×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-08
Šajās brīvdienās atklās Inčukalna Kopienas centru “Vecais pasts”

Sestdien, 9. martā, plkst. 14.00 ikviens ir aicināts uz Inčukalna Kopienas centra “Vecais pasts” atklāšanas svētkiem.

Vecais pasts ir viena no senākajām ēkām Inčukalna centrā. Tā uzcelta 1897. gadā, uzreiz pēc dzelzceļa līnijas RīgaValka izbūves 1889. gadā un Hincenbergas dzelzceļa stacijas atklāšanas.

Līdz pat 2011. gadam šajā ēkā atradās Inčukalna pasts. Laika gaitā ēkas telpu izkārtojums un pielietojums ir mainījies – te ir atradušās pasta telpas pakalpojumu sniegšanai, kā arī dzīvokļi abos ēkas stāvos pasta priekšniekam, pasta priekšnieka palīgam un montierim.

Savulaik pasts pildīja daudzas funkcijas, galvenokārt tā bija sakaru iestāde, kas nodrošināja saziņas iespējas Latvijā un pasaulē. Tika saņemti un nosūtīti dažādi sūtījumi – vēstules, pastkartes, laikraksti, pakas un bandroles. Ēkā atradās arī telefonsakaru iestāde un pat radio translācijas abonēšanas punkts. 

Taču laiki ir mainījušies – pasta sūtījumi, preses abonēšana ir gājusi mazumā. 2011. gada janvārī Inčukalna pasta nodaļa no darbībai nepiemērotām telpām tika pārcelta uz Miera ielu 2, bet vecā pasta ēkas neprivatizētā daļa nonāca Inčukalna novada pašvaldības pārziņā. 

2016. gadā pašvaldība ļāva Inčukalna Tautas namam vecā pasta ēkas telpās izvietot bagātīgi uzkrātos novadpētniecības materiālus. Tas arī bija aizsākums idejai par muzeju vai stāstu krātuvi un Inčukalna Tautas nama darbībai nepieciešamajām papildu telpām. 2022. gada nogalē Siguldas novada pašvaldība rada finansējumu 83 902 eiro telpu renovēšanai, autonomās apkures ierīkošanai, ūdens un kanalizācijas ievilkšanai. Stāstu krātuves telpā saglabāts sienas apjoms ar Allažu šūnakmeni. Darbības nodrošināšanai ar pašvaldības atbalstu izgatavotas speciāli dizainētas mēbeles 24 329 eiro vērtībā un no SIA Kvist saņemti dāvinājumā 80 koka krēsli. 

Tagad ēkā ierīkots Inčukalna Kopienas centrs “Vecais pasts”, kurā tiks īstenoti satura un formas ziņā daudzveidīgi kultūras un mūžizglītības pasākumi un iniciatīvas, nodrošinot pieejamību visām iedzīvotāju grupām un nodrošinot vietējās kultūrvēsturiskās vides, identitātes un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību.

Ikdienā šo ēku izmantos Inčukalna Mūzikas un mākslas skola, Inčukalna Tautas nams un te būs iespēja īstenot savas aktivitātes pagasta nevalstiskajām organizācijām (NVO) vai aktīvām iedzīvotāju kopienām. Domājot par kultūrtūrismu, tematiskajās novadpētniecības ekspozīcijās varēs iepazīt Inčukalna un apkārtnes vēsturi. Šo piedāvājumu aizsāks stāsts par Inčukalna veco pastu.

Iesaistītie pateicas visiem inčukalniešiem, kuri uzticējuši Inčukalna Tautas namam savas ģimenes relikvijas, pagātnes priekšmetus. Tagad ikviens tos varēs apskatīt Inčukalna Kopienas centra jaunajās un patīkamajās telpās.

Kopienas centra atklāšanas programma: 

  • stāstu krātuves pirmais stāsts “Inčukalna Vecais pasts”;
  • Inčukalna Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde un muzikāls apsveikums;
  • plkst. 15.00 Inčukalna Tautas namā Jolantas Bodnieces radošo darbu izstādes atklāšana “Tandēmā ar Tepat”;
  • plkst. 18.00 Inčukalna Tautas namā spēlfilma “Pastkarte no Romas”.

Kopienas centrs “Vecais pasts” apskatei un sarunām sestdien, 9. martā, būs atvērts līdz plkst. 21.00.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi