×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-08
Pārrunājot energoefektivitātes jautājumus, novadā viesojās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis

Lai diskutētu par klimata un enerģētikas nozaresjautājumiem, vienlaikus noskaidrojot Siguldas novada pašvaldības pieredzi, 8. martā vizītē Siguldas novadā viesojās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis. Tiekoties ar pašvaldības vadību un pārstāvjiem, īpaši aktualizēts ārējā finansējuma piesaistīšanas jautājums, bet, viesojoties pie uzņēmējiem, novērtētas to veiktās iniciatīvas.

Diskusijā Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis vērsa uzmanību uz attīstības projektu iespējām, mērķiem īstenot dažādas iniciatīvas, tostarp apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanu, domājot par vides ilgtspēju un aktivitāšu realizēšanai piesaistot ārējo finansējumu.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis vizītes laikā akcentēja: “Pārdomāta klimatam draudzīgu risinājumu ieviešana spēj veidot iedzīvotājiem un viņu maciņiem arvien draudzīgāku pašvaldību. Zaļo mērķu sasniegšana ir ne tikai izaicinājums, bet tās ir iespējas. Tās ietver ikvienam iedzīvotājam būtiskus risinājumus – sākot no siltumenerģijas, kas tiek ražota no atjaunīgiem energoresursiem, visbeidzot ar elektroauto uzlādes iespējām, pašvaldības ēku energoefektivitātes veicināšanas pasākumiem, līdz pat atbalsta sniegšanai iedzīvotājiem dokumentu sagatavošanai dzīvojamo māju siltināšanai. Ir svarīgi iet laikam līdzi, izmantot un ieviest jaunas tehnoloģijas pašvaldībā un arī iedzīvotājiem – integrēt savā ikdienā zaļākus paradumus. Ikvienam iedzīvotājam ir jābūt pieejamiem zaļajiem risinājumiem, ērti un saprotami. Kopīgā darbā mēs spējam rast arvien jaunus risinājumus, veidojot Latviju arvien zaļāku, soli pa solim tuvojoties arī ambiciozajiem klimatneitralitātes mērķiem!”

Vizītes laikā klimata un enerģētikas ministrs apmeklēja Siguldas Jauno pili, uzņēmumu “Adven Sigulda” un saules elektrostaciju Inčukalnā. Tikšanās sākās Siguldas Jaunā pilī, kas ir viens no pašvaldības attīstītajiem objektiem, kurā akcentēta energoefektivitāte, pateicoties Eiropas Savienības fondu atbalstam. Pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis un priekšsēdētāja vietniece Ina Stupele prezentēja līdz šim veiktās darbības energoresursu taupīšanas un energoefektivitātes jautājumos. Pašvaldība īstenojusi vairāku ēku atjaunošanu un uzlabojumus publiskajā infrastruktūrā, kā arī ieviesusi iekšēju energoresursu uzskaites sistēmu un ik gadu sniedz atbalstu daudzdzīvokļu māju īpašniekiem, tādējādi veicinot energoresursu taupīšanas procesus un gādājot par vidi.

“Varam lepoties, ka iedzīvotāji aktīvi izmanto pašvaldības līdzfinansējumu daudzdzīvokļu māju siltināšanai, gan uzlabojot vidi un samazinot maksājumus, gan palīdzot sasniegt klimata mērķus. Vizītē iegūta noderīga informācija par plānotājām programmām ielu apgaismojuma infrastruktūras sakārtošanā un citiem viedajiem risinājumiem energoefektivitātes paaugstināšanai,” uzsver pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis.

Pašvaldības vadība akcentēja elektrouzlādes punktu aktualitāti novadā, norādot par to pieejamību un nepieciešamo attīstību. Visā Siguldas novada teritorijā, sadarbojoties ar AS “Sadales tīkls”, plānots izvietot vēl papildu elektrouzlādes punktus. Atbilstoši normatīvajiem aktiem AS “Sadales tīkls” īsteno sadales sistēmas investīciju projektu elektrotransporta infrastruktūras pieslēgumu izbūvei vai pārbūvei, kas ļauj ierīkot publiski pieejamas elektrotransporta uzlādes stacijas. 

Ministrs kopā ar pašvaldības vadību un pārstāvjiem apmeklēja nesen atvērto katlumāju Siguldā, kurā SIA “Adven Sigulda” sniedz pakalpojumus, nodrošinot siltumapgādi lielākajai daļai Siguldas pilsētas iedzīvotāju. Ar katlumājas modernizācijas projekta realizāciju aizvietotas līdz šim izmantotās padomju laikā uzstādītās iekārtas, tādējādi paaugstinot siltumavota efektivitāti un siltumapgādes sistēmas atbilstību vides aizsardzības prasībām, vienlaikus uzlabojot arī iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Turpinoties vizītei, apmeklēta saules elektrostaciju Inčukalnā, kura darbu uzsāka 2023. gadā, ir lielākā Siguldas novadā. Spēkstacija, kas veicina ilgtspējīgu enerģijas ražošanu un atspoguļo reģiona apņemšanos pret klimata pārmaiņām, izbūvēta, ieguldot 2,5 miljonus eiro. Saules elektrostacijas būvniecības procesā liela uzmanība pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. 4,5 hektāru lielajā teritorijā izvietoti vairāk nekā 5600 saules paneļu. Būtiski, ka uzņēmuma “Saules Energy” jaunizbūvētā saules eletrostacija gadā saražo vismaz 3 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.

Uzņēmuma “Saules Energy” pārstāvji novērtē līdzšinējo pašvaldības iesaisti klimata un vides ilgtspējas jautājumos un atbalstošo attieksmi. Diskusijas laikā uzņēmuma valdes loceklis norādīja uz dažādiem izaicinājumiem un jomai nozīmīgiem jautājumiem – prognozējamību, ko sagaida gan investori, gan banku sektors. Sarunu gaitā pārrunāti arī lielākie nozares izaicinājumi, attīstot un investējot šāda veida projektos.


Foto: Santa Sinka


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi