×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-07
Siguldas novadu apmeklē zemkopības ministrs Armands Krauze

7. martā zemkopības ministrs Armands Krauze un Zemkopības ministrijas pārstāvji kopā ar Siguldas novada pašvaldības domes vadību un speciālistiem vizītē viesojās Siguldas novadā, lai iepazītos ar lauksaimniecības nozares un zaļo virzienu attīstību novadā. Vizītes laikā apmeklēti vairāki uzņēmumi, pārrunājot uzņēmēju sasniegumus un turpmākajai attīstībai nepieciešamo atbalstu.

Vizītes sākumā zemkopības ministrs un ministrijas pārstāvji apmeklēja Inčukalna pagasta uzņēmumu “Rāmkalni”, kurā tika sniegta iespēja iepazīties ar augļu un ogu pārstrādes ražošanas procesiem un bioloģisko augkopību, ko uzņēmums veiksmīgi īsteno vairāk nekā 20 gadus. “Rāmkalnos” ražo sukādes, pastilas, sīrupus un sulas un citus izstrādājumus, veiksmīgi darbojas arī konditorejas jomā, gatavo mājas saldējumu un piedāvā dažādus citus bioloģiskus produktus. Turklāt uzņēmums vairākām Siguldas novada pašvaldības iestādēm piegādā savu produkciju, piemēram, sīrupus skolu ēdinātājiem.

Lai veicinātu vietējo ražotāju produkcijas izmantošanu ēdināšanas pakalpojumos un diskutētu par jaunām zaļās ēdināšanas iepirkumu vadlīnijām un līdzšinējo Siguldas novada pašvaldības pieredzi, apmeklēta Laurenču sākumskola, kur jau šobrīd veiksmīgi integrēta vietējo lauksaimnieku produktu izmantošana izglītojamo ēdināšanā. Pie pusdienu galda Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis, priekšsēdētāja vietniece Ina Stupele un priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais informēja par mērķiem, zaļā iepirkuma principu, vietējo ražotāju produktu izmantošanu visās novada izglītības iestādēs, veidojot īsas pārtikas ķēdes un veicinot bioloģiskās pārtikas patēriņu, tādējādi atbalstot vietējos lauksaimniekus un uzņēmējus. Tikšanās gaitā klātesošie pārrunāja iespējas un izaicinājumus pārtikas piegādes ķēžu veiksmīgai nodrošināšanai, zaļā iepirkuma principu definēšanai un īstenošanai. Par šo informācijā dalījās SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, LEADER grupa “Lauku Attīstības Partnerība” un kooperatīva “Ekoloģisks.lv” pārstāvji.

Ministrs novērtē, ka Siguldas novadam ir potenciāls turpināt un paplašināt novadā audzēto, veselīgo pārtikas produktu pieejamību kā novada iedzīvotājiem, tā novada apmeklētājiem. 

“Novērtējam diskusiju iespējas ar ministrijas pārstāvjiem klātienē, piesaistot nozares aktīvos dalībniekus, lai virzītos uz mērķtiecīgiem risinājumiem zaļā iepirkuma jomā un vietējo zemnieku kooperatīvu attīstību. Lepojamies ar Siguldas novadā esošajām spēcīgajām lauksaimniecības tradīcijām,” akcentēja Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis, uzsverot to, ka lauksaimniecības nozare ir Nr. 1 pēc reģistrēto uzņēmumu skaita novadā.

Vizītē aktualizēti arī jautājumi par zaļā virziena kustības ieviešanu dažādās rīcībās. Pērn Siguldas novada pašvaldība kopā ar Cēsu un Valmieras novada pašvaldību, citiem partneriem parakstīja labas gribas memorandu par Gaujas Nacionālo parku kā pirmo bioreģionu Latvijā. Šī vienošanās paredz vairākas darbības un vienotu principu ieviešanu ikdienā. Pārrunāts, kā izmantot bioreģiona iespējas, esošos un potenciālos virzienus, lai veicinātu bioloģiskās lauksaimniecības tradīcijas un realizētu dažādas ekosistēmas uzlabošanas iniciatīvas.

Ar atzinību ir novērtēta Siguldas novada pašvaldības prakse sadarboties ar lauku uzņēmējiem, un lauksaimniecībā, lauku attīstībā iesaistītām institūcijām, organizācijām.

Tikšanās laikā apmeklētas vairākas novada saimniecības un uzņēmumi, lai gūtu plašāku izpratni par nozares izaicinājumiem un attīstības perspektīvām. 

Vizītē Zemkopības ministrijas pārstāvji viesojās pie biedrības “Cerību spārni”, kur bija iespēja uzzināt LEADER atbalsta programmas pieredzi biedrības projektos personām ar īpašām vajadzībām. Novada LEADER grupa “Lauku Attīstības Partnerība”, sadarbojoties ar Siguldas novada pašvaldību un grupas biedriem, novada uzņēmējiem un aktīvajiem iedzīvotājiem, līdz šim ir realizētas nozīmīgas ieceres – no infrastruktūras līdz uzņēmējdarbībai. Biedrības “Cerību spārni” īstenotie projekti sniedz iespēju izveidot personām ar īpašām vajadzībām nepieciešamu vidi, vienlaikus ļaujot apgūt jaunas prasmes, iesaistīties sociālā uzņēmējdarbība un būt aktīviem novada iedzīvotājiem. Turklāt biedrības projekts “Iespēju māja” ir izvirzīts konkursam “Dižprojekts”. Līdztekus viena no organizācijas struktūrvienībām Siguldas pagastā nodarbojas ar primāro lauksaimniecību, nodrošinot biedrības dalībniekus ar pašu audzētiem pārtikas produktiem.

Tikšanās turpinājās Krimuldas pagastā, apmeklējot Lipsku ģimenes saimniecību “Absolūts Ēd”. Šī saimniecība ir viena no zaļā iepirkuma dalībniecēm, kas piedāvā svaigu un pārstrādātu dārzeņu, mikrozaļumu produkciju. Vietējās kopienas aktīvi dalībnieki un atpazīti tiešās tirdzniecības aktivitātēs, nodrošinot novadā izaudzēto produktu pieejamību arī Rīgas un novada kaimiņos esošo novadu pircēju pārtikas grozos.

Vizītes dalībnieki viesojās arī LPKS kooperatīvā “Baltijas Ogu dārzi” Krimuldas pagastā. Kooperatīvs apvieno vairāku ģimenes saimniecību, uzņēmumu, tostarp novadā saimniekojošu, koptus smiltsērkšķu laukus vairāk nekā 100 hektāru platībā. Ir viens no konkurētspējīgākiem apstrādātu (saldētu) ogu un pārstrādātu produktu eksportētājiem valstī. 

Vizītes laikā ar ministrijas pārstāvjiem tikās Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis, priekšsēdētāja vietniece Ina Stupele, priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais, pašvaldības izpilddirektores vietniece izglītības, kultūras un sporta jautājumos Sandra Tukiša, izpilddirektores vietniece klientu apkalpošanas jautājumos Diāna Vītola, lauku attīstības speciāliste Ineta Eriksone, vecākā iepirkumu speciāliste Aivija Roze, kā arī jomas eksperti – kooperatīva “Ekoloģiski.lv” pārstāvis Raitis Rodiņš, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis un LLKC Pierīgas konsultāciju biroja pārstāve Kristīne Ragaine, LEADER grupas “Lauku Attīstības Partnerības” pārstāvis Linards Ligeris un “Latvijas ēdinātāju apvienības” pārstāvis Jānis Meija.

 

Foto: Santa Sinka


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi