jauda veikt trases paaugstinājumus un šķēršļus. Folkreisa robotus elektroniķi veido ļoti interesantus ar dažādu dizainu un konstrukcijām. Siguldieši izmanto arī ar 3D printeri printētas un CNC frēzētas korpusa detaļas un stiprinājumus, kā arī paši individuāli izstrādātu vadības bloka plati.

Līnijsekošana abu veidu robotiem notiek uz baltas trases sekojot melnai līnijai, kuru atpazīst robots. Katram robotam dalībai trasē tiek doti vairāki mēģinājumi, ieskaitīts tiek labākais rezultāts un uzvar ātrākais. 

Visās disciplīnās roboti nav vadāmi ar pulti, bet iepriekš saprogrammēti noteiktajai darbībai, izveidota unikāla konstrukcija. Robotiem tiek noteikts arī maksimālais izmērs, kuru nedrīkst pārsniegt. Roboti tiek pirms sacensībām atrādīti komisijai –izmērīti un nosvērti.

VEX IQ izaicinājuma disciplīnā roboti tiek programmēti paveikt uzdevumu – pārvietot priekšmetus noteiktā trasē, savukārt jaunākajiem dalībniekiem iespējams izmēģināt spēkus LEGO/VEX Futbola disciplīnā, kurā dalībnieki sacenšas viens pret otru futbola spēlē. VEX kategorijās šogad piedalās daudz jaunieši no Mālpils vidusskolas, Inčukalna pamatskolas un Krimuldas vidusskolas, kur pagājušā gada oktobrī uzsākās robotikas apmācības skolēniem.

Siguldas novada Jaunrades centrs robotikas jomu sāka attīstīt 2012. gadā, kad ar pašvaldības un Siguldas Rotari kluba palīdzību tika izveidots LEGO robotikas pulciņš. 2013. gadā uzsākām elektronikas pulciņa darbību. Iegūstot sacensību pieredzi Latvijā un starptautiskajās “Robotex” sacensībās Igaunijā, uzsākām sacensību organizēšanu Siguldā 2014. gadā, tādējādi šā gada “Siguldas Robotu kauss” ir desmit gadu jubilejas sacensības.

24. februārī dalībnieku ierašanās plkst. 9.00–10.00.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi