×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-02-23
Sociālā dienesta sniegtie pakalpojumi un sociālā palīdzība 2023. gadā

Siguldas novada Sociālais dienests ik gadu veic mērķtiecīgu darbu ar tām iedzīvotāju grupām, kam nepieciešams atbalsts un palīdzība ikdienas dzīves nodrošināšanai un uzlabošanai, kā arī sniedz atbalstu krīzes situācijās. Palīdzot Siguldas novada iedzīvotājiem atrisināt un mazināt sociālās problēmas, 2023. gadā Sociālais dienests sniedzis dažāda veida atbalstu vairāk nekā 1417 novadniekiem.

Lai pārdomāti īstenotu darbības virzienus, Sociālajā dienestā ir šādas nodaļas: Ģimenes atbalsta nodaļa, Sociālo pakalpojumu nodaļa, Sociālā darba ar pilngadīgām personām nodaļa un Sociālās palīdzības nodaļa, kā arī kopienas centri – dienas centrs “Iespēju māja”, Gaujas Kopienas centrs, Sunīšu Kopienas centrs. Sociālie darbinieki klientiem nodrošina informācijas, psihosociālā atbalsta sniegšanu, attiecīgās situācijas izvērtēšanu, nepieciešamā sociālā pakalpojuma vai palīdzības piešķiršanu, kā arī, ja nepieciešams, individuālā rehabilitācijas plāna izstrādāšanu un realizāciju personai vai ģimenei.

Turpinot attīstīt un paplašināt sociālo pakalpojumu klāstu, pērn izveidoti divi jauni pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu pabalsti:

  • pabalsts 100 gadu jubilejā – ar mērķi godināt un sniegt materiālu atbalstu tiem novada iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 100 gadu vecumu;
  • pabalsts ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma apmaksai. Pabalsta mērķis ir sniegt materiālu atbalstu pakalpojuma apmaksai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pilngadīgai personai.

Izdoti jauni saistošie noteikumi – “Par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Siguldas novadā”, sniedzot iespēju vientuļiem pensionāriem, iedzīvotājiem ar īpašām vajadzībām un iedzīvotājiem krīzes situācijās saņemt palīdzību māju ceļu attīrīšanā no sniega.

Visvairāk pieprasītie sociālie pakalpojumi un palīdzība bija:

  • mājokļa pabalsts (saņēmušas 616 personas) un GMI jeb garantētais minimālā ienākuma pabalsts (saņēmušas 277 personas).
  • dažādi pakalpojumi personām ar funkcionāliem traucējumiem (saņēmušas 245 personas);
  • ilgstošās sociālās aprūpes pakalpojumi (saņēmušas 107 personas);

Nozīmīgākais īstenotais projekts 2023. gadā – Eiropas Sociālā fonda projekts “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”, kura laikā izveidotas divas grupu mājas personām ar garīga rakstura traucējumiem – Mālpilī un Siguldā. Tāpat Mālpilī izveidots dienas aprūpes centra pakalpojums personām ar garīga rakstura traucējumiem. Siguldā un Mālpilī ir izveidotas divas atelpas brīža saņemšanas vietas kopumā četrām personām no trīs gadu vecuma ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Raganā, Krimuldas pagastā izveidots dienas aprūpes centrs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Inčukalnā izveidots fizioterapijas pakalpojums bērniem ar funkcionāliem traucējumiem vai invaliditāti.

Sociālās palīdzības nodaļa pakalpojumus nodrošina astoņās pieņemšanas vietās visā novadā, tādējādi nodrošinot tuvāku un ērtāku pakalpojumu saņemšanu arī pagastos un ciemos. Izvērtējot mājsaimniecību sociālo situāciju, 629 mājsaimniecības/ģimenes (953 personas) saņēmušas dažādu sociālo (materiālo) palīdzību.

Vislielākais atbalsts sniegts mājokļa izdevumu apmaksai – 616 personām turpat 340 tūkstošu eiro apmērā. Garantētā iztikas minimuma pabalstu saņēmušas 277 vistrūcīgākās personas vairāk nekā 110 tūkstošu eiro apjomā. Pabalstus veselības uzlabošanai izmantojušas 322 personas 59 tūkstošu eiro apjomā. Pabalsts krīzes situācijā dažādu neparedzētu gadījumu risināšanai piešķirts 202 personām turpat 30 tūkstošu eiro apmērā.

Atbalstot pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus, daudzbērnu ģimeņu bērniem individuālas lietošanas preču iegādei skolai piešķirti pabalsti 671 ģimenei, kur pabalstu saņēmuši 1484 skolas vecuma bērni 75 tūkstošu eiro apmērā. Vienreizējs bērna piedzimšanas pabalsts piešķirts 272 ģimenēm turpat 83 tūkstošu eiro apmērā. Pabalstu politiski represētai personai vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem saņēmušas 160 personas 6400 eiro apmērā. Vienreizēju pabalstu apbedīšanas izdevumu apmaksai saņēma 48 personas turpat 18 tūkstošu eiro apmērā. Cita veida pabalstus saņēmis 41 novadnieks, kopumā sastādot turpat 10 tūkstošus no pašvaldības budžeta.

Sociālā darba ar pilngadīgām personām nodaļā pagājušajā gadā veikts sociālais darbs ar gadījumu ar 60 klientiem, 36 klientiem sniegta īslaicīga palīdzība (piešķirti pakalpojumi, sniegts atbalsts krīzes situācijās), 85 gadījumos sniegtas konsultācijas, piesaistīti nepieciešamie resursi vai veikta sociālās situācijas izpēte pēc citu institūciju pieprasījuma. 39 personām ir piešķirti dažādi pakalpojumi – higiēnas, patversmes un psihologa pakalpojumi. Lielākajā daļā gadījumu ir vairāku problēmu kopums, arī krīzes situācijas, kad nepieciešama tūlītēja un apjomīga palīdzība. Tāpat turpināts atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem – 2023. gadā pēc atbalsta vērsušies 59 iedzīvotāji, kuriem bija nepieciešams primārais atbalsts konsultāciju un praktiskas palīdzības veidā. Lai atbalstītu novadā esošo nevalstisko organizāciju darbu, sagatavoti un apstiprināti iekšējie noteikumi “Par finansējumu nevalstiskajām organizācijām sabiedriski nozīmīgu aktivitāšu īstenošanai sociālajā jomā Siguldas novadā”

Siguldas novadā šobrīd darbojas trīs kopienas centri – Gaujas Kopienas centrs, Sunīšu Kopienas centrs un dienas centrs “Iespēju māja”. Tajos regulāri norisinās dažādas radošās darbnīcas visām vecuma grupām – vietējās kopienas interešu grupu tikšanās un nodarbības, vingrošanas nodarbības. Pērn notikušas arī dažādas izglītojošas lekcijas un kultūras pasākumi. Kopienas centros tiek sniegts arī higiēnas pakalpojums un pieejams bibliotēkas pakalpojums. Pagājušajā gadā kopienas centrus apmeklēja vairāk nekā 3600 apmeklētāju.

Sadarbībā ar Izglītības un sporta pārvaldi organizētas sporta spēles Siguldas novada nevalstiskajām organizācijām, pulcējot kopumā 150 dalībniekus. Organizēta arī Siguldas novada senioru tikšanās un sniegts atbalsts senioriem biedrību reģistrēšanā.

Ģimenes atbalsta nodaļā sociālie darbinieki sniedz individuālas konsultācijas un atbalstu saistībā ar grūtībām bērnu audzināšanā, alkohola, narkotiku, azartspēļu u.c. atkarību gadījumos, krīzes situācijās, palīdz adaptācijas un sociālās rehabilitācijas procesā, palīdz attīstīt nepieciešamās prasmes, lai uzlabotu ģimenes dzīves situāciju, iesaista un sadarbojas ar citu institūciju speciālistiem atbalsta sniegšanā ģimenei. 2023. gadā galvenie jautājumi, ar ko iedzīvotāji vērsās šajā nodaļā, bija saistīti ar zemām vecāku sociālajām un sadzīves prasmēm, zemu motivāciju iesaistīties prasmju uzlabošanā, pārmērīgu atkarību izraisošo vielu lietošanas problēmu risināšanu, emocionālo, seksuālo, fizisko vardarbību un bērnu pamešanu novārtā vai pāraprūpi. Bieži nācies saskarties ar jauniešu mentālās veselības grūtībām, pārmērīgu atkarību izraisošo vielu lietošanu un saskarsmes problēmām ģimenē, nepilno ģimeņu grūtību risināšanu, šķirto vecāku domstarpībām, ģimeņu nespēju nodrošināt piemērotus sadzīves apstākļus savai ģimenei, parādsaistībām, sociālo izolētību u.c. problēmām.

Pērn piešķirtas 22 sociālās rehabilitācijas bērniem, kuri cietuši no prettiesiskām darbībām, piešķirti 15 sociālās rehabilitācijas pakalpojumi krīzes centrā, septiņi sociālās rehabilitācijas pakalpojumi vardarbīgas uzvedības mazināšanai, sešas sociālās rehabilitācijas (psihologa konsultācijas) dzīvesvietā, viena – institūcijā. Mālpilī organizētas grupu nodarbības “Ceļvedis audzinot pusaudzi”. Psiholoģisku atbalstu Siguldas novada iedzīvotājiem (kopā 136 – 106 pieaugušajiem un 30 bērniem) pēc nepieciešamības sniedza Sociālā dienesta psiholoģe. Mālpilī, Lēdurgā un Raganā ilgtermiņa psiholoģisks atbalsts nodrošināts vēl 22 Ģimenes atbalsta nodaļas klientiem.

Sadarbībā ar Biedrību “Palēciens Tev” īstenots projekts “Piedzīvo_Sajūti_Atrodi!” ar mērķi veicināt jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušanos sabiedrībā, nodrošinot jauniešu integrāciju citu jauniešu vidū, socializāciju, medijpratības un dzīves prasmju attīstību, kā arī pilsonisko līdzdalību. Projektā piedalījās 12 Siguldas novada jaunieši. Līdzdarbojoties Ģimenes atbalsta nodaļai, īstenots projekts jauniešiem “Labsajūtas čemodāns”, kura laikā organizētas vairākas aktivitātes: īstenota atbalsta grupa ar mākslas terapijas metodēm “Trauksmes poga”, piedzīvojums “Misija Cēsīs”, piedzīvojumu terapijas pārgājiens “Purva bridēji”, laivu brauciens pa Gauju “Airi rokā!”, norisinājās pārgājiens “Mežgulis” ar orientēšanās elementiem un nakšņošanu dabā.

Sociālo rehabilitāciju dzīvesvietā – dienas aprūpes centra sociālos pakalpojumus saņēmušas 33 pieaugušās personas ar funkcionālajiem traucējumiem un specializēto darbnīcu pakalpojumus – 26 personas. Pakalpojumus nodrošina biedrība “Cerību spārni” un “Aicinājums Tev”. Pašvaldība 50 bērniem ar īpašām vajadzībām apmaksājusi sociālās rehabilitācijas pasākumus biedrībā “Cerību spārni”.

Valsts apmaksāta asistenta pakalpojumu personām ar invaliditāti saņēmušas 245 personas. Sadarbībā ar biedrību “Latvijas Samariešu apvienība” aprūpes pakalpojumu mājās saņēmušas 43 personas.

Siguldas novada pašvaldības Sociālā aprūpes centrā (sociālā aprūpes māja “Gauja”, “Mālpils”, “Allaži”, “Pēterupe”) ilgstošas aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu saņēmušas 59 personas. Citās ilgstošas aprūpes un rehabilitācijas institūcijās aprūpes pakalpojums nodrošināts 56 personām. Septiņi bērni saņēmuši sociālās aprūpes pakalpojumu dzīvesvietā, kas nodrošina bērna aprūpi un pieskatīšanu, saturīga brīvā laika pavadīšanu, lai vecākiem vai likumiskajiem apgādniekiem sniegtu iespēju turpināt nodarbinātību, apgūt izglītību u.c. aktivitātes.

Pagājušajā gadā noslēdzās Eiropas Sociālā fonda projekts “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”. Tā laikā Siguldas novadā izveidotas divas grupu mājas personām ar garīga rakstura traucējumiem – Mālpilī, Pils ielā 12, kur pakalpojumu var saņemt 8 personas, un Siguldā, Saules ielā 6B, ar iespēju pakalpojumu saņemt 16 personām. Tāpat Mālpilī izveidots dienas aprūpes centra pakalpojums personām ar garīga rakstura traucējumiem, kur pakalpojumu saņem 16 personas. Grupu mājas pakalpojums nodrošināts kopumā 22 personām ar garīga rakstura traucējumiem. Siguldā un Mālpilī ir izveidotas divas atelpas brīža saņemšanas vietas kopumā četrām personām no trīs gadu vecuma ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Pakalpojumu nodrošina biedrība “Cerību spārni”.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros Siguldas novadā 35 bērni ar funkcionāliem traucējumiem ir saņēmuši dažāda veida sociālās rehabilitācijas pakalpojumus (smilšu, mākslas terapijas, Montesori nodarbības, fizioterapijas, psihologa, logopēda pakalpojumus u.c.). Septiņiem bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem ir nodrošināts sociālās aprūpes pakalpojums, kas nodrošina bērna aprūpi un pieskatīšanu, saturīga brīvā laika pavadīšanu, lai nodrošinot vecākiem vai likumiskajiem apgādniekiem iespēju turpināt nodarbinātību, apgūt izglītību u.c. aktivitātes. Individuālas rehabilitācijas pakalpojumus un iespēju iesaistīties atbalsta grupās ir saņēmušas 54 pieaugušas personas ar garīga rakstura traucējumiem.

Papildus jāatzīmē, ka 2023./2024. gada ziemā noslēdzās dienas aprūpes centra un rehabilitācijas centra ēkas būvniecība Skolas ielā 3, Raganā, Krimuldas pagastā, Siguldas novadā. Šobrīd aktīvi tiek iekārtotas telpas pakalpojumu nodrošināšanas vajadzībām. Šeit būs iespēja saņemt dienas aprūpes centra pakalpojumu 25 pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu 15 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Jauns pakalpojums ir izveidots Inčukalnā, kur iespējams saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu – fizioterapijas pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem vai invaliditāti.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi